A szülés után – ismét – felborul a hormonháztartás, így gyakorivá válhatnak a hangulatingadozások. Maga a szülés, minden szépsége ellenére, bizony egy krízispont a nő életében. Ennek feldolgozására nincs lehetőség az első napokban, a kórházban, így ezt érdemes otthon kibeszélni – anyukáddal, a pároddal, barátnővel, de egy pszichológus is rengeteget segíthet abban, hogy megértsd és felold magadban a történteket. Mindezek mellett pedig ott van még a PPD (postpartum depression), azaz a szülés utáni depresszió is, ami akár 1 évvel kisbabád megszületése után is jelentkezhet.

A szülés utáni depresszió indikátorai lehetnek:komplikált szülés, alacsony önbecsülés, támogatói háttér hiánya, stressz. Ám lényegében bárkinél kialakulhat, és általában pár hónapig tart. Azért nagyon fontos a felismerése, mivel ez a fajta depresszió a kicsi gondozásában is gátolhatja az édesanyát, segítség és felismerés nélkül pedig nagyon mélyre tudja vinni az ebben a betegségben szenvedő nőt. Sőt, szélsőséges esetekben, akár életet is követelhet.

A szülés utáni depresszió bárkinél kialakulhatForrás: Thinkstock
Szülés utáni depresszió jelei

- kényszerképzetek
- állandósult kimerültség
- pánikrohamok, vagy azokhoz hasonló tünetek
- nyugtalan alvás, éjjeli felriadások
- mellőzöttség, értéktelenség érzete
- szorongás, levertség, általános szomorúság érzete
- napi többszöri sírás
- személyes higiénia elhanyagolása

Sajnos a nők többsége kínosnak érzi beismerni, hogy segítségre van szüksége, így ez hosszan tud lappangani a család előtt, amelynek tagjai egyszerűen csak végignézik az édesanya kifordulását önmagából. Ez azonban nem egészséges hozzáállás! A szülés utáni depresszió alattomos: egyszerre okoz letargiát és iszonyú bűntudatot. Akik ebben szenvednek, folyamatosan őrlődnek a „rossz anya vagyok” önmeghatározásuk miatt. Segítséggel azonban a helyzet kezelhető és a minimálisra csökkenthető a depresszióban töltött idő.

A szülés utáni depresszióban szenvedő anyukák kínosnak érzik beismerni, hogy segítségre van szükségükForrás: Thinkstock
Nyugi! Nem vagy rossz anya, csak szorongsz a szülés után
A felmérések szerint a szülést követő szorongás és depresszió kialakulásában a hormonális változások, valamint az új élethelyzet okozta stressz játszanak igazán nagy szerepet. Amikor is az újdonsült anyuka úgy érzi, tehetetlen, túlságosan leterhelt, képtelen egyedül megbirkózni a napi feladatokkal,és közben állandó bűntudata van, hogy rossz anya. Olvass tovább...

Szerencsére, ma már egyre több híres nő is vállalja, hogy szülés után bizony meg kellett küzdenie ezzel az alattomos betegséggel, így segítve a többi édesanyát a megfelelő helyzetfelismerésben.

Courteney Cox  

A depresszió hat hónappal a lánya születése után kezdődött. Nem tudtam aludni, a szívem hevesen vert, és nagyon lehangolt voltam. Elmentem az orvoshoz, és kiderült, hogy a hormonjaim felborultak. - mondta.

Courteney CoxForrás: AFP

Drew Barrymore  

A Charlie angyalai sztárja hat hónapon keresztül szenvedett a szülés utáni depressziótól lánya, Frankie születése után.

Drew BarrymoreForrás: Facebook/Drew Barrymore

Brooke Shields  

A színésznőn annyira elhatalmasodott egy időben a baby blues, hogy még tollat is ragadott. (Down Came the Rain: My Journey Through Postpartum Depression)

Ez nem azt jelenti, hogy nem vagy jó anya, vagy, hogy őrült vagy. De mindenekelőtt nem jelenti azt, hogy nem szereted a gyermeket - mondta más nőknek Shields.

Brooke Shields kislányávalForrás: Northfoto

Kendra Wilkinson  

Abban az időben, mindent csak a kisbabámért csináltam, közben pedig elvesztettem magam, és ez nagyon frusztráló volt. Határozottan depressziós voltam. - mondta a Playboy villa egykori lánya fia, Hank születése után.

Kendra WilkinsonForrás: Getty Images

Alanis Morissette  

Nagyon intenzív volt a szülés utáni depresszióm, amikor Ever megszületett. Minden nap úgy ébredtem, mintha víz alatt lennék, nem akartam élni. - mondta Morissette Oprah-nak.

Alanis MorissetteForrás: Getty Images

Gwyneth Paltrow  

A színésznő úgy jellemezte a fia, Mózes születése utáni első öt hónapját, mint élete egyik legsötétebb és legfájdalmasabb időszakát.

Gwyneth Paltrow kisfiával, MosesszelForrás: AFP
Ha magadon, vagy környezetedben élőn észreveszed a szülés utáni depresszió jeleit, kérd szakember – háziorvos, pszichológus – segítségét!