Köztudott, hogy a stressz, illetve a rendszertelen életmód milyen nagy hatással van testi és lelki egészségünkre. De nemcsak közérzetünket, azt is befolyásolhatja, hogy éppen hány kilót nyomunk, és hogy sikerül-e fogyni. 

Ahogy a stressz egyre inkább életünk részévé vált, úgy derült ki, hogy mennyi mindenre negatív hatással van. Közvetlenül hat a testi és a lelki egészségünkre, a legkülönbözőbb betegségeket okozhatja. Azt is nagymértékben befolyásolja, hogy milyen a közérzetünk, és éppen hány kilót nyomunk. Vannak olyanok, akik stressz hatására rengeteget fogynak, és nem tudnak hízni, a többség azonban sokat hízik, és a fogyás okoz nehézséget. Mindkét esetre kiváló megoldás a meditáció.

A stressz és a hízás kapcsolatára tudományos magyarázat van, a stressz lassítja az anyagcserétForrás: Shutterstock

A stressz és a hízás kapcsolatára tudományos magyarázat van. Egyrészt kimutatták, hogy a stressz lassítja az anyagcserét. A stresszes időszakok ugyanis fokozott izgalmi állapotot teremtenek, amire úgy reagál a test, hogy raktároz, hiszen egyfajta veszélyérzetet észlel, ami erre ösztönzi. 

Másrészt a feszültség kezelésére a szervezet egy olyan jellegű hormont, a kortizolt kezdi termelni, ami szintén befolyásolja a testsúlyunkat. A stresszhormonnak is nevezett kortizol emeli az inzulinszintet, aminek jellegzetes tünete sajnos éppen a hízás. 

A konklúzió tehát: szükség van a stressz csökkentésére. Mivel maga a stressz elkerülhetetlenül része a 21. századi ember életének, azt kell megtanulni, hogy hogyan tudjuk levezetni, és hogyan tudunk ellazulni. Ehhez tökéletes például a sport vagy éppen a meditáció, ami nagyban segíti a mindennapi relaxálást. 

A meditáció levezeti a stresszt, és segíti a mindennapi relaxálástForrás: Shutterstock

Keress akár egy természet hangjai zenét, amire könnyedén el tudod engedni magad. Vegyél nagy levegőt, majd érezd, hogy kifújod magadból a mindennapi stresszt. Fogalmazz meg pozitív mondatokat, gondolkodj képekben: lásd magad, képzeld el magad kiegyensúlyozott, boldog emberként a mindennapi szituációkban. Ha fogyni szeretnél, képzeld el, hogy kifújod a negatív energiákat, amelyek megakadályozzák a fogyást, és képzeld el magad egészséges, jó alakú nőként. 

Szeptember 1-jén minden a sportról szól Budapesten
Szeptember 1-jén ismét sportpályává változnak az utcák, terek és grundok; kezdetét veszi a harmadik Budapest Urban Games (BUG). A különleges kezdeményezés célja a városi sportolás népszerűsítése és a helyi sportközösségek támogatása. A programból a streetball, a futás, a grundfoci, a laser run és a Duna-átúszás sem hiányzik. További részletek a facebookon és az esemény honlapján.