Nők, akik a maguk módján mind formálták korukat - művészek, írók, divatikonok -, erősek voltak és tudatosak. Különböző életet éltek, a világot is másként látták, mégis van bennük valami közös; egyedi, stílusos és úttörő enteriőröket alkottak saját otthonukban.

Kék szalon

Louise de Vilmorin francia író és költőnő (1902-1969) sokoldalú és elbűvölő életet élt. Erdődi gróf Pálffy Pál diplomata és huszártiszt, az Osztrák-Magyar Monarchia egykori katonai attaséjának felesége (is) volt. Magyarországi tartózkodása pedig nyomott hagyott műveiben (Le sable du sablier verseskötet - 1945)

A szalonban a kék és fehér virágmintás kárpitok játéka dominál, mely hirtelen soknak tűnhet. Egyedisége azonban megkérdőjelezhetetlen, a viktoriánus korabeli bútorok, kínai porcelánok és egyéb díszes tárgyak egységessé válnak általa.

Louise de Vilmorin a kék szalonjábanFotó: Gérard Wurtz
Forrás: forbes.com
A legemlékezetesebb filmes enteriőrök
Retro, minimál vagy romantikus? Hozzád melyik lakberendezési stílus áll a legközelebb? Úgy, ahogy a háziállatok is egy idő után hasonlítani kezdenek a gazdijukra, egy ízlésesen berendezett otthon is szinte mindig tükrözi lakója egyéniségét - így van ez a filmekben is! A következőkben összegyűjtöttük a Life.hu kedvenc filmes enteriőrjeit, inspirálódjatok belőlük bátran!

Terasz vagy nappali?

Barbara "Babe" Cushing Mortimer Paley, amerikai stílusikon, egy időben a Vogue divatszerkesztője volt. 1958-ban bekerült a Divat Hall of Fame-be is. „Soha nem voltál tudatában annak, hogy Babe épp mit visel; ha megjelent valahol, egyszerűen csak őt láttad és senki mást."  - Bill Blass divattervező.
Ez a nyitott nappali rattanbútorokkal, vörös kárpittal és párnákkal a szabadságot, az élet élvezetét hirdeti. Babe Jamaicát szerette volna megidézni vele. A nyitott kalaptartó a kényelmet szimbolizálja, hiszen egyértelművé teszi, hogy ebben a helyiségben nem kötelező kalapot viselni; bátran engedjék le a hölgyek is a hajukat, hadd játsszon vele a finom szellő.

Babe Paley fedett terasza Jamaicát idéziForrás: Richard Avedon, Vogue

 Bőrfüggöny

Georgia O'Keeffe fontos személyiség volt az amerikai művészetben 1920-tól kezdve. Elsősorban festményein keresztül ismerhetjük meg azt, ahogyan ő látta a világot; a tájképein például egyszerre jelenik meg a realisztikus és az elvont ábrázolás.

Új-mexikói otthona önmagában is lenyűgöző. Az Abiquiu-ben található vályogházat még 1945-ben vásárolta meg 10 dollárért – mivel az épület le volt pusztulva. Georgia művészként fogott neki a renoválásnak, szerette volna megőrizni a ház régi szellemét, némi üdítő újítással. A nappaliban lévő bőrfüggöny például ezt remekül szimbolizálja.

Georgia O'Keeffe nappalijaFotó: Balthazar Korab, Alfred Stieglitz