Stencilezésből családi vállalkozás: a Pagina Galéria megálmodóival beszélgettünk

stencil interjú kreativitás vállalkozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem tudták, hogy mivel akarnak foglalkozni, csak azt, hogy a családi élet és a gyermekvállalás miatt váltani kell a mókuskerékből. Végül egy ismerősük tanácsára, aki a nyugati országokban találkozott a technikával, vágtak bele a stencilkészítésbe, habár akkor még semmi tapasztalatuk nem volt a témában: így kezdődött a Pagina Galéria története. Andi és András hihetetlenül inspiráló személyiségek, akik igazi szerelemprojektet építettek fel, és építenek tovább a mai napig. Stencilezésről, kreativitásról, vállalkozásról beszélgettünk Andival!
  • A Pagina Galéria egy családi vállalkozás. Mikor és miért döntöttetek úgy, hogy belevágtok?

Tulajdonképpen az élet hozta a váltás szükségességét. A Pagina Galéria létrehozása előtt mindkettőnk munkája - de főként az enyém - nehezen összeegyeztethető volt a családdal, kisbabával, márpedig első körben ez volt csak a tervünk: közös élet, család. Nem a közös munka. Én egy reklámügynökségnél voltam Art Directorként, főként tendereken dolgoztam. Nem volt ritka, hogy 3-4 napig minimális alvással egyhuzamban "kergettem az egeret". Úgy gondoltam, hogy ezt család, gyerek mellett nem tudom, illetve nem akarom megtenni. Persze a családi vállalkozásunk kialakításának kezdeti időszaka nagyon sok éjszakázással járt így is, mert a minták elkészítése a rendszer felállítása épp a kislányunk megszületésének idejére esett, azaz hihetetlenül strapás időszak volt. De megérte, mert van egy évről évre fejlődő saját vállalkozásunk, amit nagy örömmel nevelgetünk a kislányunk mellett viszonylagos kényelemben és párhuzamban. Majdnem egyidősek.

Forrás: Pagina Galéria
  • Elsősorban egyedi stencileket készítetek. Miért éppen ez a kézműves technika ragadott meg benneteket?

Lehet, hogy egy illúziót rombolok le, de nem azért, mert a kézművesség megszállottjai vagyunk. A stenciltervezés és -kivitelezés, mint ötlet valójában nem kettőnk agyában fogalmazódott meg. Van egy világjárta barátnőnk és "csendestársunk", aki külföldi utazásai kapcsán találkozott a nyugati országokban már évekkel ezelőtt divatos dekorációs technikával, a stencilezéssel. Tudta, hogy váltani készülünk, hogy szeretnénk és szükséges is kitalálnunk egy olyan vállalkozást, ami kiválthatja az addigi munkánkat. Ő ismertetett meg minket a stencilezéssel, amiért nem tudunk eléggé hálásak lenni neki! A design pecsétjeim akkor már valamelyest forgalomban voltak, de inkább csak hobbiszinten készítettem exlibris könyvpecséteket, esküvői pecséteket, kreatív céges és logós pecséteket. Ez egyértelműbben kötődött az akkori munkámhoz. A stencilezés stílusban nem állt túlzottan távol ettől, ezért vetette fel nekünk a barátnőnk. Elsőre ijesztően nagy falatnak tűnt a stenciles üzlet beindítása. Másodjára is, de mégis nekiláttunk, mert addigra mi is beleszerettünk, hittünk benne, és úgy döntöttünk, bevállaljuk a járatlan út felfedezését! Nagyon sok munka volt kialakítani a mára már több száz mintánkat, webshopunkat, gondoskodni a szükséges gépekről, eszközökről, műhelyről. Tulajdonképpen most is nagyon sok munkánk van a vállalkozással, de az mindenképpen jó, hogy rugalmas beosztásban dolgozhatunk, élhetünk.

Forrás: Pagina Galéria
  • A stencilezés valójában egy manapság újra felfedezett technika. Régen is használták dekorálásra, igaz?

Így van. Már az ősemberek is stencileztek. Alapvetően a stencilezés egy borzasztóan egyszerű dekorációs eljárás, különböző felületek kitakarásával és szabadon hagyásával történő festési és mintaalkotási módszer. Ma már modern, többször használható alapanyagokból készítjük a stencileket. Az őskorban még saját kézfejüket használták sablonnak a barlangok falának díszítésére, majd leveleket, ágacskákat alkalmaztak mintázásra. Később papírba vágták bele a mintákat a világ nagyon sok szegletében, és használták dekorálásra többféle felületre is. Indiában, Kínában például már textilek dekorálására is. A közelebbi múltra visszatekintve elmondhatom, hogy a szüleim is ismerték a stencilezést az 50-es 60-as évekből. Annak idején, amikor a mindenki által ismert festőhengerekkel dekorált mintás falfelület volt a leginkább divatos és elérhető lakásdekorációs megoldás, nem volt ritka a stencilezés sem. A viszonylag nehezen elázó, felületkezelt zsírpapír vált akkoriban a legalkalmasabbnak a sablon elkészítésre, amibe természetesen még saját kezűleg vágták bele a felhasználók a maguk által előrajzolt mintákat.

Forrás: Pagina Galéria

  • Mi mindent lehet stencillel díszíteni?

A lehetőségeknek csak a képzelet szab határt! Mi elsősorban faldekorációs eszközként gondoltunk a stencilezésre, de hamar kiderült, hogy legalább ennyire praktikus és alkalmas mintakészítési lehetőség bútorokra, textilekre, csempékre, járólapokra, falépcsőkre is. A stencilekkel kb. egyidejűleg többféle modern, könnyen használható, gyönyörű színű festék jelent meg hazánkban is, így hamar népszerűvé vált ez a dekorációs eljárás. Azt azért muszáj megjegyeznem, hogy amikor elkezdtük a sablonok forgalmazását, Magyarországon elvétve lehetett egy-egy darabot beszerezni hobbi- vagy festéküzletekben, és egyáltalán nem volt ismert technika. Így aztán a sablondekorációs eljárás megismertetésébe rengeteg energiát kellett fektetnünk. Meg kellett mutatnunk az érdeklődőknek, hogy mire valók a sablonok, és hogyan kell, lehet velük szépen dolgozni. Ez nagy bátorság volt tőlünk, mert a mi tudományunk sem volt sokkal több a nullánál ebben a témában. Olyannyira, hogy csak a saját stencilünk volt az első, amivel dolgoztunk, előtte csak az elméletet ismertük. 1-2 hónappal jártunk tehát előrébb a stencilezés praktikáiban, mint azok, akiknek akkor elkezdtünk workshopokat tartani. Rettenetesen izgultunk. Mára elmondhatom, hogy talán már ezer érdeklődő is járt foglalkozásainkon, és közülük szép számmal váltak a stencilezés szerelmesévé.

Forrás: Pagina Galéria
  • Szerintetek miért annyira szerethető a stencilezés?

Három dolog miatt. Az egyik, hogy szép a végeredmény, másik, hogy bárki által alkalmazható különösebb képzettség vagy ügyesség nélkül is, aki hajlandó megismerni pár fortélyt. És végül, harmadikként említem, de kicsit sem elhanyagolható tényként a sikerélményt, ami garantált! A stencilezés olyan egyszerű, annyira könnyen elsajátítható dekorációs eljárás, hogy nagyon könnyen és hamar sikerélményt okoz. Látványos és varázslatos. Engem még mindig, a mai napig is elvarázsol a mozdulat, amikor a sablont elemelem a festett felületről, és meglátom a kész mintát. De ennél sokkal jobban elvarázsol a workshopjainkon résztvevők arca, amikor ők meglátják ezt a mozdulatot és a művüket. Bátran állíthatom, hogy ragyognak és ez jó! Időnként megesik, hogy egy-egy workshop kezdete előtt mi is fáradtabbak vagy fásultabbak vagyunk, de a közös alkotás, a mintáról mintára felderülő arcok, az elégedettség hangjai nekünk is erőt adnak és motiválnak. Fontosnak tartjuk tehát továbbra is, hogy találkozzunk a stencilezés iránt érdeklődőkkel személyesen is. Legközelebb ősszel indulnak újra tanfolyamaink, akkor már a karácsonyi készülődés jegyében.

Pagina Galeria (@pagina_galeria) által megosztott bejegyzés,

  • Tehát a technika elsajátítása nem nagy ördöngösség?

Egyáltalán nem. Tényleg csak néhány nagyon egyszerű szabályt kell betartani ahhoz, hogy a minták szépen sikerüljenek. A weboldalunkon, Facebook-oldalunkon, workshopjainkon és néha élesben telefonon is bőven adunk segítséget, instrukciót a sikeres művelethez.

  • A stencilek mellett pecséteket is készítetek, sőt kézműves cégek logóiban is találkozhatunk veletek, illetve esküvői meghívót is terveztetek már. A kreativitásotok, alkotási vágyatok ezek szerint sok területre kiterjed.

Így van. Tipográfusként a betűk nagy szerelmeseként mindig is nekem tetsző feladat volt a logó és csomagolástervezés. A Pagina Galériával egy éve párhuzamosan futó LogoMe Design logókkal egy űrt gondoltunk betölteni, azaz kifejezetten kicsi cégeket, szervezeteket, családi vállalkozásokat, apróbb szalonokat, fotósokat, kézműveseket, kertészeket, alkotókat, kereskedőket céloztunk meg. Úgy gondoljuk, nekik is jár a szép megjelenés, és a szerényebb reklám költési lehetőség nem lehet akadálya a színvonalas megjelenésnek. Missziónknak tartjuk a vizuális kultúra fejlesztését, szeretnénk, ha a lehető legtöbb cég, vállalkozás reklámanyaga és adott esetben üzletportálja olyan szép lenne, hogy megpihenjen rajta a tekintet, örüljünk a látványnak, érezzük jól magunkat tőle. Mindannyian. Akarjunk bemenni abba a kis virágboltba, cukrászdába vagy szépségszalonba. Szeretnénk, ha eltűnnének az olcsó, vásári hatású, sokszor olvashatatlan és ízléstelen üzlet- és más dekorációk az épületek homlokzatáról, cégek megjelenéséből, rendezvények arculatából. Minden jel arra mutat, azaz olyan pozitív tapasztalatokat szerzünk és visszajelzéseket kapunk, hogy erre egyre többeknek és többeknek van igénye és fogékonysága. Nagyon nagy boldogság ez nekünk. Ráadásul remekül kombinálható az egyedi kivitelű design pecsét a reklámdekorációs "üzletágunkkal". Az esküvői arculat és meghívó tervezés pedig már végképp a "jutalomfalat", legalábbis számomra.

Forrás: Pagina Galéria, LogoMe Design
  • Látszik, hogy ez a vállalkozás igazi szerelemgyerek a számotokra.

Piszok nagy szerencse, hogy Andrással nemcsak az életben, de a munkában is egymásra találtunk és egy csapatot alkothatunk. Ő az, aki az elengedhetetlenül fontos munkájával - szervezés, beszerzés, gyártás, koordinálás, számlázás, pénzügy kezelésével - olyan, számomra ólom súlyú, majdhogynem elvégezhetetlen feladatoktól mentesít, hogy nem győzök elég hálás lenni a sorsnak, hogy vagyunk egymásnak, úgy a magánéletben, mint a munkában. Ha most valaki azt gondolná, hogy egy sétagalopp és könnyedén abszolválható feladat együtt élni, kicsi gyereket nevelni és dolgozni, csaknem 24 órában folyamatosan együttműködni, hát nem, szerintem nem az, de szerencsére, ahogy múlik az idő, egyre egyértelműbb és könnyebb. A rugalmas időbeosztás, home office pedig egy kincs, bár azt is tanulni kell: okosan és hatékonyan gazdálkodni az idővel! Megérte megdolgoznunk érte! Mindenkit bátorítanék tehát, hogy ha van egy elképzelése, egy álma, ötlete, ne habozzon! Ahogy a lehetőségei engedik, foglalkozzon vele, építse, alakítsa, csinálja, fejlessze egy kicsit minden nap, és eljön az idő, amikor a hobbi és munka már nem válik el élesen, és ez nagyon jó, építő és szabad érzés!

Jó hír!

A Pagina Galéria termékeit, így a stencieleket is, hamarosan külföldről is meg tudjátok rendelni!
Megálmodta, hogy lámpákat kell készítenie: interjú Franta Ágivalhttp://www.life.hu/otthon/20180326-interju-franta-agi-lampatervezovel.htmlFranta Ági nyolc éve álmodta meg, hogy lámpákkal kell foglalkoznia. A forma, amit azóta is fejlesztget és szeretget, egy igencsak különleges lámpában öltött testet. A csillaglámpa nemcsak, hogy fényt visz az otthonokba, szimbólumokat is rejt, tervezője számára pedig igazi önismereti út. Ahogy ő mondja: "a lámpán keresztül önmagamat figyelem." OtthonOrigoTavaszi dekorációk magyar designerektőlhttp://www.life.hu/otthon/20180312-tavaszi-dekoraciok-magyar-designerektol.htmlVégre megérkeztek az első igazán tavaszias napsugarak, itt az idő új ruhába öltöztetni a lakásunkat is. Íme, néhány lélekmelengető dekoráció, melyek mind magyar tervezők, művészek, designerek munkái! OtthonOrigoA beton rengeteg lehetőséget rejt: interjú Holló Henivel a cement.projekt tervezőjévelhttp://www.life.hu/otthon/20180306-interju-hollo-henivel-a-cement-projekt-tervezojevel.htmlHolló Heni másfél évvel ezelőtt indította el cement.projekt nevű márkáját. Mindig is szeretett különböző kézműves technikákkal kísérletezni, majd egy névnapi ajándék kapcsán talált rá a betonra, aminek izgalmas lehetőségei magával ragadták. OtthonOrigoKészíts álomfogót a hálószobábahttp://www.life.hu/otthon/20180227-keszits-otthon-alomfogot.htmlAz álomfogó, vagy ahogy az ojibwa törzs nevezte, álomcsapda az észak-amerikai indiántörzsek által készített kultikus tárgy volt. Azzal a céllal alkották, hogy megvédjék gyermekeiket a rossz álmoktól. OtthonOrigoKészíts lámpát saját kezűleg! 6 stílus, 6 DIY tipphttp://www.life.hu/otthon/20180220-keszits-lampat-sajat-kezuleg-diy-otletek.htmlHa jó érzéssel tölt el otthonod csinosítgatása, ha szereted a csináld magad megoldásokat, akkor olyan látványos projektekben is gondolkodhatsz, mint a lámpakészítés. Mutatunk néhány szuper ötletet! OtthonOrigoTranszferálás: egy filléres DIY technikahttp://www.life.hu/otthon/20180130-transzferalas-egy-szuper-diy-technika.htmlEgyik kedvenc DIY technikánk a transzferálás. Egyrészt mert viszonylag egyszerűen lehet belőle nagyon látványos dolgokat alkotni, ráadásul szinte minden felületen használható. Mégis, ami a legjobb benne, hogy bármilyen képet, fényképet, mintát vagy feliratot át tudsz vinni ezekre a felületekre, így igazán személyes dekoráció vagy ajándék készülhet vele. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.