Álomotthonok – Egy befejezetlen szentendrei családi ház összhangja

otthon Pallaghy Kata belsőépítészet okoslotto2017 álomotthon családi ház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lehetséges egy még befejezetlen családi ház belső tereit úgy kialakítani, hogy élhető és otthonos végeredményt kapjunk? Az Álomotthonok sorozatunk mostani részében erre kapunk választ.

Egy, az életüket összekötni készülő pár kérte Pallaghy Kata senior belsőépítész segítségét az egyikük által épített ház belső tereinek kialakításában. A cél az összhang megteremtése, a funkcionális bútorok stílusának összefésülése volt. A pár számára fontos volt, hogy – mivel a ház mindkettőjük otthona lesz -, közös döntéseket hozzanak. Az enteriőr kialakításánál tehát nem volt domináns fél, mindkét ügyfél ugyanakkora döntés- és vétójoggal rendelkezett. Két ember igényeinek egyszerre megfelelni jóval több időt és szervezést igényelt a belsőépítész részéről.

Forrás: geppetto.hu

Így dolgozott a tervező

Kata elsőként felmérte, hogy mik azok az elemek, amik mindkettőjük számára nélkülözhetetlenek, illetve van-e, amit vissza kell fogni, netán meg lehet szüntetni. Így derült fény a nappaliban lévő erkélyajtó feleslegességére – mivel egyik fél sem használta. Ám nem csak ez szólt a megtartása ellen. A szoba elvárt funkcióját sem lehetett volna megvalósítani, ha megtartják. Az erkélyajtó helyét így ablak vette át.

Forrás: geppetto.hu

A nappaliban kialakítottak továbbá egy filmnéző sarkot, olyan esztétikai és kényelmi pluszelemekkel, mint a mennyezetbe épített hangrendszer, elektromos kábelek elvezetését rejtő előtétfallal, valamint a rejtett függönykarnis az árnyékolás megoldásaként.

Forrás: geppetto.hu

Igény volt még továbbá egy dolgozósarokra is, mely egyszerre két munkaállomásnak ad teret.

Forrás: geppetto.hu

Az első és hátsó előszoba berendezésénél, kialakításánál fontos szempont volt, hogy az elektronikai és gépészeti berendezések el legyenek rejtve, illetve kevésbé legyenek hangsúlyosak. Emellett azonban figyelni kellett, hogy megfelelő cipő- és ruhatárolási lehetőség legyen kialakítva. Az összhang érdekében, a lépcső burkolata harmonizál a padlóburkolattal, de a lépcsőfokok mintázata némi fűszerességet és egyediséget ad neki.

Forrás: geppetto.hu

Pallaghy Kata és csapata

A stúdió, amelynek Kata is a tagja, az egyik legtapasztaltabb és talán legsikeresebb budapesti belsőépítész-iroda. A nemzetközi mércével mérve elsőrangú dizájn, a biztos stílusérzék, a terek személyreszabottsága és a belsőépítészeti megoldások eredetisége náluk magától értetődik. A stúdióban dolgozik enteriőrtervező, belsőépítész, építész, formatervező, de még szociológus is. Ez a csapat képes egyben látni a végeredményt, és ezt le tudja fordítani részletmegoldásokra, érti a kivitelezők nyelvét, és mindezt eredményesen képviselni is tudja.

A konyhai berendezést a belsőépítészeti munkálatok alatt véglegesítették: a páraelszívó és a munkapult hátlapja is újonnan került be. Egyértelmű volt, hogy a konyha-étkező rész gyakran használt terei a háznak, így kialakításuk és a köztük lévő idill megteremtése rendkívül fontos feladat volt.

Forrás: geppetto.hu

A kanapés étkezőasztal például érdekes és egyben kényelmes eleme az étkezőnek. A színei és formái egyszerre harmonizálnak a konyhával és elhatárolódnak tőle.

Forrás: geppetto.hu

A tetőtéri fürdőszoba kis mérete ellenére kényelmes lett. Köszönhető ez a megfelelő berendezéseknek és szanitereknek.

Forrás: geppetto.hu

A házból kilépve a belsőépítész a konyha hátlapjánál alkalmazott nyomott mintás cementlap hatású burkolatot alkalmazta a külső burkolat esetében is. Sőt a kerti pergola megtervezését is vállalták.

Forrás: geppetto.hu
A világ legdrágább lakosztálya - Közel 10 évnyi fizetés egy éjszakáérthttp://www.life.hu/otthon/20171102-a-vilag-legdragabb-szallodai-lakosztalya-genf-hotel-president-wilson.htmlAzt gondolod, hogy jártál már luxusszállodában? Ne hidd! Hogy mi a fényűzés, azt most itt tudhatod meg! Buja és őrült élményre invitálunk, melyért csupán 80 000 dollárt kell fizetned éjszakánként. Otthon--Ez a különbség a modern és a kortárs lakásdesign közötthttp://www.life.hu/otthon/20171031-kulonbseg-a-modern-es-a-kortars-design-kozott-lakas-lakberendezesi-stilusok.htmlSokan úgy hiszik, hogy lényegében egymás szinonimái, de hidd el, ez nem így van. Ha nem vagy szakértő, elsőre gyakran nem látható a két stílus közötti különbség, bár igaz, hogy az eltérések nem mindig élesek és jócskán akadnak átfedések is. Itt megtalálsz mindent, ami e két stílusra jellemző, és amiben eltérnek egymástól. OtthonOrigo2018-as előrejelzés - Házépítés, lakásvásárlás, felújításhttp://www.life.hu/otthon/20171024-2018-as-elorejelzes-hazepites-lakasvasarlas-felujitas-tamogatasok-csok-otthonteremtes.htmlAzoknak, akik jövőre tervezik otthonuk megújítását, esetleg új ház építésén vagy épp vásárlásán gondolkodnak, hoztunk egy kis segítséget. Nem csupán az állami támogatásokról lesz szó; neves építész is kifejti véleményét, hogy szerinte milyen is egy jó ház. Otthon--Buborékház az Azúr-parton, avagy a híres divatmágus, Pierre Cardin villájahttp://www.life.hu/otthon/20171022-buborekhaz-az-azurparton-pierre-cardin-villaja-le-palais-bulles-cote-dazur.htmlA Le Palais Bulles egy magyar származású építész műalkotása. Antti Lovag 1975-1989 között dolgozott ezen az egyedülálló házon, mely mást jelent akkori és mostani tulajdonosának. A buborékvilla csodás helyen épült, a Côte d'Azur egy sziklás részén, a tenger felett terül el ez a minden szempontból hihetetlen ingatlan. Otthon--Álomotthonok – Európa legdrágább háza egykor II. Lipót királyé volt http://www.life.hu/otthon/20171021-alomotthonok-europa-legdragabb-haza-villa-les-c-dres-franciaorszag-kastely.htmlMilyen otthon érhet félmilliárd eurót? Arannyal van borítva netán? Nos, nem állunk messze a valóságtól. A Villa Les Cedres egy 187 éves kastély, amely Nizzától csupán pár kilométerre fekszik, és Dél-Franciaország egyik ékköve. Igen, ez a lenyűgöző ingatlan bizony Európa legdrágább háza. OtthonOrigoEgy tisztaság- és rendmániás nő otthona – Alejandra Costellohttp://www.life.hu/otthon/20171015-egy-tisztasagmanias-es-rendmanias-no-otthona-lakasa-alejandra-costello.htmlAlejandra Costello az az ember, aki előnyt kovácsolt sokak számára már-már mániákus rendrakási kényszeréből. Tippjeit és tanácsait, valamint minikurzusait rengeteg ember hasznosítja a mindennapi életében, de fogadni mernénk, hogy „tanítványai" közül csak keveseknek néz ki így az otthona. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.