Érthető, hogy a sovány modelleken jól mutatnak a tervezők által készített ruhák, ezért szívesen alkalmaznak vékony modelleket a kifutókon és persze a magazinokban is a sportos, filigrán alkat a nyerő. Szerencsére nem csupán vékony alkatú nők élnek földön, így nem kizárólag XS és S méretű ruhák készülnek, ezért nagyon is igény van a húsosabb, telt idomokkal rendelkező modellekre is, akik ezeket fazonokat bemutatják. Ők a plus size modellek, akik az utóbbi 5-10 évben kerültek reflektorfénybe, ugyanakkor a plus size modell jelenség már majdnem fél évszázada létezik.

Az egész jelenség egy litván származású, árva kislány, Lena Himmelstein nevéhez köthető, aki 1877-ben született, majd 18 évesen Amerikába emigrált, ahol ruhatervező és kiskereskedő lett. Ő alapította a Lane Bryant plus size ruhamárka-láncot, miután felfedezte, hogy komoly piac építhető a nagyobb méretekkel rendelkező hölgyek ruházati igényeinek kielégítésére.

Lena HimmelsteinForrás: jwa.org

Először az 1900-as évek elején, a várandós hölgyeknek tervezett és készített ruhákat, majd az 1920-as években alapította meg a Lane Bryant márkát, amely az akkori divatnak megfelelő ruhadarabokból állt, de kifejezetten erős testalkatú hölgyeknek készült. Az 1950-es években megjelentek az első Lane Bryant katalógusok, amelyekben még csak a ruhákat fényképezték le, majd 1960-tól már láthatók voltak az első plus size modellek, akiket Lena a nagyméretű ruhák bemutatására kért fel. 1981-ben a márka olyannyira népszerű lett, hogy a tervezőnő útjára indította az It's Me magazint, ami az első olyan magazin lett, amelynek címlapján is plusz size modellek szerepeltek.

A márka az igazi hírnevét akkor nyerte el, amikor olyan hírességek kezdték viselni a Lane Bryant ruhákat a különböző partikon, mint Queen Latifah, Mia Tyler vagy Anna Nicole Smith.

Mia Tyler és Anna Nicole Smith Lane Bryant ruhábanForrás: Getty Images

A divatipar nagyjai azonban sokáig ódzkodtak a nagyméretű ruhák bemutatásától, főleg, hogy dundi modellek vonuljanak bennük végig a kifutóikon. Ezt a hozzáállást törte meg Jean-Paul Gaultier és John Galliano, akik mindketten plusz size modelleket kértek fel a 2006-os őszi kollekcióik viselésére, Párizsban. Mark Fast a 2009, 2010, 2011 és 2012-es Londoni divathét alatt szintén plus szize modelleket vonultatott végig a kifutón.

Gaultier, 2011-ben ismét mert nagyobban gondolkodni, amikor felkérte Marquita Pring és Crystal Renn plus szize modelleket, hogy ők mutassák be az akkori tavaszi kollekcióját. Azóta megtörni látszik a jég a dundi modellek alkalmazása végett. Az olasz Elena Mirò, duci modell szintén rendszeres fellépője a kifutóknak a Milánói divathét alatt.

Gaultier és Crystal Renn egy 2005-ös bemutatón (balra) és Marquita Pring 2011-ben (jobbra)Forrás: Northfoto, AFP

A tervezők végre belátták, hogy a divat minden nő számára fontos, testalkattól függetlenül, és mindenki számára elérhetővé kell tenni! A plus size modellek örömmel viselik a nekik tervezett darabokat, a magazinok fotóin pedig bátran vállalják önmagukat és a testüket, minden szépségével és kerekségével együtt.

Ma már kampányolnak is a teltkarcsú modellek

Nemrégiben két, ismert plus size modell hölgy felkért egy profi fotóst, hogy Photoshop program segítségével változtassa a testüket vékonyabbá. Itt viszont ők nem álltak meg! Megmutatták az eredeti fotókat is, amelyeken a testük a teljes valóságukban láthatók. Tették mindezt azért, hogy felhívják a figyelmet az agyonretusált, hamisított fotókra, amelyeket a magazinokban, közösségi oldalakon és egyéb internetes portálokon láthatunk.

Az a céljuk, hogy megláttassák a valóságot a hamis, felturbózott képek mögött.

Sirokai Diána és Callie Thorpe Karizza kampányaFotó: Karizza

Meg kell mondanom, hogy a Photoshop előtt és után is csodálatosan nézünk ki! 

– írta Diana a követőinek az Instagram posztjában.

Az volt a célunk, hogy megmutassuk nektek, milyen szinten tudják megmásítani a képeket a magazinok, és a média. A modellek és a hírességek sokszor nem úgy festenek a valóságban, mint a fényképeiken. Egy hamis világban élünk. Itt az ideje, hogy visszakapjuk a valóságot! Saját magunkat, amilyenek vagyunk.

Erről a kampányról bővebben ITT olvashatsz.