A társadalom valamiért jobban elfogadja, ha egy pár fiatalabb tagja hölgy. Ám ez nem jelenti azt, hogy az idősebb nő fiatalabb férfi kapcsolatból kevesebb lenne. Több magyar ismert ember is kiváló példát mutat arra, hogy hosszú és boldog szerelem szövődhet, akár 18 év korkülönbség mellett is.

Sztárházasságok, melyekben a férfi az idősebb

A nagy korkülönbség nem jelent akadályt, ha a szerelem szele megérinti az embert. Sokan a párok környezetében az ilyen kapcsolatoknak nem adnak sok időt, de a most következő hírességek erre erősen rácáfolnak. Olvasd tovább!

Az emberek többnyire nem kor alapján választanak társat. A vonzalom megjelenésében ugyan lehet szerepe az életkornak, de az intimitás és érzelmi elköteleződés kialakulásában elsősorban nem ez a meghatározó. A témával kapcsolatban Vépy Viktória pszichológust kérdeztük.

Vépy ViktóriaForrás: beautycoaching.hu
Az életkor pusztán egy jellemzője az egyénnek.

"A párkapcsolat alakulásában viszont már komolyabb szerephez juthat, hiszen a kor élettapasztalatot is takar, valamint befolyással lehet az életvezetésünk aktuális módjára, vagy épp a jövőre vonatkozó elképzeléseinkre, vágyainkra, fontosabb döntéseink alakulására. A jelentős korkülönbség növelheti az esélyét annak, hogy ezekben a kérdésekben eltérés mutatkozzon a két ember között, mely feszültséget eredményezhet.


Az sem mindegy, hogy milyen életszakaszban érvényesül az adott korkülönbség: a szükségletek ugyanis változnak az életkor előrehaladtával, mely szintén diszharmóniát szülhet.

Az érzelmek nem racionálisak, így a közös életvezetés tervezésekor nehéz mérlegelni a korkülönbségből fakadó lehetséges differenciákat, melyek hosszú távon konfliktust, megoldandó problémát állíthatnak a pár elé.


Mégis gyakran megfigyelhető, hogy bizonyos személyek rendre náluk jelentősen fiatalabb vagy idősebb partnert választanak maguknak. Ebben szerepe lehet a tudattalan biztonságkeresésnek érzelmi és/vagy egzisztenciális értelemben. Megjelenhetnek benne meg nem fogalmazott vágyak az adott életkorhoz köthető vélt vagy valós jellemzőkkel kapcsolatban. Ráadásul a különbség – legyen szó életkorbeliről vagy épp kulturálisról – rövidtávon nagyon érdekessé, izgalmassá teheti a kapcsolatot.


Ha a két ember gondolkodásmódjában, értékrendjében, jövőre vonatkozó elképzeléseiben nincsen jelentős eltérés, önmagában az életkor nem az a tényező, mely a párkapcsolat stabilitását veszélyeztetné, azt ugyanakkor érdemes mérlegelni, hogy az életkori sajátosságok idővel változnak, így a párkapcsolat egységéért mindkét félnek folyamatosan tennie kell."

Nézzünk pár példát itthonról

Tokody Ilona, 64 éves opera-énekesnő, Érdemes és Kiváló Művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, számos díj tulajdonosa, immár három és fél éve boldog házasságban él, a nála 18 évvel fiatalabb kedvesével. Muskát András tenorral, 15 évvel ezelőtt találkoztak egy közös ismerősük révén, amikor is mentoraként segítette az énekesnő a fiatal férfit hangjának képzésében. A találkozók azonban csak hamar szakmai töltetükön túl, érzelmi síkra is terelődtek. Hosszú évekig éltek együtt, mielőtt 2015 tavaszán összeházasodtak. Mindketten azt nyilatkozták, hogy bár az esküvőre barátaik unszolására került sor, kapcsolatuk azóta mélyebb és meghittebb lett.

Tokody Ilona és Muskát AndrásForrás: Youtube/Magyar Művészeti Akadémia MMA

Polyák Lilla énekesnő, színésznő egy kollegájában találta meg az igazit. Gömöri Andrással több mint 2 éve alkotnak egy párt, idén pedig teljes titokban kimondták a boldogító igent is. A köztük lévő 16 év és Lilla két gyermeke sem akadály az újdonsült pár számára, hogy közös családalapításban gondolkodjanak.

Polyák Lilla és Gömöri AndrásForrás: Facebook/Polyák Lilla

Vándor Éva Jászai Mari-díjas színésznő egy olvasópróbán találkozott a nála 8 évvel fiatalabb Harmath Imrével. Esetükben nem beszélhetünk első látása szerelemről, de a munka hamar közös nevezőre hozta őket. Két évvel később össze is házasodtak, kapcsolatuk pedig közel 30 éve töretlen. Egy gyermekük született, Réti-Harmath Olívia táncos.

Vándor Éva és Harmath ImreForrás: Youtube/Hatoscsatorna műsorai

Janza Kata EMeRTon-díjas magyar színésznő, musicalénekes két éve ősszel vállalta fel ország világ előtt, hogy 22 évvel fiatalabb kollegájával alkot egy párt. Pesák Ádámmal remek volt a kapcsolatuk, ám idén tavasszal szakítottak. Nem bírták azonban sokáig egymás nélkül, és két hónappal később újra összejöttek.

Janza Kata és Pesák ÁdámForrás: Youtube/TV2 Magyarország

Judy énekesnő még 2008-ban szakított akkori férjével, de két hónappal a válás kimondását követően, el is jegyzete 12 évvel fiatalabb kedvese, Molnár Balázs. Házasságuk azonban komoly válságba került, miután megszületett lányuk 2011-ben, de egymás iránti határtalan szerelmük és tiszteletük segített nekik túllendülni ezen.

Judy és Molnár BalázsForrás: Instagram/kisjudy

Gaál Noémi időjós már 13 éve megtalálta élete párját, méghozzá a 9 évvel fiatalabb Maloveczky Miklós, énekes-dalszerző személyében. Mindössze négy hónap után jegyzeték el egymást, de az esküvőt, azóta sem tartották meg. Számukra egyelőre bőven elég a boldogságuk. Állítják, nincs szükségük ugyanis papírra, hogy tudják, együtt fognak megöregedni. 

Gaál Noémi és Maloveczky MiklósForrás: Youtube/TV2 Magyarország