Senki sem gondolná, hogy egy-egy gyümölcs meghámozásán kívül is érhet minket baj, ha az ételekről van szó. Bizony akadnak a hazai konyhákban gyakran használatos zöldségek és gyümölcsök között, melyek akár a halálunkat is okozhatják.

Mérgező növények: ezekkel vigyázz!

Bár a legutóbbi halálos tévedés óta egyre többen tanulják meg a medvehagyma és a gyöngyvirág közti különbséget, még így is rengeteg olyan mérgező növény van a környezetünkben, melyeket tudnunk kell felismerni, és ha kell, idejében elbúcsúzni tőlük. Nézd meg őket!

 

Krumpli – vigyázz a héjával    

A burgonya érett gumója mindössze 0,002-0,01 százalék szolanint tartalmaz, mely emberre és állatra is veszélytelen mennyiség. Az éretlen és öreg krumplival azonban érdemes vigyázni. A zöld héja, valamint a csírája is kb. 0,06 százalék mérgező anyagot rejt, így mindig alaposan hámozd meg a burgonyát. Ez az glikoalkaloida-fajta ugyanis hasi görcsöket, nagyobb mennyiségben kómát, halált okozhat.

Forrás: Shutterstock

Gyümölcsmagok – csak óvatosan  

Ki gondolná, hogy a cseresznye, meggy, sárgabarack vagy akár az alma is az életünkre törhet? A csonthéjas gyümölcsök magjai amigdalint tartalmaznak, mely komoly mérgezést, akár halált is okozhat. Természetesen attól, hogy egyben lenyelünk pár magot, nem lesz semmiféle problémánk, hiszen a gyomorsav nem képes kikezdeni a magházat. Ám, ha elharapjuk azt, a benne található lágy rész az emésztő enzimekkel érintkezésbe lépve ciánmérgezést okozhat. Elsősorban a gyermekek vannak veszélyben, hiszen mi felnőttek ritkán rágunk szét gyümölcsmagot, valamint a kisebb testtömeg is nagyobb kockázatot jelent – 1,5 milligramm cián/1 kilogramm vér a halálos dózis.

Forrás: Shutterstock

Kesudió – csak pörkölés után  

A nyers kesudió egy urushiol nevű mérgező vegyületet tartalmaz, megy súlyos mérgezést, nagyobb mennyiségben pedig halált okozhat. Számos mérgezésről tudni azokban a gyárakban, ahol feldolgozzák, épp ezért jobb, ha csak hőkezelt kesudiót vásárolsz.

Forrás: Shutterstock

Csípős paprika – a tej nem mindig megoldás  

A benne található kapszaicin kis mennyiségben nem csupán az ízek fokozásában, de többféle betegség gyógyításában és a fájdalomcsillapításban is hasznos lehet számunkra. Ám nagyobb adagban a keringés leállását, halált is okozhat. Persze, a normál fogyasztás mellett csupán gyomorpanaszunk lehet, már ha nem eszünk meg 7-8 kilogramm igazán csípős chilit egyszerre.

Forrás: Getty Images

Szerecsendió – vigyázz, hogy mennyit használsz  

Bár fűszerként előszeretettel használjuk, de 1-2 kávéskanálnál többet nem szoktunk egyszerre az ételbe tenni. Ez pedig igen bölcs dolog. Nagyobb mennyiségben ugyanis a szerecsendióban lévő miriszticin és rokon vegyületei szervezetünkben amfetaminszerű vegyületekké alakulnak. A hallucinációkon túl, akár súlyos mérgezést, és halált is okozhat.

Forrás: Getty Images