Lehetséges egy még befejezetlen családi ház belső tereit úgy kialakítani, hogy élhető és otthonos végeredményt kapjunk? Az Álomotthonok sorozatunk mostani részében erre kapunk választ.

Egy, az életüket összekötni készülő pár kérte Pallaghy Kata senior belsőépítész segítségét az egyikük által épített ház belső tereinek kialakításában. A cél az összhang megteremtése, a funkcionális bútorok stílusának összefésülése volt. A pár számára fontos volt, hogy – mivel a ház mindkettőjük otthona lesz -, közös döntéseket hozzanak. Az enteriőr kialakításánál tehát nem volt domináns fél, mindkét ügyfél ugyanakkora döntés- és vétójoggal rendelkezett. Két ember igényeinek egyszerre megfelelni jóval több időt és szervezést igényelt a belsőépítész részéről.

Forrás: geppetto.hu

Így dolgozott a tervező  

Kata elsőként felmérte, hogy mik azok az elemek, amik mindkettőjük számára nélkülözhetetlenek, illetve van-e, amit vissza kell fogni, netán meg lehet szüntetni. Így derült fény a nappaliban lévő erkélyajtó feleslegességére – mivel egyik fél sem használta. Ám nem csak ez szólt a megtartása ellen. A szoba elvárt funkcióját sem lehetett volna megvalósítani, ha megtartják. Az erkélyajtó helyét így ablak vette át.

Forrás: geppetto.hu

A nappaliban kialakítottak továbbá egy filmnéző sarkot, olyan esztétikai és kényelmi pluszelemekkel, mint a mennyezetbe épített hangrendszer, elektromos kábelek elvezetését rejtő előtétfallal, valamint a rejtett függönykarnis az árnyékolás megoldásaként.

Forrás: geppetto.hu

Igény volt még továbbá egy dolgozósarokra is, mely egyszerre két munkaállomásnak ad teret.

Forrás: geppetto.hu

Az első és hátsó előszoba berendezésénél, kialakításánál fontos szempont volt, hogy az elektronikai és gépészeti berendezések el legyenek rejtve, illetve kevésbé legyenek hangsúlyosak. Emellett azonban figyelni kellett, hogy megfelelő cipő- és ruhatárolási lehetőség legyen kialakítva. Az összhang érdekében, a lépcső burkolata harmonizál a padlóburkolattal, de a lépcsőfokok mintázata némi fűszerességet és egyediséget ad neki.

Forrás: geppetto.hu
Forrás: www.geppetto.hu
Pallaghy Kata és csapata
A stúdió, amelynek Kata is a tagja , az egyik legtapasztaltabb és talán legsikeresebb budapesti belsőépítész-iroda. A nemzetközi mércével mérve elsőrangú dizájn, a biztos stílusérzék, a terek személyreszabottsága és a belsőépítészeti megoldások eredetisége náluk magától értetődik. A stúdióban dolgozik enteriőrtervező, belsőépítész, építész, formatervező, de még szociológus is. Ez a csapat képes egyben látni a végeredményt, és ezt le tudja fordítani részletmegoldásokra, érti a kivitelezők nyelvét, és mindezt eredményesen képviselni is tudja.

A konyhai berendezést a belsőépítészeti munkálatok alatt véglegesítették: a páraelszívó és a munkapult hátlapja is újonnan került be. Egyértelmű volt, hogy a konyha-étkező rész gyakran használt terei a háznak, így kialakításuk és a köztük lévő idill megteremtése rendkívül fontos feladat volt.

Forrás: geppetto.hu

A kanapés étkezőasztal például érdekes és egyben kényelmes eleme az étkezőnek. A színei és formái egyszerre harmonizálnak a konyhával és elhatárolódnak tőle.

Forrás: geppetto.hu

A tetőtéri fürdőszoba kis mérete ellenére kényelmes lett. Köszönhető ez a megfelelő berendezéseknek és szanitereknek.

Forrás: geppetto.hu

A házból kilépve a belsőépítész a konyha hátlapjánál alkalmazott nyomott mintás cementlap hatású burkolatot alkalmazta a külső burkolat esetében is. Sőt a kerti pergola megtervezését is vállalták.

Forrás: geppetto.hu