Az egyik legvagányabb sport története: óriás-toronyugrás

Forrás: redbull.com -
FINA2017 extrém sport óriás toronyugrás sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az óriás-toronyugrók 10 emeletnyi magasságból, akár 90 km/h sebességgel ugranak a vízbe, ahol búvárok várják őket a biztonságos érkezés érdekében. Az extrém sportnak számító sziklaugrásból 2013-ban lett világbajnoki sportág, aminek résztvevői hamarosan Budapesten is bemutatkoznak a Batthyányi téren felállított ugrótornyon.

Kezdetek

Állítólag már a hawaii őslakosok kitalálták ezt az extrém sportot. Az 1770-es években a harcosok vetették le magukat a sziklákról a tengerbe, bizonyítva ezzel bátorságukat és rátermettségüket. A következő évszázadban Németországban tűnt fel hasonló sport, ahol tornászok találták ki, hogy minél magasabbról ugranak, annál több gyakorlatot tudnak bemutatni. A toronyugrás már egészen korán, 1904-ben olimpiai sportág lett, majd lényegében ebből vált ki a sziklaugrás, amit azok a műugrók hoztak létre, akik megunták az uszodai környezetet, és valami izgalmasabbat kerestek.

A sziklaugrást azok a műugrók hoztak létre, akik megunták az uszodai környezetet Forrás: redbull.com

Sziklaugrás

2009-től, amikor egy energiaitalokat gyártó márka megszponzorálta a világversenyeket, elképesztően gyorsan terjedt a sportág híre. Nem is csoda, hiszen csodás környezetben és félelmetes magasságból ugranak a versenyzők, vagyis egy nagyon látványos sportról van szó, így hamar rákaptak a nézők. A rendkívüli magasságok miatt természetesen még inkább figyelnek a biztonságra ezeken a versenyeken. Minden helyszínt búvárok néznek át a versenyek előtt, és az ugrókat is ők várják a vízbe érkezéskor. A többi műugrószámmal ellentétben ebből a magasságból kizárólag talppal lehet vízbe érkezni, hiszen 90 km/h sebességgel csapódnak a vízbe a versenyzők.

Világrekord

A sziklaugrás világrekordját a brazil születésű svájci Laso Schaller tartja 58,8 méterrel, ami a nem tériszonyosok számára is brutális magasság. Természetesen komoly előkészületeket tettek az ugrás előtt, ami sikeres lett, igaz, a vízből kiúszva Laso húzta a jobb lábát, és kificamodott a csípője is.

Óriás-toronyugrás

A világbajnokság programjának 2013 óta része az óriás toronyugrás, ami a sziklaugráshoz hasonló szabályokkal működik, csak éppen mesterségesen kialakított tornyokkal. A nőknél 20, a férfiaknál 27 méteres tornyot emelnek a versenyzéshez. Utóbbiaknál ez 3 másodperces szabadesést jelent, majd jöhet a 90 km/h sebességgel való vízbe érkezés, ahol szintén búvárok várják a versenyzőket. A pontozásos versenyt a legszebb ugrásokat bemutató indulók nyerik.

A cikk megjelenését a Bp2017 Nonprofit Kft támogatta.

Minél előbb lapos hasat szeretnél? Ezt kell tennedhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170519-tippek-a-lapos-hasert.htmlKözeledik a nyár, a trikók, a croptopok és a bikinik időszaka, amikor a kibuggyanó pocakkal és úszógumival mielőbb szeretnénk leszámolni. Íme, néhány tipp, amivel a nemkívánatos párnácskákat eltüntetheted! Ez Zsír!ThinkstockSikertörténet! 25 kilót fogyott, és aerobikedző lett Eszterbőlhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170518-sikertortenet-roka-eszter-eletmodvaltassal-fogyott-25-kilot.htmlAz agyament diétáknak, a jojó effektusnak és a mozgásszegény mindennapoknak mondott búcsút Róka Eszter, amikor elhatározta, hogy életmódot vált. Azóta aerobikedző lett a 25 éves lányból, így már másokat is arra buzdít: válasszák az egészséges és boldog életet. Ez Zsír!OrigoHa már unod a szendvicset, tekerj egy tortilláthttp://www.life.hu/ez-zsir/20170510-ha-mar-unod-a-szendvicset-tekerj-egy-tortillat.htmlHabár szerintünk a szendvicsre nem lehet ráunni, ha igazán finom kenyérből és szuper krémekkel készítjük el, de ha mégis eleged lenne belőle, akkor változtass a formán. Ez Zsír!ThinkstockViszlát, integetőháj! Kiss Virág fitneszversenyző gyakorlatai a tónusos karizmokérthttp://www.life.hu/ez-zsir/20170516-kiss-virag-fitneszversenyzo-gyakorlatai-a-tonusos-karizmokert.htmlLegutóbb a feszes hasizomért, most pedig a tónusos karizmok eléréséhez ad edzéstippeket hazánk egyik nagy büszkesége, Kiss Virág IFBB Bikini PRO világbajnok, aki már túl van első profi versenyén is. Ez Zsír!--"Növényi étrenden könnyebb izmot építeni" - Váli Tamás vegán testépítővel beszélgettünkhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170517-vali-tamas-vegan-testepitovel-szemelyi-edzovel-beszelgettunk.htmlKét és fél éve a vegán életmód híve Váli Tamás. A nemzetközileg elismert vegetáriánus és vegán táplálkozási tanácsadó, illetve személyi edző tökéletes példa arra, hogy nemcsak húsevőként lehet izmot építeni és egészségesen élni, sőt, növényi étrenddel még sokkal pozitívabb tapasztalataink lehetnek mindezek terén. Ez Zsír!--"Elsősorban anya vagyok" - Achátz Aliz fitneszmodellel beszélgettünkhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170517-achatz-aliz-fitneszmodell-anyukaval-beszelgettunk.htmlFéléves volt Aliz kislánya, amikor elhatározta, hogy életmódot vált, és rendszerességet visz az életébe. Kislánya első születésnapján el is indult élete első fitneszversenyén, és azóta is szép sikereket ér el. Nemzetközi versenyekre viszont hiába kvalifikálta magát, úgy döntött, azokon nem indul el, hiszen ahogy mondja: "elsősorban anya vagyok!" Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.