Elérkeztünk abba a századba, amikor már nem kihívás égbetörő épületeket tervezni és alkotni. Az ambiciózus építészek új kihívásokat keresnek; miként lehet a föld alá vagy épp egy hegy oldalába építkezni? Ők megtalálták a választ, és fantasztikus házak születtek!

1. Háromszög alakú ház, mely a földbe épült

Az Austin Edgeland House egy egyedülálló, háromszög alakú otthon, amelyet a Bercy Chen Stúdió tervezett. Ám nemcsak a megszokottól eltérő alapja miatt érdekes ez a ház, ugyanis csak egy kis része látható a föld felett, a többi alatta található. Télen melegebb, nyáron hűvösebb van a házban, nem mellesleg pedig nem kell tartani a kíváncsiskodóktól. Geotermikus fűtési és hűtési rendszerével, „intelligens medencéjével" és a zöldellő tetőjével igazi kuriózumnak számít.

/1705/Austi201751512413
Forrás: Origo
Nem a méret a lényeg
Egy gigantikus birtokon elterülő, legalább 15 szobás monstrum, hatalmas úszómedencével - sokan így képzelik el a luxusotthonokat, tévesen! A luxus ugyanis nem feltétlenül egyenlő a megalomániával. Nem hiszed? Az alábbi aprócska, mégis fényűző vityillóktól garantáltan leesik majd az állad.

2. Egy norvég hegyoldalba rejtett „kabin"

Egy norvég építészeti cég, a Snohetta álmodta és alkotta meg ezt a lakott területektől távoli házat, mely szinte teljesen láthatatlan. Kívül és belül is törekedtek az építők természetes anyagokat használni; fa, sziklák, kövek, fű. Nagyobb, mint amilyennek elsőre gondolnánk - a 37,6 négyzetméter. A kabinházban helyett kapott egy csodaszép kandalló, ágyak, kanapé és egy különálló helyiség, mely konyhaként és tárolóként funkcionál. Aki szeretne pár napot eltölteni ebben az egyedülálló és szépséges kilátással bíró házban, annak bizony nincs egyszerű dolga, mivel az Åkrafjorden hegyoldal csak gyalogosan vagy lóháton közelíthető meg.

/1705/Hegyo2017515124313

3. Viktoriánus kori börtönre épült otthon  

A Coffey Architects építette a londoni Clerkenwell szomszédságában található házat, amelynek két különleges vonása is van. Az első, hogy magát az épületet egy egykori 19. századi viktoriánus fogház tetejére építették, a másik pedig a kihasználhatóság. A 77,5 négyzetméteres lakóterületet kifejezetten arra tervezték, hogy maximálisan kihasználja a teret és a természetes fényt. Tárolók vannak beépítve a falakba, egyedi tölgyfa bútorok és tölgyfa burkolatok teremtenek kellemes egységet, és a padlótól a mennyezetig érő ablakok csodálatosan megnyitják a teret. Phil Coffey építész így nyilatkozott: "Ez a különleges hely, részben épület, részben kert, többnyire ég, és igen nehéz rátalálni."

/1705/Vikto201751513048

4. Istállóból luxusotthon  

Kívülről az egyetlen dolog, ami feltűnik ebben a texasi istállóban, a mérete. Azonban a 660 négyzetméteres, kétemeletes szerkezet lényegében egy luxusotthon, amelyet fából faragott falai és padlója, bőrbútorok és gyönyörű csillárok tesznek igazán lenyűgözővé.

A 660 négyzetméteres, kétemeletes szerkezet lényegében egy luxusotthonForrás: Morton Buildings

5. Föld alatt a városban  

Úgy tűnhet, mintha csak egy apró iroda lenne a semmitmondó kis épület ajtaja mögött, ám igazából egy ambiciózus építészeti remek, egy föld alatti otthon bújik meg. Greg Shannon, az LTS Architects igazgatója elmondta: "Ez egy életre szóló projekt volt mindenki számára. Teljesen átépítettük és átszerveztük a meglévő épületet, hogy a tulajdonosok számára kialakíthassuk ezt a rejtett otthont. Reméljük, hogy ez áttörést jelent a háztervezésben; alkossunk minél több kisebb és gyönyörűbb lakásokat a tér és a fény kihasználásával."

/1705/F_ld_201751513147

6. Egy utah-i kanyonfalba épült otthon

Egy lakás, amely a Montezuma kanyonba lett vésve – jó ez nekünk? Ez az egyedülálló és titkos lakóhely teljesen önfenntartó; napelemek, édesvíztározó, hatalmas zöldség-gyümölcsös és szőlőültetvény egész évben. A Cliff Haven néven szereplő ingatlant 2017 februárjában, egy árverésen értékesítették.

/1705/Cliff2017515131856