Az igazi feng shui túlmutat az ugró delfineken és a szélcsengőkön. Természetesen a legjobb az lenne, ha szakértő segítségét kérnéd, de e nélkül, pár apró változtatással is azonnali hatást tudsz gyakorolni otthonod hangulatára. Érdekes, de ebben nem kell hinni ahhoz, hogy érezd a jótékony hatását.

A feng shui szelet, vizet jelent, másfajta értelmezésben maga a környezet. A lakberendezésben célja, hogy megteremtse a falak közt élők harmóniáját, engedje a pozitív energiák áramlását a szobákban, így hozva létre nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb környezetet. A feng shui 4000 éve ismert, a kínaiak hitték – és most is hiszik –, hogy a természetbe való beavatkozásokkal megtörjük az addig szabadon áramló energiákat. Ezt hivatott ez a módszer elegyengetni.

A lakberendezésben a feng shui célja, hogy megteremtse a falak közt élők harmóniájátForrás: Shutterstock

Engedd áramolni a csit!

1. Szabadulj meg a felesleges tárgyaktól!

Jellemzően minden lakásban vannak rejtett, vagy épp kevésbé rejtett tárolók – az ágy és polcok alatt, a sarokban... stb. Ám, nem csupán az ilyen kis tárolók akadályozhatják az energia szabad áramlását. Nézz szét a szobákban, és döbbenj meg, hogy mennyi felesleges dolgot is tartasz otthon. Csak azokat tartsd meg, amiket valóban szeretsz, vagy melyek különleges jelentéssel bírna a számodra. A többit gyűjts össze, és adományozd el, vagy dobd ki. Ezután pedig csak olyasmit vásárolj a lakásodba, amire valóban szükséged van.

2. Engedd be a fényt és a levegőt!

Annak érdekében, hogy az egész házban állandó lehessen a jó energia, a szélnek (levegőnek) és a fénynek is mozgásban kell lennie. Nyiss gyakran ablakot, ne használj – csak ha feltétlenül szükséges – árnyékolókat, sötét függönyöket, mindig tartsd tisztán az ablakokat, tükröket és egyéb üvegfelületeket. Egy sötétebb sarokba helyezz például tükröt, mely visszaveri a fényt.

Ne használj árnyékolókat, sötét függönyöket, engedd be a fényt a szobábaForrás: Shutterstock

3. Vidd be a természetet!

A feng shui szempontjából a levegőáramlás nagyon fontos, ahogy annak tisztasága is. A szobanövények szűrik a levegőt, egészségesebb, tisztább környezetet teremtve. Az egészséges növények életerejük miatt is vonzzák a pozitív energiát.

4. Befolyásold életed a színekkel!

A színek nagyon fontos szerepet játszanak a feng shui-ban; melyek egyaránt megjelenhetnek a falakon, a bútorok kárpitján és a kiegészítőkben is. Mutatjuk a listát:

  • Piros: szerencse és gazdagság
  • Narancs: boldogság és szórakozás
  • Sárga: mentális stimuláció, erő
  • Zöld: béke, egyensúly, gyógyulás
  • Kék: nyugalom, kommunikáció, spiritualitás
  • Lila: gazdagság, tudás
  • Fehér: tisztaság
  • Fekete: teljesítmény, különösen piros színnel párosítva
  • Barna: gondoskodás
A zöld a béke, egyensúly és gyógyulás színeForrás: Shutterstock

5. Vesd be a Jin-Jang erejét!

A feng shui követői úgy vélik, hogy minden két ellentétes, de egymáshoz kapcsolódó erőből áll: Jin (nõi) és Jang (férfias). Ez olyan erők egyensúlya, mint a sötét és világos, vagy az éjjel és nappal; az egyik nem létezhet a másik nélkül. Mikor otthonodat díszíted, törekedj az ilyen fajta egyensúlyra azzal, hogy ezt a koncepciót alkalmazod.

A fentiek természetesen csak a feng shui könnyen alkalmazható alapjait jelentik. Ha ezeket megteszed, érezni fogod a változást, mely lehet, hogy később nagyobb átalakításra, a bágua-térkép használatára is ösztönöz majd.