A kistestvér érkezése nem mindig jár felhőtlen örömmel, de most nem a testvérféltékenységgel fogunk foglalkozni. Gyakran már a pocaklakó neme is képes szélsőséges érzelmeket kiváltani a nagyobbnál. Miként kezeld, ha nem a vártak szerint alakulnak a dolgok? Ebben segítünk most.

"Vigyétek vissza, nekem nem kell testvér!"
Bármennyire is szeretnék a szülők, nem biztos, hogy a testvérek között ideális lesz a kapcsolat. A testvérféltékenység nagyon sokszor tartós állapot, és olyan történetek is ismertek, amikor a szülők szeretetéért vívott küzdelem egy életen át elkíséri a testvéreket. Így kezeld a féltékenységet a gyerekek közt!

Néha az élet nem azt adja, amire számítunk. Így járt ez a 3 éves kislány is, aki nagyon örült a kistestvérnek, de szörnyű tragédiaként sújtotta a hír: öccse lesz.

De én húgit akarok, azt akarom, hogy kislány legyen!

Ebben a helyzetben nagyon nehéz a szülőknek, hiszen ők örülnek a pocaklakónak, és rémes látni a gyermekük könnyes szemét. Bizonyos esetekben akár lelkiismeret-furdalást is okozhat az anyánál, hogy nem azt adja imádott csemetéjének, amit várt.

Nem testvért, inkább játszópajtást várnak

A 6 év alatti gyermekek még nem értik meg minden esetben, hogy mit is jelent a testvér fogalma. Szeretnének egy saját magukhoz hasonlót, akivel jókat játszhatnak. Az hogy valami nem az ő elképzelésük szerint történik, bizony kisebb sokként érheti őket. Abszolút egocentrikusak, mely életkori sajátosságuk. Számukra a saját igényeik a legfontosabbak, és ragaszkodnak az általuk elképzeltekhez.

A 6 év alatti gyermekek még nem értik meg minden esetben, hogy mit is jelent a testvér fogalma, ők játszópajtást akarnak maguknakForrás: Shutterstock

Így történhetett, hogy Daisy, a kék szív láttán könnyekben tört ki, hiszen ő már elképzelte, hogy a húgával fog babázni, fésülgeti a haját, ez pedig pár másodperc alatt tova lett. Anyukájának később felvetette, hogy ha visszamennének az orvoshoz, nem-e lehetne mégis csak kislány testvére. Ebből is jól látszik, hogy egy ekkora gyermek képtelen elfogadni még a megváltoztathatatlant is.

Édesanyja terve az, hogy vesz neki egy fiú babát, hátha azzal rávezetheti, nincs minden veszve. Ez kiváló megoldás lehet; játékosan irányítani az elfogadás útjára. A legjobb azonban, amit friss várandósként tehetsz ilyen helyzetben, ha nem engeded, hogy beleélje magát: húga/öccse fog születik.

Amikor még nem tudod a pocaklakó nemét, mindig beszéljetek róla fiúként és lányként is. Sokszor hívd fel gyermeked figyelmét arra, hogy ezt nem lehet befolyásolni. Gyakran említs érveket egyik és másik nem mellett. Menj el vele egy bababoltba, és vegyetek egy fiús és egy lányos body-t is, majd várjátok izgalommal, hogy kiderüljön, melyiket adhatja majd oda a kistesónak. Vidd el magaddal az orvoshoz, amikor kiderül, hogy milyen nemű lesz. Keressétek együtt az ultrahang felvételen az árulkodó jeleket.

Vidd el magaddal az orvoshoz, amikor kiderül, hogy milyen nemű lesz a kistestvér, és keressétek együtt az ultrahang felvételen az árulkodó jeleketForrás: Shutterstock

Azzal, hogy bevonod a bizonytalan, mégis édes várakozásba, elejét veheted az esetleges csalódásnak.  

Persze, mindezek mellett előfordulhat, hogy ő bizony fittyet hány a pszichológiára, és mégis elkötelezi magát a vágya mellett. A legfontosabb, hogy megértsd őt. „Tudom, hogy kislány/ kisfiú tesót szeretnél, megértem, hogy csalódott vagy.” Ezzel rengeteget segíthetsz neki. Amikor eltelt pár nap, kezd el szépen, fokozatosan átterelni a gondolatait, keress olyan meséket – rajzfilm vagy könyv formájában –, ahol az övékhez hasonló testvérpár szerepel.

Szerettesd meg a kistesó nemét
Lány-lány: Jégvarázs, rajzfilm
Lány-fiú: Peppa malac, rajzfilm sorozat
Lány-fiú: Jan Ormerod -Tesómese
Fiú-lány: Caillou, rajzfilm- és könyv sorozat
Fiú-lány: Grimm testvérek - Jancsi és Juliska

Amit semmiképp se tegyél: ne példálózz másokkal!„Nézd meg az unokatesódat, Ágika hogy örült a tesójának, Te meg csak sírsz.” Ezzel a csalódottság mellett, még ellenállást is kiváltasz, mely a születendő testvér ellen irányul majd. Próbáld minél jobban bevonni az előkészületekbe – „Szerinte melyik kiságy tetszene az öcsinek/húginak? Milyen színű legyen a szobája?” 

Próbáld minél jobban bevonni az előkészületekbe a gyerkőcöt, és légy mindig türelmes veleForrás: Shutterstock

Légy mindig türelmes vele, és egy percig se érezd magad rosszul. Ha helyesen és szeretettel kezeled az – időnként talán túlzó – reakcióit, mire a kistesó megérkezik, ő is el fogja fogadni.