Közel három hét telt el azóta, hogy Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyermeke megszületett. Lajos herceg tündéri baba, de vajon milyen jövő vár rá? Ezt előre megjósolni szinte lehetetlen, de kiindulási alapként elhoztuk a leghíresebb és legérdekesebb brit királyi családban harmadikként született gyermekek sorsát.

Zsófia De L'Isle és Dudley bárónő és apja IV. Vilmos brit király

IV. Vilmos harmadik gyermeke 1795-ben született, de Zsófia sosem viselhette a hercegnői címet, mivel törvénytelen gyermek volt. Anyja, Dorothea Bland egy angol-ír színésznő volt, akivel a király 20 évig élt együtt. A szeretői viszony – melyből összesen 10 gyermek született, akik mind a FitzClarence vezetéknevet viselték - azonban véget ért, amikor Vilmos számára, aki maga is harmadik gyermek volt, megnyílt a lehetőség, hogy trónra kerülhessen. Két idősebb fivére ugyanis örökös nélkül halt meg. Vilmost 64 éves korában koronázták meg, így ő lett a legidősebb trónra lépő. Feleségül vette Szász-Meiningeni Adél hercegnőt, akivel két kislányuk született, de mindketten, még csecsemőkorukban meghaltak. Így végül örökös nélkül maradt.

VI. Vilmos brit királyForrás: Getty Images

Volt szeretőjének igen jelentős összeget ajánlott fel, azzal a feltétellel, hogy többé nem áll színpadra, de Bland ezt nem tartotta be, melynek következtében nyomorban halt meg. Vilmos azonban gyermekeikről járadék formájában gondoskodott. Zsófia később hozzáment a brit politikushoz, Philip Sidney-hez, aki később megkapta a De L'Isle és Dudley bárói címet. Zsófia volt apja kedvenc gyermeke, így amikor 36 évesen, negyedik gyermekének szülésébe belehalt, IV. Vilmos brit király nagy fájdalmat élt át.

Aliz brit királyi hercegnő, hesseni nagyhercegné

Viktória királynő és Albert szász–coburg–gothai herceg harmadik gyermekeként született 1843-ban. Fiatalkora fájdalommal teli volt. Köztudott, hogy édesanyja csupán a maga kötelező módján szerette gyermekeit, szívében csupán egy embernek volt hely, férjének. Kilenc gyermeke nevelésére és a velük való törődésre azonban, királynőként egyébként sem lett volna elég ideje. Aliz tehát szülői gyengédséget csupán édesapjától várhatott. Így nem nehéz elképzelni, hogy milyen nagy törést is jelentett számára, amikor 17 évesen haldokló apját ápolta, a következő évben pedig a gyásztól összetört anyjának nyújtott támaszt, és vált egyfajta titkárnőjévé, közvetítőjévé.

1862-ben kezdte el saját életét, amikor hozzáment Lajos hessen–darmstadti herceghez. Hét gyermekük született.

Aliz brit királyi hercegnőForrás: Getty Images

Az anyai ágon öröklött vérzékenységi hajlamot több gyermekének is átadta, közülük azonban csak az egyik haláláért volt ez a betegség a felelős. A 3 éves Frigyes Vilmos átesett egy ablakon, és elvérzett.

Férjével lassan eltávolodtak egymástól, mivel gondolkodásuk gyökeresen különbözött. Aliz nagyhercegné szívén viselte a rászorulókat, számos jótékonysági ügyet támogatott és szervezetet alapított. 1878-ban kitört a torokgyíkjárvány, mely a nagyhercegi családot sem kímélte. Anyához méltón Aliz ápolta gyermekeit, sajnos azonban a négyéves Mária belehalt a betegségbe. A nagyhercegné megroppant a fájdalom súlya alatt, és ő is elkapta a fertőzést. Két hónappal később követte lányát, apja halálának évfordulóján, december 14-én.

Lujza brit királyi hercegnő

1867-ben született Lujza hercegnő, a későbbi VII. Eduárd brit király és felesége, Alexandra királyné harmadik gyermekeként. Első lányként nagy figyelmet szenteltek kiházasításának, ő mégis egy egyszerű arisztokratához ment hozzá, Alexander William George Duff, Fife grófjához. Nagyanyja, Viktória királynő felháborodott az egyszerű frigy hallatán, és Lujza férjéből esküvőjük napján MacDuff herceget csinált. Bár három gyermeke is született, a nála 18 évvel idősebb férfi oldalán a hercegnő nem volt boldog. 34 évesen családjával vitorlázott, amikor hajójuk Marokkó partjainál hajótörést szenvedett. Mindenkit kimenekítettek ugyan, de férje később mellhártyagyulladásban elhunyt. Lujza özvegyként élte le fél életét, majd hosszas betegeskedés után 63 évesen halt meg.

Lujza brit királyi hercegnőForrás: Getty Images

Mária brit királyi hercegnő és Harewood grófnője

V. György, az Egyesült Királyság és India uralkodójának harmadik gyermeke, Mária hercegnő 1897-ben született, még azelőtt, hogy a trónöröklési rend megváltozott volna. Tehát soha nem volt esélye arra, hogy uralkodhasson. Két bátyja, Eduárd és György mellett, apjától ő már alig kapott figyelmet.

Mária brit királyi hercegnőForrás: Getty Images

Még édesanyja, Viktória Mária királyné is rideg volt vele, aki gyűlölte a szülést és annak minden velejáróját.

A külvilág számára azonban Mária, az öt királyi gyermek közül az egyetlen lány, kellő pompában tündökölt. Bár mindent megkapott, gyermekkora mégis boldogtalan volt. Ő maradt a legtovább a szülői házban, nehezen találtak ugyanis megfelelő férjet a király lányának. Végül 24 évesen hozzáment az akkor 39 éves Henrik Károly Györgyhöz, Lascelles vikomtjához. Két fiuk született, majd 25 év házasság után férje elhunyt, ő maga pedig többé nem ment férjhez. 67 éves korában hirtelen szívrohamot kapott egy séta közben, és elhunyt.

Forrás: Getty Images/Anwar Hussein
Tudtad, hogy Diana walesi hercegné is harmadik gyermek volt?
Élete során milliók szívébe lopta be magát bájával és szociális érzékenységéből fakadó tetteivel. Ő volt az az erős nő, aki az angol arisztokrácia hurkából kiszabadulva a saját kezébe vette a sorsát. Korábban már végigkövettük utolsó napját, valamint fotókon keresztül bemutattuk életét is.Lady D, örökre a szívek királynője marad.

András York hercege

II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg harmadik gyermeke 1960-ban jött a világra – a koronázást követően elsőként. Mondhatjuk, hogy az alattvalókat meglepetésként érte András herceg érkezése, hiszen nővére 10 évvel korábban született, így senki sem hitte, hogy a királynőnek lesz még gyermeke. A herceget kiskorában nevelők és magántanárok tanították, majd az iskola elvégését követően belépett a Brit Királyi Haditengerészetbe. Többek között elvégezte a helikopterpilóta és a Királyi Tengerészgyalogság Green Beret kommandós kiképzést is.

Részt vett a Falkland-szigeteki háborúban, méghozzá több bevetésen is. Egészen 2001-es leszereléséig, aktív tagja volt a haditengerészetnek. Később tiszteletbeli kapitánnyá, majd pedig ellentengernaggyá léptették elő.

András, York hercegeForrás: AFP

1986-ban vette feleségül Sarah Fergusont, akitől két kislánya született. Ekkor kapta édesanyjától többek közt a yorki hercegi címet is. Házasságuk azonban tönkrement, és 10 év után elváltak. Kapcsolatuk baráti maradt, közösen nevelték Beatrix és Eugénia hercegnőket is.