A legjobb női sorozatokról korábban már írtunk, most a családokról szólók kerülnek terítékre. Érdemes már az elején leszögezni, hogy nem feltétlenül azok kerültek fel a toplistánkra, amelyek kizárólag a vígjáték kategóriájába sorolandók. Természetesen pluszpont jár azokért a jelenetekért, melyeken valóban jóízűen lehet nevetni, és túlmutatnak az átlagos, számos helyen elsütött poénokon. Ne feledd el, hogy a legjobb öröm a káröröm, egy fiktív család kinevetése pedig kicsit sem kell, hogy zavarba ejtsen minket. Ám egy családról szóló sorozat annyi mindent rejthet magában – segíthet a gyereknevelésben, remek példákkal mutathatja be egy család működését, könnyeket csalhat a szemünkbe, vagy csak épp ráébreszthet minket arra, hogy mennyire remekül is működik a mi családi egységünk.

A mi toplistánkon szerepel dráma, „példabeszéd”, vígjáték, de mindnek az a célja, hogy 20–60 percre átrepülhessünk a szomszédba, beleshessünk az ottani működésbe, velük örüljünk, nevessünk, éljünk meg tragédiákat, és álljunk talpra. Bevallom, amikor én a top 1-s sorozatot kivégeztem, komoly űrt éreztem a lelkemben. Úgy éreztem, hogy ismerem azt a családot, akik most elköltöztek, és többé nem hallhatok felőlük. Szóval esetemben a készítők elérték a céljukat. 

Családokról szóló sorozatok – toplista 

5. Hetedik mennyország (7th Heaven)

A Camden család életét követhetjük végig, ami nem tekinthető átlagosnak, hiszen az apa tiszteletes, az anya háztartásbeli, és öt gyermeket nevelnek. Mai léptékkel ez se kis teljesítmény, de ahogy a sorozat halad előre, születik egy ikerpárjuk is. Hétgyerek, akik serdülnek, csalódnak, szerelembe esnek, rosszalkodnak, lázadnak, közben pedig megmutatják a gyermeki én legkedvesebb oldalait is. Már-már nyálasan csöpögős sorozatról van szó, de néha olyan jó leülni és igazi jó emberekről nézni történeteket, akik hibáznak – igen sokat –, de végül mindig az egymás iránti elválaszthatatlan kötelék és szeretet győzedelmeskedik.

A Hetedik mennyország című sorozatban a Candem család mindennapjait követhettük figyelemmelForrás: CBS

4. Született feleségek (Desperate Housewives)

A Lila Akác köz, ahol mindig történik valami, ahol az amerikai álom mögött titkok, hazugságok és rejtegetett vágyak bújnak meg, minden rész tartogat valami meglepőt a néző számára. Remek példákat láthatunk különböző anyatípusokra; rideg, szétszórt, gondoskodó, felelőtlen... Ha a maga letisztult formájában tekintünk a négy barátnőre, nos, egyik esetén sem nevezhetjük iskolapéldának azt, ahogy a gyermekeiket nevelik. Épp ezért ilyen erős ez a sorozat, hiszen mi magunk sem vagyunk 0-24-ben tip-top, 50-es évekbeli, keményített szoknyájú, vacsorára egyben csirkét sütő anyák. Az életünk, a gondolkodásunk alapján mind megtalálhatjuk azt a szereplőt, akivel képesek vagyunk azonosulni, akinek a hibáit és sikereit a magunkénak tudjuk érezni. Mosolygás, nevetés, döbbenet és könnyes szemek – ezt ígéri a Született feleségek.

A Született Feleségek a Lila Akác lakóinak izgalmakkal, titkokkal teli életébe leshettünk beForrás: AFP
Forrás: Youtube
A Szomszédok az egyik legkedveltebb és legismertebb magyar sorozat volt, több mint tíz éven keresztül sugározta a Magyar Televízió. Május 7-én volt 30 éve, hogy leadták az első részét. A Szomszédok Magyarország legikonikusabb sorozata. A történet egy panelház lakóinak mindennapjait követi nyomon, az apró vagy annál nagyobb gondjaikkal. Nosztalgiázz velünk!

3. A farm, ahol élünk (Little House on the Prairie)

Az 1870-es évek Amerikájában járunk, ahol az emberek kis százaléka élt csak városokban, a legtöbben a környező farmokon próbáltak boldogulni. A sorozat középpontjában az Ingalls család áll, akik három lányukkal küzdenek nap mint nap, hogy a tőlük telhető legtisztességesebb életet élhessék. Egyszerre fájdalmas és megindító látni, hogy bizony egy kinőtt, szétfoszlott cipő, elszakadt tankkönyv, koszos ünneplő is komoly lelki vívódásokat és problémákat tud okozni egy család életében. Akkor, amikor egy betegség áldozatot vár el az édesanyától, elgondolkodunk, hogy bár rengeteget panaszkodunk, igazából nincs semmi okunk rá. Ez a sorozat az összetartás, összefogás, a jóság mintapéldája, olyan módon mutatja be az Ingalls család és a körülöttük élő emberek életét, mely bár tele van tragédiákkal, mégis könnyesen megindító.

A farm, ahol élünk az 1870-es évek Amerikájába repít vissza bennünketForrás: AFP

2. Modern család (Modern Family)

A sorozat, Jay Pritchett és gyermekei, Claire Dunphy és Mitchell Pritchett családja köré összpontosul. Van itt bohókás, túlzott önbizalommal bíró apa, meleg pár örökbe fogadott gyermekkel, népszerű, ám butácska tinilány, latin temperamentumú mostohaanya... gyakorlatilag a három család tagjai mind különböző emberek, mégis remek összhangot alkotnak.

A sorozat javarészt a három családban történő házastársi, gyermeknevelési és generációs konfliktusokat dolgozza fel, de nem mentes társadalmi, kulturális kérdésektől sem. Intelligens és szatirikus humorával abszolút magával ragadó. Az epizódokban a szereplők – egyfajta videóinterjú formában – beszélnek a nézőkhöz, megosztják gondolataikat, háttérinformációval szolgálnak a cselekménnyel kapcsolatban, összegeznek, levonják a tanulságot. A készítők ránk bízzák, hogy mi számunkra humoros; nincs alánevetés, amivel engem például a világból ki lehet kergetni.

A Modern családban egy nagy család életébe pillanthatunk beleForrás: AFP

1. A semmi közepén/ Anyám borogass (The Middle)

A történet főszereplői egy átlagos amerikai család tagjai; a középkorú szülők, a buta, ám annál talpraesettebb tinédzser fiú, a szerencsétlen tizenéves lány és egy igazi különc kisfiú. Heckék lusták, az örökös családi program a tévézés, mindig gyorsétel kerül az asztalra, no meg persze imádnak gonoszkodni egymással, mindemellett azonban az életüket próbálják kívülről tökéletesnek látszatni. Frankie – az anya – narrátori szerepet is betölt, ironikus megjegyzéseivel vezeti végig a nézőt a történeten.

A Semmi közepén/Anyám borogass főszereplői egy átlagos család tagjaiForrás: Facebook/The Middle

A Semmi közepén túlmutat egy átlagos családsorozaton, hiszen a részek felépítése meglepően íves. Elindulunk középről, lesüllyedünk a mélybe, majd kapunk valami igazán szívbemarkoló végkifejletet. Frankie és Mike annyira rossz szülők, hogy időnként hangosan felkiáltunk a tévé előtt ülve; „Miért???” Báját mégis ez az emberi oldal adja, az esendő család, akik bukdácsolnak, gyakran kerülnek bajba, mégis imádnivaló összetartás és szeretet jellemzi őket. Egyszerre humoros és szívet melengetően kedves sorozat – amiért pedig külön pont jár: itt sincs alánevetés. Éljen! Remek esti program a gyereknevelésbe belefáradt szülők számára, akik pár rész után újjá fognak születni. és egyből sokkal tökéletesebbnek látják majd magukat.