A jó világítás, a megfelelő lámpatestek rendkívül sokat adhatnak egy szoba atmoszférájához. Ám ugyanígy, a tökéletes belsőteret le is rombolhatják, ahogy eljön a szürkület. A stílus és a praktikum itt összeér, segítünk, hogy ez a te otthonodban is teljesüljön.

Fontos kiemelni, hogy nem csupán az égő teljesítményén múlik, hogy az adott lámpa betölti-e majd a funkcióját. Elsőként meg kell határozni, hogy mi a célja; hangulatteremtés egy beszélgetéshez, a családi este megvilágítása? Nem kell feltétlen választanod, elég, ha az adott helyiség életedben betöltött szerepeit listázod. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagynod a tér stílusát sem; szeretnéd-e ezt erősíteni, avagy sem?

A jó világítás, a megfelelő lámpatestek rendkívül sokat adhatnak egy szoba atmoszférájáhozForrás: Pressloft

Asztali lámpa  

Az asztalnál való munka, elfoglaltság fontos eleme. A nélkül varázsol egy korlátozott helyre erősebb fényt, hogy azzal megzavarná a tér többi részét. Ám nem csupán gyakorlati funkciója lehet. Egy, kanapé vagy fotel melletti kisasztalon elhelyezett lámpa remek dísz és hangulatvilágítás is egyben. Neked kell eldöntened, hogy hová, mire van szükséged.

1. Antique zöld asztali lámpa KIKA 11 892 forint 2. Asztali lámpa IKEA 3990 forint 3. Asztali lámpa IKEA 2990 forint 4. Tabak asztali lámpa KIKA 11 042 forint 5. Asztali lámpa IKEA 7990 forint 6. Rábalux Mona asztali lámpa A Lámpa 59 990 forint 7. LED-es asztali lámpa Fénycentrum 17 990 forintForrás: Life.hu

Állólámpa 

Remekül ki tud világítani egy adott sarkot, nem mellékesen pedig, csodálatos éke lehet a szobának. Van, ami a mennyezet felé szórja a fényét, van, amelyik épp ellenkezőleg, a padlóra irányítja azt. Egyre népszerűbbek azonban az úgynevezett tömb állólámpák, melyek testén körbefutnak az izzók, fényüket pedig egy búra tompítja.

1. Big Bow állólámpa Perfect Design 57 200 forint 2. Putot állólámpa KIKA 21 165 forint 3. Lux állólámpa 1001 Lámpaszalon 220 470 forint 4. Állólámpa La Meridiana 33 500 forint 5. Viola állólámpa Möbelix 34 990 forint 6. Állólámpa IKEA 29 990 forint 8. Állólámpa IKEA 5990 forintForrás: Life.hu

Mennyezeti lámpa  

Minden szobában érdemes komoly hangsúlyt fektetni a csillárra, mennyezeti lámpára. Ez nem csupán a tér központi eleme, hanem komoly funkcióval is bír. A „nagy lámpa" felkapcsolásától mindenki azt várja, hogy hipp-hopp nappali világosság terem a szobában. Így nem csupán a forma kiválasztásánál kell körültekintően eljárnod, de végig szem előtt kell tartanod azt is, hogy kellő fényt adjon.

1. Fekete csillár KIKA 21 165 forint 2. Vintage csillár KIKA 21 165 forint 3. Mennyezeti lámpa KIKA 80 665 forint 4. Csillár IKEA 24 990 forint 5. Mennyezeti lámpa Obi 37 990 forint 6. Mennyezeti lámpa Obi 11 990 forint 7. Függőlámpa IKEA 19 990 forint 8. Függőlámpa IKEA 12 990 forintForrás: Life.hu

A tökéletes világítás

Természetesen minden szobának más a funkciója, e szerint kell a világítását is megtervezni. Egyre népszerűbbek a spotlámpák, amelyek önmagukban biztosíthatják az összes fényerősséget, ám beépítésük szakértelmet kíván. Az, hogy mennyire lesz világos vagy félhomályos a szoba, csak az izzók erősségén és a lámpabúrák anyagán, színén múlik.

Minden szobának más a funkciója, e szerint kell a világítását is megtervezniForrás: Pressloft

A háromszög alakban rendezett álló- és asztali lámpák tökéletes hangulatot eredményeznek - ennél kevesebb fényforrás felborítja a szoba egyensúlyát. Válassz szetteket, de mindenképp az adott szoba stílusának megfelelőt.