Nem kell, hogy a szoba kis alapterületű legyen, egy nagy helyiség is lehet sötét. A természetes fény beáramlását a szomszédos házak és fák mellett a szoba berendezése is nagyban befolyásolja. Mutatunk nyolc tippet, hogy nagyobb beruházás nélkül világosabb helyen élhess.

A vérszívókat bizonyos körökben nagy érdeklődés övezi, de hidd el, te sem szeretnéd, ha beköltöznének hozzád. Így akadályozhatod meg:

1. A nagy, színes szőnyeggel egyszerűen leveheted a szoba egyéb adottságairól a fókuszt, valamint ki is emeled az adott területet, és növeled az esztétikai élményét. Válassz élénk színűt, és ezt az árnyalatot jelenítsd meg egy-két hangsúlyos kiegészítőben is.

Egy nagy, színes szőnyeggel egyszerűen leveheted a szoba egyéb adottságairól a fókusztForrás: Shutterstock

2. A sok tükör visszaveri, megsokszorozza a fényt. Érdemes az ablakkal szemben elhelyezni egy nagyobbat, a többi falra pedig több kisebbet.

3. A függönyök is rengeteg fényt elvehetnek. Vedd le a sötétítőket, és válassz világos, áttetsző függönyöket. A sötétítést old meg redőnnyel, szalagfüggönnyel.

4. A fémek - az arany, az ezüst és a réz - pillanatok alatt átalakítják a sötétebb helyiségeket. Válassz ilyen keretű tükröt, lámpát, fali díszt, asztalt és érezd, ahogy visszaverik a fényt.

5. A falakat ne fényes felületűre fesd, mivel ezek csak „káprázást" okoznak. A matt verziók jobban szétosztják a szobába bejutó természetes fényt.

A matt felületű falak szétosztják a szobába bejutó természetes fénytForrás: Shutterstock
Helykihasználás felsőfokon - Lakások 50 négyzetméter alapterület alatt


Ha egy kis otthonról álmodsz, vagy épp már benne élsz, és szeretnéd a legtöbbet kihozni belőle, a következő belső terek egész biztosan le fognak nyűgözni. Bizonyítják, hogy a kreatív korlátok inspiráló áttörést eredményezhetnek. Ezek a kis lakások olyan tökéletes és egyedi belsőépítészeti megoldásokat vonultatnak fel, amelyekkel szinte már saját személyiséget nyernek. Nézd meg őket!

6. A falakkal kapcsolatban érdemes figyelni még arra is, hogy mindig világos tónusú színt használj, ebbe pedig a mennyezet is beletartozik.

7. Amennyiben szobádban még nappal is vannak sötét sarkok, válassz olyan állólámpát, mely a mennyezet felé szórja a fényt.

8. Mind imádjuk a képeket, plakátokat, posztereket és festményeket a falakon, de egy sötétebb helyiségben jobb, ha hanyagolod a nagy felületet elfoglalókat, mivel ezek elnyelik a szobába bejutó fényt, főleg, ha nem világos színekkel dolgozott a művész.

Érdemes kisebb képeket választani, a nagy felületet elfoglalók elnyelik a szobába bejutó fénytForrás: Shutterstock

9. Sose tegyél semmit az ablak elé! Erre a tiltólistára még egy magas szobanövény is fel van írva, a térbe beállított könyvespolcokról és tévé állványokról nem is beszélve.