A babavárás csodás időszakát gyakran megzavarják azok az alapból igaznak vélt dolgok, melyeknek szinte semmi alapjuk sincs. Korábban már írtunk a szülés elhallgatott oldaláról, most következzen kilenc tévhit, melyről lerántjuk a leplet.

 

1. A széles csípő könnyebbé teszi a szülést.  

Valójában a csípőcsontok közötti távolságnak semmi köze a születési csatornához. A medence közepén található nyílás formája és mérete számít. Ezt medence bemenetnek is nevezik, és nem függ a csípő „látható” méretétől.

2. A has méretéből és formájából lehet következtetni a baba nemére.  

Nagyon kényelmes lenne a baba nemének ily módon történő kikövetkeztetése, de sajnos nem ilyen egyszerű megtudni, hogy fiú, vagy lány lapul-e édesanyja hasában. Két dolog van, amely befolyásolhatja a várandós pocakot: a magzat mérete és az anyaméhben elfoglalt helyzete, nem pedig a neme.

A has mérete és formája nem befolyásolja a baba nemétForrás: Shutterstock

3. A sok ultrahangvizsgálat árthat a babának.  

Nincs tudományos bizonyíték arra nézve, hogy egy megfelelően elvégzett prenatális ultrahangvizsgálat károsítaná az anya vagy a magzat egészségét. Az ultrahang nagyfrekvenciás hanghullámokat használ, nem pedig sugárzást. A hullámok intenzitása nagyon alacsony, és az eljárás nagyon gyors. Amennyiben szakorvos végzi a vizsgálatot, és az nem mindennapos, nem jelent kockázatot.

4. Árt a babának, ha a várandós nő a hasán fekszik.  

A baba mélyen el van rejtve a méhizomban, így védve van. Egy terhes nő fekhet és alhat is a hasán, egészen addig, amíg az számára kényelmes és nem okoz fájdalmat.

5. Terhesen nem lehet futni.  

A babavárás nem jelenti azt, hogy fel kell adni a futást . Ha egy nőnek komplikált, veszélyeztetett a terhessége, esetleg magas a vérnyomása, vagy a várandósságot megelőzően nem futott rendszeresen, úgy mindenképp érdemes konzultálnia az orvosával, mielőtt felvenné a futócipőt.

A babavárás nem jelenti azt, hogy fel kell adni a futástForrás: Shutterstock

6. A rosszullétek csak az első trimeszterben és reggel jelentkezhetnek.

Az émelygés és hányinger kombinációját, a várandós nők 80 százaléka tapasztalja valamilyen módon. Az intenzitása és gyakorisága, természetesen egyéntől függ. Bár reggeli rosszulléteknek hívjuk, a nap bármely szakában jelentkezhet, sőt, akár egész nap is eltarthat. A terhességek 20 százalékánál a terhesség végéig „élvezhetik” a nők.

7. Meg kell szabadulni a macskától.  

A macskák a toxoplazmózisnak nevezett ritka betegséget hordozhatják, mely gyermekeknél születési rendellenességet okozhat. De ez nem jelenti azt, hogy a várandóság tényének megállapításakor meg kell szabadulnod a négylábú kedvencedtől. Elegendő, ha elkerülöd, és nem takarítod a macskaalmot.

8. A terhesség alatt felszedett kilókat otthagyod a szülőszobán.  

A terhesség során felszedett kilók a csecsemő súlyának, a placentának, a méhnek, a magzatvíznek, a melleknek, valamint a megnövekedett folyadékmennyiségnek – mint a vér és a sejtek közti víz - és némi extra zsírnak a kombinációja. Épp ezért, közvetlenül a szülés után, csupán pár kilóval fog kevesebbet mutatni a mérleg, majd a rákövetkező pár hét alatt sok folyadék ürül ki a szervezetedből, ismét csökkentve a súlyodat. Az ezután fennmaradó többlettel, már neked kell megküzdened.

Közvetlenül a szülés után csupán pár kilóval fog kevesebbet mutatni a mérlegForrás: Shutterstock

9. A várandósság minden nő számára élete legszebb és legboldogabb időszaka.  

Ez félig igaz, de sok terhes hölgy tapasztal nagyfokú stresszt, zavartságot, félelmet és más negatív érzéseket. A nők 14 -23 százaléka még a terhesség alatti depresszió tüneteivel is kénytelen megküzdeni.