Sokszor hallunk hatalmas nyereményekről, a házukat elvesztő szerencsejáték-függőkről, de mire is képesek valójában az igazi szenvedélyes játékosok? A nevében szereplő szerencse, nem minden esetben játszik kiemelkedő szerepet abban, hogy valaki nyer, vagy veszít. A stratégiai vonaláról, egy korábbi cikkünkben már írtunk. Most nézzük meg az őrültebb, extrémebb oldalát.

Először érdemes tisztáznunk, hogy mit is jelent a szerencsejáték. Egy olyan játékforma, melyre egy megjósolhatatlan, tehát bizonytalan végkimenetelű eseményre pénzt vagy egyéb értéktárgyat tesznek fel az emberek. Ezeket akár meg is sokszorozhatják, de el is veszíthetik.

A szerencsejáték során feltett pénz megsokszorozható, de el is veszthető az egészForrás: Shutterstock

A szerencsejáték főbb fajtái Magyarországon:

  • Kaszinójátékok - Idetartoznak a különféle kártyajátékok, a rulett, a nyerőgépek és a kocka. Ezek ma már nemcsak személyesen, de interneten is elérhetőek.
  • Lottó, kenó, bingó, puttó
  • Sorsjegyek
  • Sportfogadás - Itt az eredményen túl, számos más, az adott meccsel kapcsolatos dologra lehet még fogadni: például mennyi sárga lap, kiállítás lesz a meccsen, és ki, miként szerez gólt. Ez utóbbira fogadott Adrian Hayward még 2006-ban. Liverpool szurkolóként arra tett fel kb. 86 ezer forintnak megfelelő fontot, hogy Xabi Alonso az adott szezonban félpályán túlról szerez gólt. Hihetetlen, de bejött neki, így nyert 25 ezer fontot, azaz 10 millió forintot. Szintén sportfogadáson, de már állatokkal kapcsolatos versenyen nyert hihetetlen összeget Fred Craggs. A férfi lóversenyre, méghozzá kötésben nyolc futamra – ez sokszorozza a várható nyereményt – fogadott, és tarolt. Átszámítva 215 forintból csinált 430 millió forintot.

Nézzük az őrült-kategória toppjait 

Fogadj a gyerekedre!

A világon több helyen is lehet különleges és igencsak jövőbe mutató dolgokra fogadni. Ilyen például, hogy a gyerek olimpiai bajnok, vagy épp válogatott focista lesz-e X éves korára. A fogadó irodák ezekben az esetekben megvizsgálják a szülők sportmúltját, és a gyerek addigi eredményeit, majd ezek alapján döntik el, hogy kiteszik-e a fogadó tétlapra, és mekkora szorzót adnak rá.

Chris Kirkland édesapja hatalmas összegben fogadott arra, hogy a fiából futballjátékos lesz"Forrás: Shutterstock "

Az egyik legsikeresebb ilyen fogadás Chris Kirkland édesapjához kapcsolódik. Az apa ugyanis annyira bízott a 12 éves fiában, hogy átszámítva 43 ezer forintot tett fel arra, hogy Chris 30 éves kora előtt pályára fog lépni, mint az angol futballválogatott tagja. 11 évvel később, azaz 25 éves korában aztán végre leesett; Christ becserélték a Görögország elleni, 2006-os meccsen. A sors fintora, hogy ez volt az első és egyben utolsó válogatott meccse, de a családi kasszát ezzel 43 millió forinttal gyarapította.

Orosz rulett

A hatlövetű, forgótáras pisztolyba egyetlen golyót tesznek, a tárat megpörgetik, majd lőnek. Azt, hogy kinél kerül a csőbe a golyó, csak a szerencse dönti el. Ez a legnagyobb tétes szerencsejáték; élet vagy halál.

Állatviadalok

Nem minden állatviadal durva és véres – mint a kutyaviadal -, bár tény, hogy egyik sem legális, és nyilvánvalóan teljesen szembemennek az állatok iránt érzett tisztelettel. Az Indonéz szigetvilágban vannak bizonyos ünnepek, melyekkor engedélyezett állatviadalt rendezni. Az indonéz emberek találékonyak; gyakran ünnepelnek, így a mai napig rendeznek például bivaly- és lóviadalokat. Ezek okozhatnak sérülést, az állatok életébe csak igen ritkán kerülnek. Ezzel szemben a kakas-küzdelmekbe rendszeresen belehalnak a szerencsétlen szárnyasok. Köszönhető ez az éles sarkantyúknak, melyet a madarak lábára erősítenek. A szerencsejáték ezen ága igen jövedelmező a nyertesek számára; hatalmas pénzösszegek, földterületek, állatok, sőt még asszonyok is szerepelnek tétként.

Indonéziában a mai napig tartanak kakasviadalokatForrás: Shutterstock

Mellékfogadások

Leggyakrabban a nagyobb hírű pókerjátékosok kötnek ilyen jellegű fogadásokat, melyek leginkább saját maguk szórakoztatására és természetesen az ezzel járó hírverés okán történnek.

  • Ted Forrest egy fogadás alkalmával az egészségét tette kockára, hiszen azt vállalta, hogy 2 hónap alatt fog 20 kilót fogyni. Bár ez a szervezetét rendkívüli módon megviselte, mégis sikerült neki: 85 kilóról indult, és 63 kilóval zárt. Ezzel pedig nem kevesebb, mint 2 millió dollárt tehetett zsebre.
  • Howard Lederer megevett egy hatalmas hamburgert, és így nyert 10 000 dollárt. A dolog pikantériáját nem az étel mérete adta, hanem Lederer vegetáriánus mivolta.
Howard Lederer megevett egy hatalmas hamburgert, és így nyert 10 000 dollártForrás: Shutterstock

 

  • Az egyik legőrültebb fogadás azonban kétségtelenül Brian Zembic nevéhez kötődik. Ő ugyanis vállalta, hogy férfiként műmelleket csináltat magának, és azokat 1 évig meg is tartja. A fogadás egy mellimplantátumokról és a nők ennek köszönhető előnyeiről szóló vita során kötettett. Zembic ezzel 100 000 dollárt nyert.
Szerencsejáték-függőség
Fontos, hogy sose a családodtól vedd el az időt és a pénzt, melyet erre a hobbidra, szenvedélyedre fordítasz. Addig játssz, amíg élvezed. Ha már kényszerből teszed, hagyd abba, vagy kérj segítséget! Hívd a Dr.Info ügyfélszolgálatát (06-40-374-636), vagy
az ELTE Szerencsejátékos segélytelefonját hétköznap 15 és 19 óra között (06-1-411-6778)