A hegymászás egyébként is a világ egyik legkeményebb sportja, így nem is csoda, hogy azok is ebben akarják megmutatni erejüket, akikről senki sem gondolta volna, hogy erre képesek lehetnek. Nagyon különleges emberek még különlegesebb történetei következnek.

A férfi, aki 75 kilós súllyal mászott

Az orosz Andrey Rodichev egy egészen új sportágat talált ki, amikor egy 75 kilós súllyal mászta meg Európa legmagasabb csúcsát, az Elbruszt. Ezt a súlyt sokaknak egy edzőteremben sem könnyű sokáig kinyomni, Andrey viszont ezzel teljesítette a hegymászást. Egyébként a hegymászók átlagosan 25-30 kilós hátizsákkal indulnak neki a mászásnak, de sokszor hátrahagynak dolgokat, hogy a csúcstámadást könnyebb súllyal teljesíthessék. Andrey átlagsebessége 50 méter volt óránként, így elképesztő kitartásra volt szüksége, hogy végigvigye tervét. A hegymászással egyébként a helyi erőemelő szövetségre akarta felhívni a figyelmet, aminek ő is tagja, de felszerelés és támogatás híján nagyon rossz körülmények között edzenek ott a fiatalok.

Andrey Rodichev egy 75 kilós súllyal mászta meg Európa legmagasabb csúcsát, az ElbrusztForrás: 7summitsClub.com

A legidősebb hegymászó az Everesten

2013 májusában Juicsiro Miura, a japán hegymászó lett a legidősebb ember, aki megmászta az Everestet. A férfi egyébként 70 és 75 évesen is járt már az Everesten, de azt senki nem gondolta, hogy 80 évesen újra kísérletet tesz rá. Már csak azért sem, mert pár évvel korábban egy síbalesetben a medencéjét és a combcsontját is eltörte, ráadásul 2013 januárjában rendszertelen szívműködése miatt szívműtéten is átesett. Miurát azonban ez sem tartotta vissza: nehéz felszereléssel végzett felkészítő túrákat, és otthonában alacsony oxigénes helyiségben futott egy futópadon, hogy felkészítse szervezetét a megterhelő mászásra.

2013 májusában Juicsiro Miura, a japán hegymászó lett a legidősebb ember, aki megmászta az EverestetForrás: AFP

Az első férfi, aki karok nélkül mászta meg az Everestet

2013-ban nem Miura volt az egyetlen rekorder a világ legmagasabb csúcsán. Ugyanebben az évben a 30 éves Sudarshan Gautam lett az első olyan ember, aki kettős karamputáció után érte el a csúcsot. A férfi balesetben vesztette el a karjait, miközben sárkányrepülővel szállt Nepálban. A sárkány elektromos kábelekbe keveredett, és sajnálatos módon Gautam komoly áramütést szenvedett. A súlyos égési sérülések következtében kettős amputációt kellett végezni. Gautam ennek ellenére sem hagyta abba az extrém sportokat, és mottója szerint él, miszerint "A fogyatékosság nem tehetetlenség". Rengeteg hegyet megmászott már az elmúlt években, többek között a Mount Everestet 2013-ban, mindezt pedig protézisek használata nélkül, ami elképesztő teljesítmény.

Sudarshan Gautam volt az első olyan ember, aki kettős karamputáció után mászta meg az Everest csúcsátForrás: sudarshan.ca

A kerekesszékes, aki a Himaláján is járt

John Maggi gyermekbénulás következtében került kerekesszékbe. Az első 50 évében nem is tudta, mit jelent járni, azóta már bionikus lábak segítségével ezt is ki tudta próbálni. A férfi 2015 júliusában csodálatos utazást tett a Himalájában a kézzel hajtott, kifejezetten sportoláshoz kitalált kerekesszékkel. A 15 napos túrán a férfi a legmagasabb pontig felment, ameddig a kerekesszékekkel el tudott menni. Az 5600 méteres magasság elérése igazi testi-lelki utazás volt a számára.

John Maggi egy 5 napos túra során ment fel a legmagasabb pontig, ameddig a kerekesszékekkel el tudott menniFotó: Gentileza Juan Maggi

Az egyetlen vak ember, aki megmászta a hét legmagasabb csúcsot 

2001. május 25-én Eriko Weihenmayer lett az egyetlen vak ember, aki megmászta a Mount Everestet. De nem ez az egyetlen rekord, amit elért. 2008-ban Pápua Új-Guinea szigetén fejezte be a hét kontinens hét legmagasabb csúcsának meghódítását. Eriko 13 évvel korábban kezdte a kihívást az alaszkai McKinley-csúcs megmászásával. Egy ritka betegség következtében, 13 éves korában kezdte elveszíteni a látását Eriko, aki ennek ellenére soha nem adta fel. Tinédzserként birkózni kezdett, és versenyekre is járt. Nem sokkal később felfedezte a sziklamászást, amiben látását kézügyessége helyettesítette. Aztán a hetes csúcstámadás lett az álma, amivel egy olyan szervezetre akarta felhívni a figyelmet, amely a hátrányos helyzetűek segítésével foglalkozik, és abban hisz, hogy a közösségi összefogás minden akadályt legyőz. Miután Eriko megmászta mind a hét hegyet, 2014 szeptemberében végigkajakozta a Colorado folyót a Grand Canyonon keresztül.

Eriko Weihenmayer az egyetlen vak ember, aki megmászta mind a hét legmagasabb csúcsotForrás: AFP, touchthetop.com

A kerekesszékes aktivista Afrika csúcsán  

2015-ben a dél-Afrikai származású kerekesszékes aktivista, Chaeli Mycroft feljutott Afrika legmagasabb csúcsára, a Kilimandzsáróra. Az agyi bénulással született lánynak mind a négy végtagja béna. Mindössze kilencéves volt, amikor elkezdett gyűjteni a motorizált kerekesszékére, azóta pedig nonprofit céget alapított, hogy fogyatékkal született gyerekeknek segíthessen. Rajta keresztül több ezer kisgyerek jutott kerekesszékhez, hallókészülékhez és más orvosi segédeszközhöz. Chaeli, hogy bebizonyítsa, nincsenek lehetetlenek, olyan kihívást tervezett, ami egy erős férfi számára is kihívást jelent. Mindehhez természetesen komoly összefogásra volt szükség, de a csapatmunka, az egymást segítése ezúttal is győzedelmeskedett: Chaeli feljutott az 5895 méteres magasságba.

Chaeli Mycroft, a dél-Afrikai származású kerekesszékes aktivista csapatmunka segítségével jutott fel 5895 méteres magasságbaForrás: The Chaeli Campaign
Inspiráló plus size sportolók és történeteik
Nem minden sportimádó hajszálvékony, ettől függetlenül egészségesen élnek, és minden teltebb férfit és nőt arra inspirálnak, hogy soha ne adják fel, és soha ne hagyják elhitetni magukkal, hogy ők kevesebbet érnek a pluszkilóik miatt. Olvasd el a Life.hu cikkét!