Egy sírkő sokat elárul az elhunytról és szeretteiről egyaránt. Miből készült, mivel van díszítve, mi van ráírva... Amikor az ember egy temető 100-200 éves sírjai közt sétál, gyönyörűen őszinte vallomásként hatnak az itt-ott már megcsorbult, megfakult sírkövek. Most összegyűjtöttünk pár igazán érdekes sírkövet – nem csak a régmúltból.

 

1. A San Franciscó-i ház alatt talált sírkő a család titkait tárja fel  

2017 augusztusában villanyszerelők találtak rá egy San Franciscó-i ház közelében a 155 éves sírkőre, mely egy család - Charles Cooper, Catherine és csecsemő fiuk, William Henry - életét és halálát dokumentálja.

2017 augusztusában villanyszerelők találtak rá egy San Franciscó-i ház közelében a 155 éves sírkőreFotó: Frank Graziano

A városi könyvtárban kiderült, hogy 1862-ben, Charles Cooper első felesége és újszülött gyermekük a szülés után nem sokkal meghalt. Hiába házasodott meg ismét, amikor Cooper végül 69 éves korában elhunyt, kérésére Catherine és William Henry mellé temették, akik 40 évet vártak a szomorú családegyesítésre.

Forrás: springfieldnewssun.com
Meglepő temetkezési szokások
Kegyeletsértő, ha a temetésen megteszünk mindent azért, hogy ne a sírásé legyen a főszerep? Sokan úgy vélik, hogy kicsit sem! Sőt megpróbálják a lehető legszemélyesebbé, már-már vidám ünnepivé varázsolni szerettük temetését.

Cooperék békésen nyugszanak a közeli Colma városában. Az eredeti temetkezési helyüket, a San Franciscói Laurel Hill temetőt 1900-ban átköltöztették. Az elhunytak rokonai eldönthették, hogy megtartják-e, vagy átvitetik a sírköveket az új temetőbe. Vélhetően a Cooper sírkő is egyike volt azoknak, amiket nem akartak egy másik városba szállítani, így kerülhetett egy mai ház alá.

2. Egy sír, mely hatással volt a Beatles zenéjére  

Eleanor Rigbyt egy liverpooli temetőben helyezték örök nyugalomra, sírja ma a Beatles rajongók egyik zarándokhelye.

1966. augusztus 5-én jelent meg a The Beatles Eleanor Rigby című dala a dupla A-oldalas Yellow Submarine/ Eleanor Rigby kislemezen.

A magányos öregkorról szóló dal címszereplőjének nevéről érdekes elmélettel állt elő McCartney. Először a Daisy nevet szánta neki, de később inkább Eleanorra változtatta, egy akkoriban híres színésznő után. A Rigby vezetéknevet egy Bristol-Rigby & Evens Ltd, a Wine & Spirit Shippers nevű üzlet után adta a képzeletbeli hölgynek. Egyszerűen megtetszett. Olyan nevet kerestem, ami természetesen hangzik. Az Eleanor Rigby természetesnek hatott” - nyilatkozta McCartney.

Ám, létezik egy másik magyarázat is. McCartney és John Lennon az 50-es évek közepén találkoztak először a liverpooli Szent Péter templom kertjében, ahol Lennon akkori zenekarával játszott – itt egyébként gyerekkorában sokat játszott a kis McCartney. Ebben a temetőben van egy sír, melyen az Eleanor Rigby név áll. Véletlen lenne csupán? Ezt nem lehet tudni.

A temetőben nyugvó Eleanor Rigby 1895-ben született és 1939. október 10-én 44 éves korában halt meg. Több családtagját is mellé temették.

Eleanor Rigby sírja hatással lehetett a The Beatles egyik számára?Forrás: Getty Images

3. Egy tömör sírfelirat, amely egy legendás író filozófiáját foglalja össze

Az 1994-ben elhunyt Charles Bukowski író-költő sírját egy minimalista sírkő mutatja, melyet egy bokszoló egyszerű képe és egy mondat díszít; „Ne próbálkozz!”

A felirat eredetét özvegyével, Lindával egy interjú során vitatták meg, aki így nyilatkozott; Egyszer megkérdezték tőle, hogy mi az életfilozófiája, és ő csak annyit mondott: „Ne próbálkozz”.

Az 1994-ben elhunyt Charles Bukowski író-költő sírját egy minimalista sírkő mutatja, melyet egy bokszoló egyszerű képe és egy mondat díszít. „Ne próbálkozz!”Forrás: bukowskiforum.com

4. A New Jersey-i parkolóban nyugvó nő magányos sírja  

186 éve Mary Ellis egy folyóparti parcellát vásárolt. Akkor még nem tudhatta, hogy később ez a terület bevásárlóközpontoknak és parkolóknak fog helyet adni. Itt temették el, amikor 1828-ban meghalt. Később több családtagját is mellé temették. Jelenleg csodaszép emlékműként áll a kovácsoltvas kerítésével és pár négyzetméternyi füves részével a parkoló autók árnyékában. A letűnt idők kitartó harcosaként.

186 éve Mary Ellis egy folyóparti parcellát vásárolt, csak hogy időközben a területet parkolóvá alakították át, ám a sírhelyet nem bántottákForrás: Wikipédia