A szépség fogalma egyre kevésbé korlátozható szűk határok közé. Míg a 20. század évtizedei a különböző szépségideálokról szóltak, ez az évszázad leginkább a másságot idealizálja. A tökéletesség helyett a tökéletlenség, a szimmetria helyet az aszimmetria, a szépség helyett a szépséghibák lettek a mérvadók. A divatiparban is a változás szele fúj, így a következő hetekben olyan modelleket mutatunk be, akik a megszokotthoz képest máshogyan szépek. Az ő jelenlétük és munkásságuk a másság társadalmi elfogadtatásában is nagy szerepet játszik.

  • Jillian Mercado

A leghíresebb kerekesszékes modell valószínűleg Jillian, akit az IMG Models képvisel. A 31 éves lánynál 13 évesen diagnosztizálták az izomdisztrófiát, amelynek következtében kerekesszékbe került. Már egészen fiatal korában is érdekelte a divatszakma, nem véletlen, hogy a New York-i Fashion Institute of Technologyn kötött ki, ahol 2006-tól 2010-g tanult. Szakmai gyakorlatát az Allure magazinnál végezte divatszerkesztőként, de végül a modellkedésre váltott.

„Tiniként borzasztó azt látni, hogy egy hozzád hasonló lány sincs a kedvenc magazinjaidban” – mondta Jillian, aki többek között ezen akart változtatni. Első kampánya 2014-ben volt, ezt a Diesel számára készítették. Ez alapján figyelt fel rá az IMG Models, akik aztán le is szerződtették. Azóta több márka is felfigyelt rá, de egy Beyoncé felkérésére készült kampányban is szerepelt. 

  • Alexandra Kutas

Szerencsére nemcsak az Egyesült Államokban, de Európa keletibb részén is él olyan kerekesszékes modell, aki nemzetközi hírnévre tett szert. Éppen november 5-én ünnepelte 25. születésnapját az ukrán származású Alexandra, aki születésekor bekövetkezett orvosi műhiba okozta gerincvelősérülés miatt került kerekesszékbe. Alexandra már középiskolásként kitűnt diáktársai közül, és nemcsak a kerekesszékével, hanem a tehetségével is: újságíróként csatlakozott egy televízió és újság szerkesztőségéhez. Amikor 2009-ben ez a szerkesztőség elnyerte az UNICEF egyik versenyét, Alexandrát a legjobb fiatal újságírónak választották, és meghívást kapott New Yorkba. A középiskola után pszichológiát tanult és kitüntetéssel diplomázott, majd a kelet-ukrajnai háború önkénteseként vett részt egy katonai kórházban.

A divatvilág Alexander McQueen miatt kezdte érdekelni, a tervező már 1999-ben testi fogyatékos modellt szerepeltetett a kollekciója bemutatásán. Alexandra először 2014-ben szerepelt kifutón az ukrán Fashion Weeken, és innentől nem is volt megállás a modellkarrierjében. Az elképesztően intelligens és inspiráló fiatal lányra fotósok, olasz és amerikai divattervezők, például Tommy Hilfiger, figyeltek fel, aztán az indiai divatszakma is. 

  • Dr. Danielle Sheypuk

Spinális izomatrófia következtében került kerekesszékbe még az óvodában a 40 éves Danielle Sheypuk, aki Alexandrához és Jillianhez hasonlóan igazi példakép. Klinikai pszichológiából diplomázott és szakvizsgázott, miközben rengeteget dolgozott a fogyatékkal élők érdekképviseletében. Éppen ezért nyerte el 2012-ben a Ms. Wheelchair New York címet. Danielle-t olyan helyekre is hívták már előadást tartani, mint a TEDx, de szakértőként is közreműködik magazinoknál, illetve számtalan fogyatékkal élőket segítő programban mentorált. Danielle azért is lett ennyire ismert, mert olyan témákat is szóba hoz, amiket nem szokás. A fogyatékkal élőknek nemcsak az integrálódásáról, illetve annak lehetőségeiről beszélt, hanem romantikus és szexuális kapcsolatáról is. Ő ugyanúgy nyilatkozik a randizási szokásairól, mintha csak Carrie Bradshaw-t hallanánk. Danielle kifejlesztett egy Skype-alapú terápiás kezelést is fogyatékkal élők számára.

Dr. Danielle SheypukForrás: Getty Images

Alexandrával és Jilliannel ellentétben Danielle csak ideiglenesen vált modellé. Ő elsősorban előadásaival, különböző programjaival szeretne segíteni sorstársain, de ettől függetlenül igent mondott, amikor 2014-ben felkérték, hogy a New York-i divathéten vonuljon végig a kifutón. Aminek pozitív üzenete van, az Danielle számára is fontos esemény.