Amikor csak lehet, érdemes a hazai idénygyümölcsöket fogyasztani. A téli szezon felé közeledve azonban kevesebb hazai áru áll rendelkezésünkre, ilyenkor pedig jöhetnek a különböző alternatívák, mint az egyik kedvencünk, a banán. Íme, 5 ok, amiért ajánlott a fogyasztása.

  • Energiabomba

Amikor a jó minőségű szénhidrátról van szó, akkor érdemes például a banánra gondolni. Ez a gyümölcs több energiát ad, mint egy drága sportital. A titka a természetes cukrokban rejlik, amiből háromfélét is tartalmaz: glükózt, fruktózt és szacharózt. Ezek hatása egy olyan azonnali energialöket, ami később sem okoz hirtelen vércukorcsökkenést a folyamatos, lassú felszívódás miatt. Két banán 90 percnyi testedzéshez elegendő energiát ad, de élénkítő szénhidráttartalmát egy álmosító, munkával töltött délután alkalmával is bevetheted.

Két banán 90 percnyi testedzéshez elegendő energiát adForrás: Shutterstock
  • Szívbarát

Magas kálium- és magnéziumtartalma javítja a vérkeringést, így az oxigénellátást, csökkenti és szabályozza a vérnyomást. Mivel a banánnak magas a vastartalma, vérszegénység ellen is nagyon hatásos.

  • A gyomor és a bélrendszer jótevője

Magas rosttartalmának köszönhetően a jó anyagcsere helyreállítója. Rendszertelen bélműködés vagy akár székrekedés esetén is jó hasznát veheted. A bélrendszer mellett a gyomornak is jótevője a banán. Természetes antacidhatása miatt a leghatékonyabb természetes savlekötő, és mivel növeli az emésztőrendszerben található nyálka mennyiségét, védelmet nyújt a gyomorirrátációk, például a gyomorfekély ellen. 

  • Segíti az agyműködést

Egy angliai iskolában végzett felmérésben megállapították, hogy a rendszeresen banánt fogyasztó kisdiákok sokkal jobb teljesítményt érnek el vizsgahelyzetben, és jobban oda tudnak figyelni az órákon. Ez egyrészt a banán energiatartalmának, másrészt káliumtartalmának köszönhető.

Egy felmérésben megállapították, hogy a rendszeresen banánt fogyasztó kisdiákok jobban oda tudnak figyelni az órákonForrás: Shutterstock
  • Örömforrás

Ha napközben feszült vagy, akkor is érdemes banánt enni. Ez egyrészt magas B-vitamin-tartalmának köszönhető, ami segít megnyugtatni az idegrendszert. Másrészt a banánban jelen van egy triptofán nevű fehérje is, ami a szervezetben szerotoninná alakul, azaz a banán jelentős mennyiségű boldogsághormont „generál" a szervezetben.

3 egyszerű és nagyszerű reggeli banánnal

A banán ideális reggeli, nemcsak azért mert finom, hanem mert kiváló energiaforrás, tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, például káliummal, valamint az emésztést segítő rostokkal. Íme, három nagyon egyszerű recept, amivel jól indul majd a napod!