A 18. században épült Highgrove House nem a legfrekventáltabb birtok, már ami a brit királyi rezidenciákat illeti, ám igazi kincset rejt! Ez Károly walesi herceg és felesége, Kamilla otthona, ide vonulnak vissza, és itt hódol a trónörökös imádott hobbijának, a kertészkedésnek.

Károly szenvedélyesen imádja a kertjét, minden négyzetcentiméterén látszik, hogy odafigyeléssel és szeretettel gondozza. Ám a walesi herceg nem csupán hobbikertész, próbálja kiaknázni a kertben rejlő lehetőségeket is. Már amikor 1980-ban megvásárolta az ingatlant, tudta, hogy biokertet akar létrehozni, hű maradva környezetvédelmi filozófiájához:  „Jobb a természettel együtt dolgozni, mint ellene.” 

„Jobb a természettel együtt dolgozni, mint ellene" – vallja Károly hercegFotó: Jonathan Becker/Vanity Fair

Amikor elkezdett foglalkozni a biokertészkedéssel, Anglia-szerte csak egy bolondos arisztokratának tartották, ám mára ez megváltozott, látva, hogy a Highgrove Gardens csodás fenntartható biokertté nőtte ki magát, és kitűnő példával szolgál világszerte. A kertben a sok ritka és teljesen hétköznapi növény mellett 32 faj veszélyeztetett is található. 

Jó a bio?
A biokertészet lényege, hogy a lehető legkevesebb változás érje a természetet; nem használnak például semmiféle vegyszert, a növények a saját erejükből kell ellenállniuk a kártevőknek. A kulcsszó a természetesség! "A biokertészet nem használ nitrogénes műtrágyát, így a növényeknek a saját védelmi rendszerüket kell aktiválniuk, ami emeli bennük az antioxidánsok szintjét."

Hobbiból hitvallás 

Károly herceg a kertjével nem csupán inspirációt, de segítséget is ad az arra kíváncsiak, a biogazdálkodás iránt érdeklődők számára. Nem őrzi ugyanis hét pecsét azokat a módszereket, amelyek révén biokertje egyre gyönyörűbb, különböző kiadványok, műsorok készültek már róla. Károly bolthálózata saját márkás kertészeti biotermékeket és egyéb, a kerthez köthető használati és ajándéktárgyakat is árul, a bevételt pedig jótékony célokra fordítja. 

/1705/Highg201753013648