5+1 étel, amit még a válogatós gyerekek is megesznek

Forrás: Shutterstock -
rántott hús szülő sült krumpli étel válogatós gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyerekek válogatósak, és ez nem mítosz, hanem a kőkemény valóság. A legtöbbjük csak a jól ismert ízekkel ápol szoros barátságot, de gyakran még a kedvenc ételeiket is fintorogva tolják el. Sok szülő ilyenkor az édességek, gyümölcsjoghurtok és kekszek világából hív segítséget, hogy csemetéjének ne maradjon üres a gyomra. Van azonban pár étel, amit szinte kivétel nélkül, az összes gyerek szívesen elfogyaszt.

1. Sült krumpli

A hagyományos verzióját valóban imádják a gyerekek, főleg, ha ketchup is jár hozzá. Akkor azonban, ha az alakja kicsit is eltér az általuk jól ismert hosszúkástól, netán enyhe sózás helyett valami más fűszerezéssel próbálkoznál, vesztettél. Ők nem vevők az újdonságokra, főleg a sült krumpli esetében. Persze olykor-olykor azért megkóstolják a steak burgonyát, vagy a rösztit, de az örök kedvenc, a bármikor bevethető, mégiscsak az egyszerű hasábburgonya marad.

A hagyományos sült krumplit imádják a gyerekek Forrás: Shutterstock

2. Rántott hús

Mondhatni, az örök klasszikus, amit egész biztos, hogy te is unásig készítettél már. A legjobban magában, köret nélkül szeretik, remek éttermi jolly joker. Kísérletezni azonban itt sem érdemes. A párizsias bunda, vagy épp a csirkemellen és karajon kívüli húsféle nem lesz nyerő.

3. Paradicsomleves

Állagának és színének köszönhetően remekül lehet vele maszatolni, de talán mégis inkább az édeskés íz világ az, ami annyira vonzóvá teszi a gyerek számára. Van azonban valami, ami nélkül még a legfinomabb paradicsomlevessel sem fogsz célt érni. Ez pedig nem más, mint a betűtészta. Még azok a kicsik is rajonganak érte, akik nem tudnak olvasni. Ennek okára azonban még az angol tudósok sem jöttek rá.

Paradicsomleves betűtésztával Forrás: Shutterstock

4. Kifli

A közértben éhező tigrisként képesek rávetni magukat, és kellemesen elmajszolják, amíg anya elvégzi a nagybevásárlást. Ez a bármikor bevethető csoda kifli lehet tejes, vagy hagyományos, puha vagy száraz, egyenes, vagy görbe, a gyerekek lényegében bármelyik napszakban szívesen megeszik. Nem érdemes azonban trükköznöd, és húst, sajtot, ne adj ég zöldséget elrejtened benne, mivel osztatlan sikert, csak magában tud elérni - szendvicsként a legtöbbjük számára már nem annyira izgalmas. Nyílván ez nem tápláló étel, de egy egész napos állatkertezés, kirándulás, városnézés alkalmával életmentő lehet.

5. Tésztás ételek

A főtt tésztát magában, az edényből elcsenve a legélvezetesebb enni, legalábbis a gyerekek szerint. De mindnek van legalább egy olyan kedvenc szósza, mellyel bármikor egy teljes értékű ebéd, vagy vacsora illúzióját tudod kelteni. Ez általában a tejföl, ritkább esetben sajttal megszórva. De a bolognai szósz, vagy a pörkölt szaft – szigorúan hús nélkül – is hasonló, már-már pavlovi reflexet képes kiváltani. Ha azt szeretnéd, hogy minél több fogyjon belőle, ne tegyél rá túl sok szószt, engedd, hogy a gyermek érezze a tészta émelyítően semleges ízét.

A bolognai szószos tészta már-már Pavlovi reflexet képes kiváltani a lurkókból Forrás: Shutterstock

+1. Bármi, amit a nagyi főz

Érdekes, de a nagymamánál a gyerekek hirtelen egyfajta evő robotokká alakulnak át, bármit is tesz eléjük a nagyi, azt minimum megkóstolják – ami lássuk be, eleve nagy siker – és a többségüket jóízűen el is fogyasztják. Hiába is másolnád le precízen a receptet, ha tudják, hogy te készítetted, az már nem vált ki belőlük akkora érdeklődést.

Másként szeretem a gyerekeimet, de ettől nem vagyok rossz anyahttp://www.life.hu/csalad/20180419-maskent-szeretem-a-gyerekeimet-de-ettol-nem-vagyok-rossz-anya-gyerekneveles.htmlSokan vélik úgy, hogy egy anyának egyformán kell szeretnie gyermekeit, függetlenül azok nemétől, korától, tehetségétől, természetétől. Azonban lássuk be, ez nem mindig van így. Szinte mindenki tagadja, de a legtöbb anya nem szereti ugyanúgy a gyerekeit. CsaládOrigoA YouTube a kisgyerekek heroinja; eufóriát és kemény függőséget is okozhathttp://www.life.hu/csalad/20180222-a-youtube-a-kisgyerekek-heroinja-euforiat-es-kemeny-fuggoseget-okozhat.htmlTegyük a szívünkre a kezünket, és úgy mondjuk, hogy soha se adtuk oda a mobilt, vagy a tabletet a gyerek kezébe, hogy ezzel pár perc időhöz jussunk. A YouTube-ra nem kell véres szemmel tekinteni, sok jó dolgot találhat ott magának a gyerkőc, de érdemes figyelmesen követni, hogy mit néz rajta, és nem elsősorban a felnőtt tartalmak miatt. CsaládOrigoGyerekek, akiknek a legjobb barátja egy kutya: tündéri fotókhttp://www.life.hu/csalad/20180313-gyerekek-akiknek-a-legjobb-baratja-egy-kutya-fotok.htmlA gyerekek és a kutyák jó barátok lehetnek, ha megfelelő alapot kapnak hozzá. Sőt, időnként a négylábú kedvencek a legkülönfélébb szerepeket veszik fel, ha a legjobb kis barátjukról van szó: hős, őrangyal, ápoló, pótszülő, lelki támasz... stb. Ismerd meg ezt a szívbemarkolóan kedves oldalukat is. CsaládOrigoMielőtt gyereked született anyukám, te is biztosan másként láttad a szülőségethttp://www.life.hu/csalad/20180219-mielott-gyermeked-szuletett-anyukam-te-is-biztosan-maskent-lattad-a-szuloseget-gyermeknevelest.htmlA szülői lét igazi mibenlétét kívülállóként csak tévesen lehet megítélni. Így jár ezzel majdnem mindenki, még mielőtt gyermekük születik; ítélkezik, véleményt alkot, fogadalmakat tesz. Most nők mesélnek őszintén arról, hogy mi az, amit másként gondoltak, mielőtt maguk is testközelből megtapasztalták milyen is anyának lenni. CsaládOrigoA mentálisan erős és kiegyensúlyozott szülők gyereknevelési stratégiáihttp://www.life.hu/csalad/20180109-a-mentalisan-eros-szulok-gyereknevelesi-strategiai.htmlAz életre nevelés nem abból áll, hogy megóvjuk a gyermeket környezetétől, feloldozzuk tettei következményei alól. A mentálisan erős felnőtt tudatos és kiegyensúlyozott. Minden esetben ezt szeretné gyermekének is átadni. CsaládOrigoGyerekszemmel fel sem tűnt, milyen rosszak is a szüleinkhttp://www.life.hu/csalad/20171031-gyerekszemmel-fel-sem-tunt-milyen-rosszak-is-a-szuleink-felnott-gyerekneveles.htmlFurcsa, mikor a szüleinkre egyenrangú félként kezdünk tekinteni. Ez az idő többnyire akkor jön el, amikor mi magunk is valódi, önálló felnőttekké válunk, vagy gyermekünk születik. Ijesztő meglátni a hibáikat, és újraértékelni gyerekkorunk egy-egy történését. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.