Nógrád megye egyik legszebb települése, amely még az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Ha még nem láttad, akkor íme 5 indok, amiért érdemes ellátogatni Hollókőre. 

Ófalu 

Hollókő csodálatos ófaluval rendelkezik, amely a palóc népre jellemző stílusban épült fel. Ezt azt jelenti, hogy a családok többnyire egy telken építkeztek, és ha új generációk akartak külön életet kezdeni, akkor az eredeti házat bővítették, vagy húztak fel mögé még egyet.

Hollókő csodálatos ófaluval rendelkezik, amely a palóc népre jellemző stílusban épült felFotó: Faluhelyi Fanni

Ennek köszönhetően ritka szép látványt nyújt, ha végig sétálunk egy utcán, melynek két oldalán csupa ilyen stílusú ház sorakozik. Az aprócska település közepén egy műemlékcsoport található, amely több tucat védett épületet rejt magában.

Múzeumok

  • Postamúzeum: ez Hollókő kiállító helye. Van egy állandó kiállítás palócföld postája néven, amely a múzeum állandó kiállításaként bármikor megtekinthető. Két szobában van lehetőségünk megnézni a palócság postahálózatának fejlődését, sőt még képeslapok, bélyegek és bankjegyek formájában haza is vihetjük őket magunkkal. 
  • Falumúzeum: itt a jellegzetes hollókői házbelsőket tekinthetjük meg a 20.századból. Az időszakosan (áprilistól októberig) látogatható kiállítás bemutatja azokat a bútorokat és eszközöket is, melyeket az akkori időszak emberei használtak. 
A vármúzeumban található panoptikum a 13. századi várurat és a családját keltik életreFotó: Faluhelyi Fanni

 

  • Vármúzeum: itt a vár feltárásakor megtalált eszközöket tekinthetjük meg, illetve a panoptikum is, ahol a 13. századi várurat és a családját keltik életre. Fegyverterem is található a múzeumban, amely a 11. és 16. század közötti fegyvereket mutatja be. Láthatóak tervrajzok is a vár helyreállításával kapcsolatban.

Túrázás

Hollókő környéke tájvédelmi körzet, és számos túralehetőséget is kínál. Érdemes kipróbálni a vár túrát, ami 4-5 km hosszú, és körbe vezet a vár körül. Közben végig táblák mutatják be a környezet élővilágát. De az országos kéktúra is érinti a települést, így aki még érez erőt a lábában, az oda is felcsatlakozhat. 

Hollókő környéke tájvédelmi körzet, és számos túralehetőséget is kínálFotó: Faluhelyi Fanni

Biciklizés

Hollókő mellett található egy Rimóc nevű település. A két helység között kiváló bicikli út húzódik, szilárd útburkolattal. 8 km távolságról van szó, így akinek kedve támad egyet biciklizni, az ott ezt is megteheti. Rimóc felől érkezve az út egyenesen az ófaluba vezet, ahol csodás környezetben pihenhetjük meg a tekerés fáradalmait.