Földbe döngölt női önbecsülés: Így hatnak rád a modellek!

modell önbecsülés pusztítás szépség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre több nő nincs megelégedve magával. A csajok egy része veszettül felvarrat, feltöltet és plasztikáztat, hogy jobban hasonlítson ahhoz az álomképhez, amelyet a médiában lát. A hölgyek másik felét meg beszippantotta a "fogadd el magad" maszlag, ami akár pozitív és igaz is lehetne...

Nem kell messzire menni: nyisd ki valamelyik divatmagazint, vagy menj fel a közösségi oldalakra. Orrba szájba ömlenek a szebbnél szebb nők: tökéletes 100D-s szempilla, Föld nagyságú mellek, olyan dús és hosszú haj ami mögött egy lósörény is elbújhat, extrém hosszú combok, tenyérszélességű derék ötvözve Kim Kardashian fenekével. Ők a férfiak ideáljai. És szerintem ez nem normális.

Ezek a sztárok olyan képet festenek a női nemről, aminek nincs köze a valósághoz. Torz viszonyítási alapot tárnak a férfiak szeme elé, ami probléma. Hogy miért? Mert így a pasik egy olyan ideált keresnek a való életben, ami nem létezik: hiszen az egyértelmű, hogy egy hús-vér nő sosem lesz olyan, mint a retusbébik.

Szabadságot a mellbimbóknak! Bella Hadid a francia Vogue-ban pucérkodik Forrás: Vogue

És mit tesz mindeközben a "halandó" nő? Igyekszik minél inkább hasonlítani a kifutók sztárjaira. Koplal, plasztikáztat, festet és feltöltet. Leszögezném, hogy ezen eljárások egyikével sincs bajom. Nem a naturalizmust hirdetem, csak azt mondom, ne azért változtasson valaki a külsején, hogy egy szappanbuborékot kergessen. Ne megfelelési-kényszerből, szeretet és önbizalomhiányból változtass a külsődön.

Emily Ratajkowsky, amerikai modell Forrás: --

De sajnos a többség mégis emiatt dönt a beavatkozások és egyéb eljárások mellett. Mert a világ elhiteti velünk, hogyha megvesszük a megfelelő ruhát, sminket és hajformázót, akkor úgy fogunk kinézni mint Emrata, hiszen ez hozzá az üzenet:

"Mert megérdemled! Neked ez jár! Te is lehetsz ilyen gyönyörű, ha..."

Véleményem szerint ennél károsabb üzenet a világon nincs. Ennek ellensúlyozására bukkantak fel furcsábbnál furcsább modellek: androgün, féllábú, foltos arcú, törpe és egyéb más testi deformitással élő emberek jelentek meg a divat világában. Rajtuk keresztül próbálják átadni az üzenetet:

fogadd el magad!

Az elképzelés nagyon szép, a mondanivaló igencsak nemes, de a valóság sajnos az, hogy emögött is - ahogy a szuperszexi modellek esetében is - színtiszta érdekek állnak. A divatcégek nem az emberek lelkét szeretnék ápolni, hanem léleksímogató üzenetekkel rávenni őket arra, hogy költsék el a pénzüket. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy hiába bántja sokak szemét a bizarr külsejű modellek megjelenése, az általuk közvetített üzenet még mindig kevésbé káros, mint az atomszexi modellek esetében.

Kamerák előtt egy androgün ember, Rain Dove Forrás: Facebook/Rain Dove

Lehet fintorogva nézni egy féllábú hírességre, vagy megvetni az androgünt a kifutón, de attól még senki nem lett lelkibeteg, mert túlságosan elfogadta magát. Attól viszont igen, mert megpróbált hasonlítani egy olyan sztárra, akit a plakátokon lát.

Paola Antonini, egy modell, akinek levágták az egyik lábát Forrás: Instagram

Éppen ezért én sokkal inkább támogatom a furcsaságokkal élő modelleket, mert ugyan mögöttük is pénzhajhász márkák állnak, de legalább olyan üzenetet közvetítenek, aminek van valóságalapja. És akiknek ez nem tetszik, azok viselhetik továbbra a rózsaszínüveges napszemcsit. De ezt annak tudatában tegyék, hogy ők egy sokkal torzabb képet látnak azon keresztül, mint én a saját szememmel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.