A gyermeknevelés több mint tisztességgel ellátni a szülői feladatokat. Fontos, hogy olyan gyermekkort biztosítsunk, mely megfelelő alapot szolgáltat a kiegyensúlyozott és magabiztos felnőttkorhoz. A hitelesség, nyíltság és az együtt eltöltött minőségi idő az elsők közt szerepel, de nézzük meg pontokba szedve, hogy mik is alapvető dolgok, melyeket gyermekedért meg kell tenned. Ezeket nem mi, hanem szülőtársaitok állították össze.

 

 1. Nem baj, ha sírsz   

Az élet nem csak csillám unikornison való szivárvány átugrálásokból áll. Bizony van, amikor szomorú, kétségbeesett, dühös vagy. Ezeket az érzéseket meg lehet próbálni eltitkolni, de a gyerekek ekkor is érezni fogják, hogy valami nincs rendben. Azzal, hogy nem adsz teret az érzéseidnek, kétségek közé taszítod, és csökken a biztonságérzete. A műmosolyt sokkal rosszabban fogja megélni, mintha egyszerűen csak megosztottad volna vele a valódi érzelmeidet.

Természetesen nem kell egy párévest az anyagi gondjaiddal, párkapcsolati kríziseiddel, munkahelyi stresszfaktoraiddal terhelned. Mindig az életkorának megfelelő szinten kell csupán elmondanod neki, ha valami bánt. Ám ekkor se feledd, hogy köztetek szülő-gyerek kapcsolat áll fenn, nem pedig baráti. Ne tőle kérj segítséget, tanácsot, akkor se, ha már tinédzser. Az NN felmérésből* például az látszik, hogy szülőtársaink közel 80 százaléka szerint fontos, hogy gyermekünkkel teljesen őszinték és nyíltak legyünk, még akkor is, ha kisebb korban még nehezebb neki megmagyaráznunk bizonyos dolgokat.

Forrás: Shutterstock

2. Az iskolaválasztást nem szabad elbagatellizálni  

Az első iskolai élmények határozzák meg a gyermek későbbi, a közoktatáshoz, tanuláshoz való hozzáállását. Nemcsak a tanítók, de a képzés minőségét is figyelembe kell venni. Nem szabad csak azért választani egy iskolát, mert közel van, vagy mert oda fognak járni a barátai is. Ám akkor sincs minden veszve, ha az oktatási intézmény – legyen az általános vagy középiskola – nem váltja be a hozzáfűzött reményeket. Az iskolaváltás nem ördögtől való dolog. Természetesen fontos felmérni, hogy gyermekednek milyen típusú oktatásra van fogékonysága, és ehhez mérten kiválasztani az iskolát.

3. Különórák helyett foglalkozz te vele

A kutatásban részt vevő szülők több mint 50 százaléka tartja feleslegesnek, hogy gyermeke az iskolai foglalkozásokat követően különórákra járjon. A gyakorlás persze fontos, a közös tanulás pedig nem csupán a tanulmányi eredményekben, de a szorosabb és nyíltabb szülő-gyerek kapcsolatban is megmutatkozik. A megkérdezett szülők 80 százaléka tanul rendszeresen otthon gyermekével, átlagosan heti 8 órát.

A közös tanulás a tanulmányi eredményekben és a szorosabb szülő-gyerek kapcsolatban is megmutatkozikForrás: Shutterstock

4. Támogasd a céljait, terveit  

Ezalatt nem csak a színjátszó szakkört és a különböző sportokat értjük. A továbbtanulás területén is meg kell jelenjen ez a hozzáállásod. Lehet, hogy ügyvédnek, orvosnak, közgazdásznak szánnád, de ő filozófiát szeretne hallgatni az egyetemen. Üljetek le, hallgasd meg értő figyelemmel az érveit. Természetesen mondd el te is a véleményedet, de fogadd el, hogy ez az ő élete, ez pedig most csak az ő döntése.

 

* A kutatást az NN Biztosító megbízásából az NRC készítette 2018 februárjában online megkérdezéssel, 25-60 éves, 3-14 éves gyereket nevelő szülők mintáján. A felmérés reprezentatív nem, korcsoport, végzettség, településtípus és régió alapján.