A növények fontos szerepet játszanak a földi ökoszisztéma fenntartásában, mivel oxigént állítanak elő, emellett pedig a látványuk is felemelő, egyes tanulmányok szerint a lelki egészség szempontjából is kifejezetten fontosak. Nem csoda, hogy a lakásunkban is szeretjük körbevenni magunkat velük. Ezúttal hat olyan növényt mutatunk, amit nagyon is érdemes otthonunkban tartani, hiszen még a tavaszi nagytakarításban is besegíhetnek.

  • Vitorlavirág

A NASA által végzett vizsgálatok szerint a vitorlavirág megköti a beltéri levegőben felhalmozódott formaldehidet, triklóretilént, xilolt, ammóniát, a festékekben, de még a körömlakkokban és filcekben is fellelhető toluolot, illetve a tisztító- és növényvédő szerekben megtalálható, rákkeltő benzolt is. Ezek a toxinok mind fejfájást és légzési problémákat okozhatnak, hosszú távon az immunrendszerre és az idegrendszerre is negatívan hatnak

VitorlavirágForrás: Shutterstock
  • Aranypálma

A meleg, párás környezetet kedvelő aranypálma szintén nagyon hatásos légtisztító, elsősorban azért, mert megköti a formaldehidet, ami a szmog egyik összetevője: kipufogógázban és cigarettafüstben is megtalálható, de a folyékony szappanban, kozmetikumokban, tisztítószerekben is fellelhető. 

Arany pálmaForrás: Shutterstock
  • Filodendron

A filodendron nagyon hálás növény, a kevés törődést is nagyra értékeli. Levelei megkötik a formaldehidet, de megtisztítja a levegőt a xiloltól is, ami festékekben, ragasztókban, bőrből készült tárgyakban található.

FilodendronForrás: Shutterstock
  • Szobafikusz

A fikusz szintén megköti a méreganyakot, és ahogy nő, ez a tulajdonsága annál hangsúlyosabb lesz. Többek között a rendkívül káros, rákkeltő formaldehidet is kivonja a levegőből. 

SzobafikuszForrás: Shutterstock
  • Boston páfrány

A kifejezetten száraz levegőjű lakásokban csodát fog tenni ez a páfrány, ugyanis növeli a levegő páratartalmát. Ezen kívül megköti a formaldehidet, a xilolt, és a toluolt, amelyek mind-mind az emberre kártékony toxinok.

Boston páfrányForrás: Shutterstock
  • Szobai szanszeviéria

Az anyósnyelvként is becézett szobanövény többféle szennyező anyagtól tisztítja meg a levegőt: a formaldehidtől, a xiloltól, a toluoltól, a triklór-etiléntől. Ráadásul nem kényesek, nem igényelnek különleges bánásmódot. Különlegessége, hogy mesterséges fény mellett is képes fotoszintetizálni, és még éjszaka is köt meg szén-dioxidot és állít elő oxigént. Ha még ez sem lenne elég, a kínai hiedelem szerint mágnesként vonzza a szerencsehozó sárkányokat. 

Szobai szanszeviériaForrás: Shutterstock