Az ekcémás bőr kezelése nem egy egyszeri dolog, valójában tartós odafigyelést igényel, hiszen gyógyítani nem lehet, csak tünetmentessé tenni. Ennek érdekében jó, ha betartasz néhány alapszabályt.

A vörös, viszkető, sokszor gennyedző hámsérüléssel, hólyagokkal járó ekcéma a leggyakoribb bőrbetegség. Ennek is két fajtája érinti a legtöbb embert: általában genetikai hajlam, vagy valamilyen allergén okozza. Utóbbi esetben természetesen utána kell járni, hogy milyen élelmiszer vagy vegyszer okozhatja a bajt, de poratkára, pollenre és állatszőrre is lehet gyanakodni. Ha sikerült felderíteni, akkor amennyiben lehetséges, kerülni kell az allergént. 

Az ekcéma folyamatos törődést igényel, főleg azoknak kell fokozottabban odafigyelni, akik alkatilag hajlamosak a bőrgyulladásra. A bőrt nyugalmi állapotában is jól kell ápolni ahhoz, hogy ne lobbanjon be az ekcéma. 

Az ekcéma rengeteg kellemetlen tünettel jár, ezért érdemes odafigyelni a bőrápolásra és az étkezésre isForrás: Shutterstock
  • Hétköznapi tevékenységek

Nem is gondolnánk, hogy olyan hétköznapi tevékenységek, mint a takarítás vagy a mosogatás, árthatnak a bőrnek. A tisztítószerek és mosogatószerek közül feltétlenül válaszd a bőrkímélő fajtát. Ha vegyszerrel kell dolgoznod, feltétlenül használj védőkesztyűt. A gumikesztyű gyakori viselése azonban szintén nem tesz jót az ekcémás bőrnek, így ne viseld egyszerre túl sok ideig, vagy vegyél alá egy vékony pamut cérnakesztyűt.

  • Tisztálkodás

A hosszú forró fürdő az ekcémás bőr egyik legnagyobb ellensége. Sem a forróság, sem a szárító hatású víz nem tesz jót neki. Így tehát kerülnöd kell a kádban lubickolást, helyette inkább tusolj. Ugyanennyire fontos az is, hogy milyen termékeket használsz a fürdés közben. A hagyományos tusfürdők helyett válassz natúr szappanokat, amelyek egyrészt mentesek a tusfürdőkben megtalálható adalékanyagoktól, másrészt pedig kifejezetten ápoló, hidratáló tulajdonságú termékeket is találhatsz közöttük. Az arc tisztítására is nyugodtan használd ezeket a natúrszappanokat, és kerüld az alkoholtartalmú, szárító tulajdonságú arclemosókat. Fürdés után mindig hidratálj, hogy bőröd visszanyerje természetes védőrétegét. 

A fürdés helyett zuhanyozz!Forrás: Shutterstock
  • Bőrápolás

Az ekcémára hajlamos bőrt mindig megfelelően hidratálni kell. A száraz bőr elveszíti természetes védőrétegét, így a fertőzések esélye megnő. Amennyiben éppen ekcémás a bőröd, akkor mindenképpen kezeld a megfelelő készítménnyel. Ellenkező esetben a hidratálásra helyezd a hangsúlyt, amihez speciális, érzékeny és száraz bőrre való hidratálót válassz. 

A nők esetében még komplexebb dolog a bőrápolás, hiszen ők többféle kozmetikumot is használnak. Ebben az esetben érdemes a jó minőségű natúr kozmetikumok felé kacsintgatni, amelyek bőrbarát és természetes összetevőket tartalmaznak. Mivel az ekcémás bőr kifejezetten érzékeny, érdemes a kozmetikumok használata előtt bőrpróbát végezni. Az új termékből a fül mögé vigyünk fel egy keveset, és ha 48 órán belül nem jelentkezik érzékenység, vagy bőrpír, akkor használhatjuk a terméket.

Érzékeny és ekcémás bőrödre natúr kozmetikumokat használj!Forrás: Shutterstock
  • Vitaminok

A  vitaminokban gazdag étrend segíti a tested megfelelő, egészséges működését. Ekcémásként különösen érdemes olyan ételeket fogyasztani, amiben a bőr egészségét támogató vitaminok vannak. Ilyen a D- és főleg az E-vitamin, ami nemcsak a bőr öregedését lassítja, de hidratáltságát, rugalmasságát is fokozza. D-vitaminért fogyassz tojást és halakat, E-vitaminért pedig magvakat, csírákat, májat, növényi olajokat és zöld növényeket.