9 tévhit - Ne higgy el mindent a terhességgel és a szüléssel kapcsolatban!

terhesség tévhit szülés babavárás várandósság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A babavárás csodás időszakát gyakran megzavarják azok az alapból igaznak vélt dolgok, melyeknek szinte semmi alapjuk sincs. Korábban már írtunk a szülés elhallgatott oldaláról, most következzen kilenc tévhit, melyről lerántjuk a leplet.

1. A széles csípő könnyebbé teszi a szülést.

Valójában a csípőcsontok közötti távolságnak semmi köze a születési csatornához. A medence közepén található nyílás formája és mérete számít. Ezt medence bemenetnek is nevezik, és nem függ a csípő „látható” méretétől.

2. A has méretéből és formájából lehet következtetni a baba nemére.

Nagyon kényelmes lenne a baba nemének ily módon történő kikövetkeztetése, de sajnos nem ilyen egyszerű megtudni, hogy fiú, vagy lány lapul-e édesanyja hasában. Két dolog van, amely befolyásolhatja a várandós pocakot: a magzat mérete és az anyaméhben elfoglalt helyzete, nem pedig a neme.

A has mérete és formája nem befolyásolja a baba nemét Forrás: Shutterstock

3. A sok ultrahangvizsgálat árthat a babának.

Nincs tudományos bizonyíték arra nézve, hogy egy megfelelően elvégzett prenatális ultrahangvizsgálat károsítaná az anya vagy a magzat egészségét. Az ultrahang nagyfrekvenciás hanghullámokat használ, nem pedig sugárzást. A hullámok intenzitása nagyon alacsony, és az eljárás nagyon gyors. Amennyiben szakorvos végzi a vizsgálatot, és az nem mindennapos, nem jelent kockázatot.

4. Árt a babának, ha a várandós nő a hasán fekszik.

A baba mélyen el van rejtve a méhizomban, így védve van. Egy terhes nő fekhet és alhat is a hasán, egészen addig, amíg az számára kényelmes és nem okoz fájdalmat.

5. Terhesen nem lehet futni.

A babavárás nem jelenti azt, hogy fel kell adni a futást . Ha egy nőnek komplikált, veszélyeztetett a terhessége, esetleg magas a vérnyomása, vagy a várandósságot megelőzően nem futott rendszeresen, úgy mindenképp érdemes konzultálnia az orvosával, mielőtt felvenné a futócipőt.

A babavárás nem jelenti azt, hogy fel kell adni a futást Forrás: Shutterstock

6. A rosszullétek csak az első trimeszterben és reggel jelentkezhetnek.

Az émelygés és hányinger kombinációját, a várandós nők 80 százaléka tapasztalja valamilyen módon. Az intenzitása és gyakorisága, természetesen egyéntől függ. Bár reggeli rosszulléteknek hívjuk, a nap bármely szakában jelentkezhet, sőt, akár egész nap is eltarthat. A terhességek 20 százalékánál a terhesség végéig „élvezhetik” a nők.

7. Meg kell szabadulni a macskától.

A macskák a toxoplazmózisnak nevezett ritka betegséget hordozhatják, mely gyermekeknél születési rendellenességet okozhat. De ez nem jelenti azt, hogy a várandóság tényének megállapításakor meg kell szabadulnod a négylábú kedvencedtől. Elegendő, ha elkerülöd, és nem takarítod a macskaalmot.

8. A terhesség alatt felszedett kilókat otthagyod a szülőszobán.

A terhesség során felszedett kilók a csecsemő súlyának, a placentának, a méhnek, a magzatvíznek, a melleknek, valamint a megnövekedett folyadékmennyiségnek – mint a vér és a sejtek közti víz - és némi extra zsírnak a kombinációja. Épp ezért, közvetlenül a szülés után, csupán pár kilóval fog kevesebbet mutatni a mérleg, majd a rákövetkező pár hét alatt sok folyadék ürül ki a szervezetedből, ismét csökkentve a súlyodat. Az ezután fennmaradó többlettel, már neked kell megküzdened.

Közvetlenül a szülés után csupán pár kilóval fog kevesebbet mutatni a mérleg Forrás: Shutterstock

9. A várandósság minden nő számára élete legszebb és legboldogabb időszaka.

Ez félig igaz, de sok terhes hölgy tapasztal nagyfokú stresszt, zavartságot, félelmet és más negatív érzéseket. A nők 14 -23 százaléka még a terhesség alatti depresszió tüneteivel is kénytelen megküzdeni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.