A mérgező szülők hatása nem csupán gyermekkorban érződik, az ember egész életére billogot éget. Több eltérő típusa van, sőt ezek akár teljesen eltérő viselkedésformát produkálhatnak; ridegek, elhanyagolók, bántalmazók, manipulatívak, irányítóak... stb. Egy szülőt kívülről nézni és látni nehezebb, mint gondolnánk. Ezen a megerősített, idealizált üveglapon nagyon nehéz repedést okozni, de ha egyszer megtörtént, egyre könnyebb lesz a széttörés folyamata.

Egy mérgező szülő árnyékából nagyon nehéz kilépni. A szülő felé tanúsított, feltétel nélküli szeretet és lojalitás rengeteg fájdalmat és kínt képes másként láttatni. Az ilyen felnőtt sok problémával küzd az életében, amelyekre nem képes megoldást találni. Gyakran maga is ezt a mintát követi a saját családjában, hiszen neki ez a természetes, ez a normális.

A mérgező szülők hatása nem csupán gyermekkorban érződik, az ember egész életére billogot égetForrás: Thinkstock

Azon, hogy ő maga ne váljon mérgező szülővé, és a személyiségét ért traumákat képes legyen feldolgozni, azokon túllépni, csak az őszinte felismerés segíthet. Erre az útra azonban kevesen vállalkoznak. 

Egyrészt rengeteg energia, tudatosság és önmagával szembeni kritika kell hozzá, másrészt olyan sebeket tép fel, olyan felismerésekkel jár, amelyek újragondoltatják vele egész gyermekkorát, élete mozgató elemeit. Gyakran a szülőtárs az, aki rávilágít erre, ám csak nagyon kevesen képesek segítség nélkül feldolgozni a mérgező szülői hátteret, és továbblépni belőle.

Susan Forward: Mérgező szülők

Nem felelős azért, amit védtelen gyerekként önnel tettek! Felelős azért, hogy most tegyen pozitív lépéseket, és kezdjen valamit ezek hatásával!

A mérgező szülő főbb típusai  

Elhanyagoló szülő

Az elhanyagolás lényegében a gyermek alapvető testi, érzelmi és szellemi szükségleteinek megvonását jelenti. Ez jelenteti azt, hogy nem az időjárásnak megfelelő ruhában jár a gyerek, koszos, nincsenek az életkorának megfelelő játékai, készségfejlesztő eszközei – pl. nem biztosított, hogy rajzolhasson -, nem kap megfelelő orvosi ellátást. Ugyanakkor az életkörülményekre is vonatkozik; egészségtelen környezet, saját „kuckó" hiánya, vitaminszegény, nem tápláló, kevés étel. Ez a fajta elhanyagolás nem vonható párhuzamba a kevés jövedelemmel, itt lényegében arról van szó, hogy a szülő számára nem fontos ezek biztosítása.

Az elhanyagolás lényegében a gyermek alapvető testi, érzelmi és szellemi szükségleteinek megvonását jelenti, például a nem megfelelő ruházat, a rendes játékok hiányaForrás: Thinkstock

„Nem érdekel, hogy rosszat álmodtál! Menj vissza a szobádba, és amiért sírtál, még a kislámpát is lekapcsolom!" 

Ám ami még a tárgyi szükségletek megléténél is fontosabb, ezáltal hiánya jóval rombolóbb, az az érzelmi támogatás, törődés, megértés. Azt a szülői magatartást soroljuk ide, amelyben a gyermek érzelmi világa nem számít; ha beüti magát, nem vigasztalják meg, ha kérdezne, vagy mondana valamit, nem figyelnek rá, ha sérelem éri, nem védik meg. Ez a fajta nemtörődömség, ridegség gyakran párosul szabályoknak álcázott büntetéssel és fegyelmezéssel, amelyek túlzók, sokszor alaptalanok és igazságtalanok.

Bántalmazó szülő

A bántalmazás lehet érzelmi, testi és szexuális jellegű. Az érzelmi bántalmazás lényege, hogy a gyermeket szavakkal, tettekkel sértik. Elhitetik vele, hogy értéktelen, nem képes dolgokra, felesleges, nem számít senkinek sem, bármit tesz, az rossz. A kiabálás, az ordibálás, a szidalmazás mindennapos. Az is érzelmi bántalmazásnak minősül, ha a gyermeket büntetésből bezárják egy szobába, szekrénybe. Az ilyen szülő mellett felnövő gyermek folyamatosan küzd a szülői szeretetért, amely feltétel nélkül járna neki. 

„Látod, milyen ügyetlen vagy? Még egy poharat se bírsz rendesen megfogni! Remélem tudod, hogy egy ilyen rossz gyereket, aki kiönti a vizet, a Télapó sem szeret, ezért nem fog ajándékot hozni neked!" 

Testi bántalmazásnak számít a pelenkás popsira legyintés is! Egy kisgyermek az első kézre csapástól, pofontól meglepődik, megijed, de pár alkalom után megszokja, és már nem lesz rá akkora hatással, mint korábban. Ilyenkor a szülő - aki látszólag remek eszközt talált a fegyelmezésre – nagyobbat fog ütni, esetleg fakanállal, szíjjal teszi majd mindezt. Gyakori, hogy a bántalmazott gyermek maga is bántalmazóvá válik, akár a kortársai, akár saját családja körében, netán a bántalmazó szülők ellen fordul.

Gyakori, hogy a bántalmazott gyermek, maga is bántalmazóvá válikForrás: Advertisement Against Child Abuse
Forrás: Thinkstock
Segítség a családon belüli erőszak áldozatainak
A köztudatban sokszor tévesen definiálják a családon belüli erőszakot - egyszerűen a testi bántalmazással azonosítják. Így nagyon sok emberben fel sem merül, hogy ő bizony egy bántalmazó kapcsolatban él, amely elsősorban a lelki terrorról, a másik megalázásáról, önbecsülésének megtöréséről, szabad akaratának elvételéről szól.

A szexuális bántalmazás fogalma alatt olyan tevékenységeket értünk, amelyeket a gyermekkel felnőtt, vagy nála jóval idősebb fiatal végez a saját szexuális kielégülése érdekében. Az egyik legrombolóbb tett, amit a szülő gyermekével szemben elkövethet!

A fájdalom és ijedség mellett a gyermeket lényegében megfosztják a saját teste feletti irányítástól. Mivel azt tanulja meg, hogy felette nem ő rendelkezik, hiszen anya-apa akkor és ott üti meg, amikor és ahol csak akarja, sőt azt tesz vele, amit csak akar. A legkiszolgáltatottabbak a csecsemők és a kisgyermekek. 

Az se ritka, amikor a gyermeket félelemben tartják, fenyegetik. Lényegében nincs nevelés, csak hibáztatás, fenyítés. Egy ilyen környezetben a gyermek el fogja hinni magáról hogy ő valóban nem jó semmire, csupán egy megtűrt lény, akinek folyamatosan elnézést kell kérnie azért, hogy él. 

Manipulatív szülő

Ez az egyik legalattomosabb irányító szülő típus. A szülői szeretetet használja fegyverként, lényegében ezzel tartja sakkban a gyereket. Feltételhez köti, és gyakorta megkérdőjelezi gyermeke felé irányuló érzelmeit, amelyeket aztán rendszeresen bizonyítani kell. Önmagától teszi függővé, nem képes elengedni a kezét, folyamatos kontrollt tartja, akár a már felnőtt gyermekét is. Ő az, aki folyamatos bűntudatban tart, és választás elé állít.

Ez az egyik legalattomosabb irányító szülő típus: a szülői szeretetet használja fegyverként, lényegében ezzel tartja sakkban a gyereketForrás: Thinkstock

„Persze, találkozz csak nyugodtan a barátaiddal! Én majd elüldögélek itt egyedül az üres lakásban, ugyan szerettem volna veled lenni, de tényleg menj csak." – a gyermeknek két választása van; elmegy, bűntudattal telve, és később mindnet megtesz majd, hogy kiengesztelje a szülőt – amit az el is fog várni -, vagy marad. A manipulatív szülők mellett élő gyermekek 99%-a ez utóbbit fogja választani. Ez lényegében egy csendes lelki terror.

Ha a gyermek – akár már felnőttként - mégis összeszedi a bátorságát, és elé áll, hirtelen magára ölti az áldozat, a mártír szerepét, aki mindig mindent csak a gyermekéért tett és tesz, csupa jó szándék vezérli, ő nem akart semmi rosszat. 

A mérgező szülőknek a fentieken túl még számos válogatott fajtája, sőt kombinációja létezik.  Az érzelmi és testi biztonság hiánya azonban belevésődik a gyermek személyiségébe, rombolja azt. A felnőttként tapasztalt nehézségek, a folyamatosan ismétlődő párkapcsolati krízisek okai is mind a gyermekkorban tapasztaltakra vezethető vissza. Azonban felismeréssel, és akár szakemberi segítséggel, ki lehet kerülni a mérgező szülők hatása alól.