Az anyák nap mint nap kemény harcot folytatnak azért, hogy a munka és egyéb elfoglaltságok mellett is remekül el tudják látni gyermekeik nevelését. Az egyedülálló anyáknak azonban nehezebb a dolguk, hiszen nekik nincs ott apa, akit segítségül lehet hívni, ha szorít az idő, vagy épp elvonulnának egy kis feltöltődésre. Már a mi társadalmunkban is egyre gyakoribb ez a jelenség, de az állatvilágban, bizony ennek évezredes hagyománya van.

Bár nekünk besegít a nagymama, ott vannak a nappali intézmények – bölcsőde, óvoda, iskola –, számíthatunk barátokra, bébiszitterekre, az állati mamiknak azonban nincs segítségük... Vagy mégis? Az állatoknak ugyan nem kell 18 éven keresztül – vagy még tovább – egyengetni utódaik útját, de egy vadászattal és vadászokkal teli világban, ahol gyakran komoly áldozatok kell meghozni utódaik védelme érdekében, bizony az a pár hónap, év is igen kemény feladat tud lenni. 

Következzenek az állatvilág hős anyái! 

1. Kenguru – igazi ősanya

Az ausztrál anya előtt emeljük kalapunkat. Az első, amin ámulunk, hogy magzatát még az előtt megszüli, hogy az teljesen kifejlődne, így a pici az erszényben növekszik tovább, míg elég érett nem lesz, hogy megismerkedjen a külvilággal. A második, ami csodálatra méltó, hogy a kenguruanya csak akkor hordja ki a magzatát, ha a pici felneveléséhez megfelelőek a körülmények – a „döntése” függvénye, hogy elvetél-e. 

A kenguru anya a magzatát még az előtt megszüli, hogy az teljesen kifejlődneForrás: Thinkstock

Az utolsó – ami valóban döbbenetes –, hogy két méhének és három vaginájának köszönhetően, egyszerre tud több kölyköt nevelni; egyik a méhében fejlődik, míg a másik ugrál körülötte, és időnként visszatér az erszény védelmébe – sőt, így akár egész életében vemhes lehet. 

Mindezt pedig egyedül, apai segítség nélkül! 

2. Féreggőtefélék – bizarr anya-gyermek kapcsolat

Ezek a furcsa, kígyószerű lények – bár inkább emlékeztetnek a férgekre –, a szalamandrákhoz és békákhoz állnak közel, mivel lábatlan kétélűek. A föld alatt élnek, vakok, anyai önfeláldozásuk pedig példátlan. Egyes fajok furcsa módon táplálják a kicsinyeiket. 

Az anya ugyanis annyira ragaszkodik gyermekeihez, hogy még a saját testét is képes részben feláldozni azért, hogy vele maradjanak. 

A féreggőte anyuka saját testéből eteti az utódaitForrás: Wikimedia Commons/B. Kimmel

Testtömegének 14%-át is elveszítheti, míg kicsinyei társaságát élvezi a föld mélyén. Miután azonban a gyerkőcök végleg felnőnek és kirepülnek, az anyák relatíve könnyedén visszanyerik a testük hiányzó részeit – például a bőrüket –, és hosszú, egészséges életet élnek.

3. Óriás polip – önfeláldozó anyaság

A csendes-óceáni óriás polip a világ legnagyobb polipja, karjainak hossza a 7-8 métert, testtömege akár a 70 kilogrammot is elérheti. Nagy méretük ellenére, ezek az állatok viszonylag rövid életet élnek, általában négyévesen halnak meg. A reprodukció nagy szerepet játszik korai halálukban, az anyák hihetetlen önzetlenségről tesznek tanúbizonyságot. Akár 100 000 petét is képesek lerakni, és azokat mindaddig őrzik, míg ki nem kelnek. Egy pillanatra sem hagyják magukra az áttetsző tojásokra emlékeztető petéket, még táplálkozni sem, ezért az esetek nagy részében mire az apró polipok kikelnek, anyjuk már annyira legyengült, hogy képtelen vadászni, és meghal. 

A megtermékenyített óriáspolipok akár 100 000 petét is képesek lerakniForrás: Thinkstock

4. Orangután – végtelen türelem 

Ezen főemlős kölyke kétéves koráig gyakorlatilag védtelen kisbaba, aki egyedül az anyjára számíthat, mivel az apa csupán a létrehozásának volt aktív résztvevője. Akár 8 éves koráig szopizhat, miközben fokozatosan elsajátítja a szociális viselkedés csínját-bínját. Az emlősök közül ő az, aki a leghosszabb időt tölti édesanyja oltalma alatt. Tízéves korára válik teljesen függetlenné. 

Az orángután mama akár 8 éves koráig is szoptathatja gyermekétForrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
A szülőség sokkoló oldala: egyedülálló anyának lenni
Az egyedülálló anya státusz nem egy hangzatos cím, amivel az ember dicsekszik. Elhangzásakor inkább sajnálatot vált ki, mintsem elismerést. Ám két ember helyett helytállni, közben pedig megmaradni a saját szerepünknél, rendkívül nehéz feladat, amely több támogatást érdemelne.

5. Afrikai elefánt – nőuralom

A legnagyobb szárazföldi állat, az emlősök közül ő tartja a leghosszabb vemhességi idő rekordját, ami két év. Bonyolult társadalmi életük van, úgynevezett matriarchális rendszerben élnek – a hímek egyedül boldogulnak, míg a nőstények együtt maradnak. Az apáknak esélyt sem adnak, hogy részt vegyenek utódjuk életében. A csoport élén a nagymama áll – ő a legidősebb egyed. Az elefántanyák szinte már teljesen érett, az életre kész bébiket hoznak a világra, csupán a méretük miatt válhatnak a ragadozók áldozatává. Az apák hiányát a többi nőstény jelenléte valamelyest pótolja, de az elefántanyák többnyire egyedül gondoskodnak borjukról. 

Az afrikai elefánt anyukák 2 évig vemhesek és teljesen életre kész bébiket hoznak a világraForrás: Thinkstock

Hihetetlenül intelligens és empatikus állatok, egy-egy elpusztult társukat hosszú időn át gyászolják, megismerik az elpusztult társ maradványit, sőt, még eltemetni is megpróbálják. 

6. Jegesmedve – harcias mama

Ő húzta a kalapból az egyik legzordabb vidéket – és ez alatt nem csak az időjárást értjük. Általában egyszerre két-három bocsa születik, két éven át gondozza, eteti és tanítja őket. Ez rendkívül hangsúlyos, mivel az Északi-sarkon egyre csak nehezebb lesz boldogulni. Ám a jegesmedveanyának, amellett, hogy vadászatra oktatja kölykeit, még a kóborló hímektől is meg kell védenie őket. Egy-egy találkozás alkalmával komoly harcra is sor kerül. Mondhatni, ő egy igazi sarkvidéki amazon! 

A jegesmedve mamik a hímekkel is szembeszállnak, h megvédjék kicsinyeiketForrás: Thinkstock