Egy párkapcsolat, egy jól működő párkapcsolat igen komplex elemekből tevődik össze. Folyamatos odafigyelést, frissítést igényel. Értelemszerűen mind különbözően működünk egy szerelmi kapcsolatban, de vannak olyan egyetemes jelek, amik bizony a szakítás szelét hozzák magukkal. Az alábbi listából, ha csak egy-két pont illik rá a jelenlegi párkapcsolatodra, akkor némi befektetett energiával, még megmenthető – ha mindkét fél így gondolja -, de ha már a felénél felsóhajtasz, akkor bizony ideje továbblépned!


1. Egyre több vita 

Az egészséges vita, melyben érvekkel, nyugodt stílusban beszélgettek olyan dolgokról, melyekben nem vagytok egy állásponton, adott esetben még pozitívan is előrelendítheti a kapcsolatot. De ha ezekből egyre több van, és gyakran átfordul érzelmektől túlfűtött veszekedésbe, akkor az már csak rombolja a köztetek lévő viszonyt.

Nem jó jel, ha egyre több az érzelmektől túlfűtött vitaForrás: Thinkstock

2. „Nem gond”, „Semmi”, „Mindegy”  

A viták soránál még rosszabb a közömbösség. Amikor nem számít, hogy hová mentek, mit csináltok, mit néztek, mi a másik véleménye. Az, amikor még csak hangot sem akarsz adni a nézetkülönbségeknek, az gyakorlatilag egyenlő a véggel.

3. Titkolózás  

Egy párkapcsolatban az őszinteség nagyon fontos. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindig, mindent meg kell osztanod a másikkal; lehetnek titkaid, de csak olyanok, amik nem a kapcsolatot érintik. Azonban a túl sok titok, a vécén írt üzenetek, a tusoláshoz is magaddal vitt telefon, már nem ezt feltételezi. Egyszer minden kiderül...

4. Rossz érzés  

A megérzéseket nem szabad félvállról venni – többségüknek van alapja. Üljetek le és beszéljétek meg; ha alaptalan, akkor ez feloldódik benned, de ha nem, akkor megpróbálhatjátok megoldani. Amennyiben gyakoriak ezek az érzéseid, és semleges válaszokat kapsz, amikor felhozod őket, úgy jó okod van hinni nekik.

Ha rossz megérzésed van, beszéld meg azt a partnereddel!Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Párkapcsolati konfliktusok - Így látja Tari Annamária
Felgyorsult a világ, minden azonnal kell, több és gyakoribb ingerek érnek minket, a fogyasztói társadalom elhozta a dobd el, vegyél újat/cseréld le hozzáállást, az online tér pedig látszólag lehetőségek egész sorát rejti, de igazából leszakítja rólunk az emberségünk legfontosabb alapköveit. Tari Annamáriával járjuk körbe a 21. századi párkapcsolatokban fellelhető konfliktusok okait. Olvasd tovább!

 

 5. Barátok az első helyen   

Egy párkapcsolatban élő ember számára ugyanolyan fontos a barátaival töltött idő, mint egy egyedülállónak. Senkit sem lehet kisajátítani és nem is kell. Ám, ha több időt tölt a haverokkal, mint veled, úgy az már az eltávolodás jele.

6. Lecsökkent kommunikáció  

Értelemszerűen, egy kapcsolat elején sokkal több mondanivalónk van a másiknak, mint mondjuk évekkel később. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a formális beszéden kívül, más interakció ne történjen köztetek – igen, ez egy napra értendő.

7. Kevesebb idő kettesben  

Amikor munka után mindig lesz valami dolga, vagy épp folyton túlóráznia kell, ha el is mentek otthonról, akkor biztos, hogy valaki más is csatlakozik hozzátok – egy barát, rokon, ismerős. Ez mind azt sugallja, hogy már nem elégíted ki a szociális igényeit.

A folytonos túlórák nem jósolnak túl sok jót a kapcsolatotokat illetőenForrás: Thinkstock

8. Döntés egyedül 

Nem csak akkor kell az életeteket befolyásoló döntésekbe egymást beavatni, amikor már együtt éltek. Egy új munka, egy utazás, egy nagyobb kölcsön épp úgy tartozik a másik félre is – már ha a szándékok komolyak. Abban a pillanatban, amikor elkezdenek kiesni a szekrényből az elhallgatott nélküled meghozott döntések, érdemes elgondolkodnod, hogy a másik fél mennyire is szeretne az élete részének téged.

9. Szex-csökkenés  

Nyilvánvaló, de még sem. Egy pár életében lehetnek az ágyban hullámvölgyek, de ha állandósul a „völgy” rész, az bizony érzelmi eltávolodásra utalhat.

10. Érdeklődés – nincs közös metszéspont  

Az előzőhöz kapcsolódva, egy régóta együtt lévő pár életében előfordul, hogy egyik-másik valami olyan új dolog felé nyit – hobbi, stílus... stb. -, ami a partner számára nem lekövethető. Ezzel önmagában még nincs gond. Ám, ha az „külön utakon járás” azt eredményezi, hogy lényegében együtt már nem tudtok mit csinálni, az bizony nagy baj.

Ha sokáig jártok külön utakon, könnyen eltávolodhattok egymástólForrás: Thinkstock

11. Nincs intimitás  

Az első időszak folyamatos csókjai és ágyban töltött napjai után természetes, hogy a hétköznapi hév veszi át a stafétát. A bókok, érintések, simogatások nélkül eltelt napok száma ugyanakkor, egyenesen arányos a kapcsolat kihűlésével.

12. Túlzó kritika  

Fontos, hogy el tudjuk mondani partnerünknek, ha olyan irányba kezd el változni – külsőleg belsőleg egyaránt -, ami nekünk már nem tetszik, nem szimpatikus. Abban az esetben, ha túl sokszor kapsz ilyen kinyilatkoztatásokat, vagy épp a „csomagolásuk” változik nyerssé, ott bizony vélhetően, már valaki másra vágyna helyetted.

 

Ha végigolvastad, akkor tedd meg még egyszer, de most úgy, mintha a párod tenné. Ő vajon látná benned a szakítás jeleit?  

Az őszinte és nyílt beszélgetés sok kérdést tisztázhat, felszínre hozhat mélyre ásott sérelmeket, vágyakat, melyeket – ha az alapvető szeretet és elköteleződés adott - közösen meg tudtok oldani.