A Knoxville-i Főiskola úgy néz ki, mintha nem is Amerikában, hanem a csernobili katasztrófa helyszínén járnánk. Az az érzésünk támadhat a képek láttán, hogy péntek délután hazamentek a diákok és a tanárok, de hétfőn valamiért már senki sem ment be... és azóta se. Egyes termekben csupán egy kis takarítás hiányzik, és már kezdődhetne is a tanóra. Miért áll elhagyatottan ez az épület? Az ok egyszerre érthető és fejet vakartató.

A Tennessee államban található Knoxville-i Főiskolát 1875-ben alapította az Észak-amerikai presbiteriánus egyház. A hanyatlás már az 1970-es években elkezdődött, és lassan, fokozatosan vezetett az iskola mai állapotáig. Ahhoz, melyben az elfelejtett tantermek és kollégiumi épületek bárkinek feltárják a múltbeli tanítás emlékeit, a biológiai laborok pedig hátborzongató maradványaikkal – üvegekbe és dobozokba zárt preparált állattetemekkel – várják a tanulni vágyókat.

Az épület biológiai laborjai még mindig tele vannak hátborzongató maradványokkal: üvegekbe és dobozokba zárt preparált állattetemekkelForrás: Northfoto

A hanyatlás folyamata 

Az anyagi nehézségek, a beiratkozók számának csökkenése – melyek egymás indikátorai voltak – odáig vezetett, hogy hatalmas adósságot halmozott fel az iskola. Az 1990-es években a legtöbb egyetemi épületet bezárták és elhagyták, a frissen elvesztett akkreditáció miatt a képzési programok többségét megszüntették. 2005 augusztusában az iskolai kuratórium kirúgta az iskola elnökét, Barbara Hattont. Eltávolítását követően az iskola öregdiák-szövetsége agresszív adománygyűjtési kampányt indított a kollégium megmentése és a fizetőképesség visszaállítása érdekében. Az új igazgató, Judson ugyan nagyon elszánt volt, de hamar távozott, és a főiskola csak küzdött és küzdött tovább a fennmaradásért. 2014. június 9-én a Környezetvédelmi Hivatal lezáratta a tudományos csarnokot, és az ott lévő laborokban található, nem megfelelően tárolt mérgező vegyi anyagokat „felszámolták” – ez szintén hozzáadódott az iskola addig sem kevés adósságához.

Forrás: Facebook/Denbigh Asylum
Elhagyatott pszichiátria
Lenyűgöző és egyben hátborzongató drónvideó egy elhagyatott brit kórházi épületről, amelyben többnyire súlyos elmebetegeket kezeltek. Az intézményben 1500 beteg tartózkodott, akik közül rengetegen rácsos cellákban élték a napjaikat, de akkoriban ott még a lobotómia is bevett eljárás volt. Less be a Denbigh Asylum falai közé!

 

A visszafordíthatatlan pusztulás 

2015-ben összesen 11 beiratkozója volt, így 2016 őszéig felfüggesztették az osztályokat, abban a reményben, hogy egy átszervezéssel megoldódik a főiskola helyzete. Ám, ez nem így történt. 2016 szeptemberében Knoxville városa elrendelte, hogy a főiskola kezdje meg a felújítási munkákat tizennégy épületében, és erre 90 napot adott. A pénzhiány miatt azonban ennek az iskola nem tudott eleget tenni. A tűzoltóságnak négy tűzeset miatt kellett kiszállnia a már elhagyott épületekhez 2016-ban – becsléseik szerint az épületeket 1997 óta nem tartották karban, ez pedig több mint 25 tűzesethez vezetett az évek során. Ma a Knoxville-i Főiskola elhagyatottan áll, a kollégiumi épületek többsége leégett, és senki sem tesz semmit. 

Nézd meg a képeket, melyeken egy sikertelenül vezetett főiskola bontakozik ki előtted:

/1705/_llat201751212111