Az apák napja igen hasonló az édesanyák ünnepéhez. Persze számukra nem rendeznek óvodai és iskolai előadást, nem kapnak virágot, és nem szólnak hozzájuk mondókák, dalocskák. Ugyanakkor csodálatos, hogy őket sem felejtjük el, hiszen egy apa, egy apakép épp annyira fontos egy mentálisan egészséges gyermek nevelése során, mint az anya megnyugtató jelenléte. Most nézzük meg, mivel lephetitek meg őket.

Amíg a gyermek kicsi, anya feladata apát meglepni június harmadik vasárnapján. Később már csak annyi szerepe lesz, hogy emlékeztesse a csemetét a pontos dátumra.

Csöpögős és nyálas ajándékok helyett így lepd meg apát!

Készítsetek valamit!

A szívecskék és csillámpor helyét vegyék át a letisztult részletek. Egy szép fekete-fehér kép például, amin apa először öleli magához gyermekét/ gyermekeit, egy egyszerű keretben tökéletes. Ezt beviheti a munkahelyére, vagy csupán otthon a könyvespolcra téve is emlékeztetni fogja őt arra, hogy milyen szerencsés. Hasonló érzést kelthet egy bögre, amire a kicsi kéz- vagy lábnyoma van ráfestve.

Egy szép fekete-fehér képet bevihet a munkahelyére, ami emlékezteti rá, milyen szerencsésForrás: Shutterstock

Apa csak egy van

Ha nagyobb a gyermek, szervezzen valami apa-fiú, apa-lánya programot. A közös idő megfizethetetlen, mely kiteljesedhet egy sportmérkőzés, filmnézés, videójátékozás, vacsora, vagy akár egy wellnessnap alkalmával is. Legyen ez a nap olyan, amiben mindenki jól érzi magát, ugyanakkor feszegethetitek a határokat is. A közös új élmények, köztudottan erősítik a kapcsolatot, mely ez esetben az apa-gyermek közti intimitást és kommunikációt jelenti.

Írjátok le, hogy mit éreztek

Alapvetően az érzelgősségtől a legtöbb férfi elzárkózik, de gondolj bele, milyen megható pillanat vár rátok, amikor elolvassa, hogy miért tartjátok őt jó apának. Egy anyának és egy gyermeknek is mást jelent ez, a kettőt együtt kézzelfoghatóvá téve pedig hatalmas pozitív energiák szabadulhatnak fel.

Megható pillanat vár rátok, amikor elolvassa, hogy miért tartjátok őt jó apánakForrás: Shutterstock

Tekints rá férfiként!

Az apaság nagyszerű szerep, de emellett nem szűnik meg férfinek, önálló embernek lenni sem. Szervezz neki meglepetésbulit. Napközben legyetek együtt, legyen a gyermekével, gyermekeivel, de estére adj neki kimenőt. Egy ilyen emocionális nap végén egész biztosan szívesen lenne a „sorstársai” körében. Ha van pár közeli barátja, akik szintén apák, fogjatok össze ti anyák, és adjatok egy igazi pasis estét nekik plusz ajándékként.