A babaszoba kialakítása nem könnyű feladat. Egyrészt meg kell hagyni a saját autonómáját, másrészt érdemes a lakás alapkoncepciójába illeszkedően megtervezni. Most a legfontosabb elemével fogunk foglalkozni, a babaággyal. El se hinnéd, mennyire befolyásolja a szoba összképét, illetve ennek kiválasztásával kell kezdeni a babaszoba kialakítását.

A hagyomány jegyében  

Az állítható magasságú rácsos kiságy az abszolút alap verzió, igen kedvező áron tudsz venni. Sőt, akár a Te régi babaágyadat felújítva is használhatod. Ez adja a legszabadabb tervezési lehetőséget, lényegében bármilyen stílushoz remekül passzol; akár átfestéssel, akár a stílushoz tartozó rácsvédővel.

Az állítható magasságú rácsos kiságy az abszolút alap verzióForrás: Pressloft

A ringatás mestere, a bölcső  

Egyre többen térnek vissza a bölcső használatához. Egyrészt a kisbaba számára rendkívül megnyugtató a ringatózás közbeni elalvás, másrészt a bölcső gyönyörű, igazi dísze a szobának. Ebből is vannak már modernebb kivitelezésűek, de igazán míves vonalúakat is könnyen lehet találni. A bölcsőt nem muszáj a gyerekszobára korlátozni, ha a nappaliban vagy a hálószobában elég hely van a számára, plusz lehetőségként, másodlagos kiságyként is funkcionálhat. Egy merev vonalvezetésű szobában, igazi felüdülés egy habos-babos bölcső.

A ringatás mestere, a bölcsőForrás: Pressloft
Forrás: Joe Schmelzer/onekingslane.com
Lucy Liu játszószobát rendezett be fiának
A híres amerikai színésznő úgy döntött, fia már elég nagy ahhoz, hogy saját játszószobát kapjon. Ám nem az IKEA-ba rohant, pár kimondhatatlan nevű bútorért, inkább designer segítségét kérte; közösen pedig egy csodálatos teret alakítottak ki, mely remekül illeszkedik a felnőtt enteriőrhöz. Nézd meg!

Egyben minden  

Manapság a legnépszerűbb kiságy az, amely egybe van építve a pelenkázóval és kvázi egy fiókos szekrénnyel. Valóban nagyon praktikus – többsége később kisgyerekággyá alakítható át -, azonban a térben való elhelyezés szempontjából igen rugalmatlan. Míg az előző kettő térben is működik – egy nagyobb babaszobában -, addig az ilyen nagy ágyakat csak fal mellé lehet tenni.

Manapság a legnépszerűbb kiságy az, amely egybe van építve a pelenkázóval és kvázi egy fiókos szekrénnyelForrás: Pressloft

Extravagáns külcsín  

Díszes ívű, hold, léggömb alakú kiságyakat, csak olyan szobába érdemes venni, amely önmagában véve letisztult stílusú. Ha sok a forma, sok az erős szín, akkor nem fog érvényesülni a különleges kiságy.

Díszes ívű, hold, léggömb alakú kiságyakat, csak olyan szobába érdemes venni, amely önmagában véve letisztult stílusúForrás: Pressloft

Praktikus megjelenés  

Szinte az összes babaágy típusból ki lehet hozni a tipikus kiscsajos vonalat. Elég hozzá egy baldachin, pár fodor, rózsaszín-fehér színkombináció. Az ágysátor egyébként kifejezetten hasznos, akár kisfiúknak is érdemes az ágyára tenni, mivel nappali alvásnál nem kell feltétlen besötétíteni a szobában, hiszen kellemesen felfogja a fényt, főként, ha sötétebb anyagú.

1. Pelenkázós babaágy KIKA 84.900 forint 2. Bölcső Mini Manó 36.990 forint 3. Kiságy mamas&papas 185.690 forint 4. Kiságy Brendon 203.990 forint 5. Rácsos ágy fiókkal IKEA 49.990 forint 6. Bölcső Faktúra 7. Rácsos ágy IKEA 10.990 forintForrás: Life.hu

Cikksorozatunk következő részében, a babaszoba színeivel, mintáival fogunk foglalkozni.