Amikor a kisgyermek kezdi felfedezni a lakást, mindenbe belekapaszkodik, kinyit, kihúz, leszed. Ezeket a szülők szeretik mosolygások közepette végignézni, pedig bizony komoly veszélynek teszik ki gyermeküket, melybe akár bele is halhatnak a kicsik. Tedd baba- és gyerekbiztossá otthonotokat, hogy emiatt már ne kelljen aggódnod.

Amíg csak a kiságyig terjed a birodalma

Bár épp csak képes a helyzetváltoztatásra, veszélyek az ágyában is leshetnek rá. Ne tegyél be olyan játékot, amin zsinór lóg, hiszen ezzel elszoríthatja a kezét, lábát, nyakát. Ne halmozz be hozzá plüssöket, takarókat, párnákat, hiszen akár fulladást is okozhatnak.

Ne halmozz a kiságyba plüssöket, takarókat, párnákat, hiszen akár fulladást is okozhatnakForrás: Shutterstock

Ajtók helyett  

Senki sem szeretné gyermekére rácsukni az ajtót, ugyanakkor van, hogy jobb, ha a szobájában marad. Erre nyújt megoldást az gyermekbiztonsági ajtó, mely egyszerűen használható és könnyen áthelyezhető. Épp addig ér, hogy a gyerek nem tudja átlépni, de kilát tőle. Ez remekül használható erkély- és teraszajtók esetén is.

Bútorok

A picik – főként a felállás kezdeti időszakában - szeretnek belekapaszkodni a szekrényekbe, komódokba. Sajnos nem is gondolnád, hogy akár egy nehéz könyvespolc is milyen könnyen kibillenthető, így pedig ráeshet a gyermekre. A nagybútorokat tehát rögzíteni kell a falhoz. A legtöbb esetben ez erős csavarokkal megoldható, de például a tévé esetében, ezt egy egyszerű bútorrögzítő hevederrel is megteheted.

A sarkokra is érdemes speciális élvédőt tenni, hiszen a kicsik eleséskor, vagy épp felálláskor nagy érzékkel célozzák meg ezeket a hegyes és kemény felületeket. A sarokvédő megóvja őt a nagyobb, veszélyesebb sérülésektől.

A polcokról érdemes lepakolni épp addig, ameddig a gyermek felér. Ezzel egyrészt elkerülheted, hogy napi szinten húszezerszer vissza kelljen tenned a dolgokat, másrészt nem kockáztatod meg, hogy megüsse magát egy leeső könyvvel vagy egy porcelán csecsebecsével. A fiókokra is érdemes zárat tenni, hiszen a sok érdekes papír számára remek kihívást jelent, és hamar cafatokban, nyálban úszva végezhetik fontos iratok is.

1. Rozsdamentes acél tűzhelyvédő bolthely.hu 14 800 Ft, 2. Sarokvédő IKEA 1490 Ft, 3. Konnektordugó minimano.hu 1190 Ft, 4. Lascal Kiddy Guard Accent Baba biztonsági ajtó mall.hu 38 390 ft, 5. Szekrényzár bababiztonsag-webaruhaz.hu 720 Ft, 6. Fiókzár gyerekbiztos.hu 980 FtForrás: Life.hu

Konyha, fürdőszoba  

Nagy eséllyel te is ezekben a helyiségekben tartod a gyógyszereket, tisztítószereket. Nem szerencsés, ha a kisgyerek könnyedén hozzájuk tud férni, így az itteni szekrényekre és fiókokra is szerelj speciális zárat – ezt te egyszerűen ki tudod nyitni, de még egy 6 évesnek is feladja a leckét.

A konyhában azonban az egyik legveszélyesebb hely mégiscsak a tűzhely környéke. Főzöl, közben kiszaladsz, hogy leállítsd a mosógépet, nem vagy távol 2-3 pernél több ideig. Ez azonban épp elegendő a kíváncsi lurkónak, hogy odatotyogjon. Megégetheti a kezét, magára ránthatja a forró edényt, épp ezért érdemes beszerezned egy tűzhel védőt, ami mindezt egyszerűen, téged semmiben sem zavarva, megakadályozza.

Soha ne hagyd nyitva a mosógép, szárítógép és a mosogatógép ajtaját, hiszen több alkalommal is történt már baleset, melyekhez elég volt csupán pár pillanatig félrenézni.

Ne feledd, a kicsi gyerek imád felfedezni, ezt pedig nem érdemes teljesen elvenni tőle.  

Hagyj tehát egy fiókot, amit kihúzhat, vagy egy szekrényt, amit kinyithat – időnként cseréld benne a játékokat, használhatatlan CD-ket, műanyag dobozokat... stb.