A máltai Azúr Ablak márciusban omlott össze, az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság volt. Most újabb természeti csoda került veszélybe, a geológusok attól félnek, hogy a norvég Szószék-szikla is hasonló sorsra jut.

Döbbenettel fogadták a turisták a máltai Azúr Ablak leomlását, azok is, akik már látták, azok pedig főként, akiknek nem volt lehetőségük élőben megcsodálni. A geológusok attól félnek, hogy hasonló sorsra jut még egy hihetetlenül népszerű természeti látványosság, mégpedig a norvég Szószék-szikla, ami Norvégia délnyugati részén Stavanger városától nem messze található.

Szószék-sziklaForrás: robertharding/Gavin Hellier/Gavin Hellier

Ez egy csaknem teljesen lapos szikla, ami a fjord fölé nyúlik ki 604 méter magasan. Évente rengeteg turista látogatja, de lehet, hogy már nem sokáig. A közepén ugyanis van egy repedés, ami már régóta fejfájást okoz. Hogy tudják mérni az esetleges változásokat, mindkét oldalába szegeket vertek, eddig azonban nem volt probléma. Nemrég viszont 2-3 milliméteres eltérést tapasztaltak a résben, ami aggodalomra adhat okot. A Norvég Geológiai Intézet munkatársai komolyabb vizsgálat alá vetik: helikopterrekkel térképezik fel, és 3D-s modellt is készítenek a szikláról, és folyamatosan pontos méréseknek is alávetik, hogy megpróbálják elkerülni azt, ami a máltai Azúr Ablakkal történt - írja a VG

Emlékeinkben örökké él a máltai Azúr Ablak
Pár nappal a máltai Azúr Ablak összeomlása után hirdettük meg nyereményjátékunkat, melyben fotókat vártunk kedvenc helyünkről. Nos, rengeteg fénykép érkezett, és már a nyertesek is megvannak. Nézd meg a képeket.