egészségtelen cukor feldolgozott élelmiszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte felfoghatatlan, hogy mennyi cukrot viszünk be a szervezetünkbe a tudtunkon kívül. Aki fogyni szeretne, aki már fogyókúrázik, de mégsem ér el komoly sikereket, aki egyébként is édesszájú, vagy aki egész egyszerűen szeretne egészségesen élni, tudnia kell erről. 

Talán nem okozunk nagy meglepetést azzal, hogy elsősorban a feldolgozott élelmiszerekről van szó. Ezeknek a listája meglehetősen hosszú, hiszen a mirelit pizzától az előre csomagolt tortillalapon a konzerveken keresztül a bolti kekszekig rengeteg dolog tartozik ide. A legjobb, amit tehetünk, ha mindenből az egyszerűbbet, a természetesebbet választjuk, és több időt fordítunk mi magunk ezeknek a feldolgozására, elkészítésére.

  • Gyümölcsös joghurtok

Bizony, ez is egy feldolgozott élelmiszer, ami nem is kevés cukrot tartalmaz. Sokkal jobban jársz, ha veszel egy görög joghurtot, és hozzákeversz egy kevés pürésített gyümölcsöt. Ha éppen nincs szezon, akkor akár fagyasztottat.

A boltban kapható gyümölcsjoghurtok rengeteg cukrot tartalmaznak Forrás: Shutterstock
  • Müzlik

Mivel a müzlik vagy müzliszeletek zabot, magvakat tartalmaznak, szeretjük azt gondolni róluk, hogy egészségesek. De a hozzáadott cukor mennyisége miatt nem mondhatók annak. Jó tudni, hogy a müzliket vagy éppen joghurtokat gyakran jellemző fitnesz vagy light címke sem jelenti azt, hogy cukormentes. Kutatások szerint viszont éppen ezen címkék miatt hajlamosak vagyunk többet enni ezekből, így többet ártanak, mint használnak.

  • Salátaöntetek

Sok fogyókúrázó esik abba a hibába, hogy a frissen, egészségesen összeállított saláták ízvilágát különböző öntetekkel akarja feldobni, változatosabbá tenni. Természetesen nagyon jó ötlet ehhez önteteket bevetni, de nem az előre összeállított bolti változatot, ami cukorral, ízfokozókkal éri el a kívánt hatást. Inkább vegyél sima joghurtot, és használj friss fokhagymát és fűszereket hozzá.

Csinálj házilag salátaöntetet Forrás: Shutterstock
  • Üdítők

Ha lemondasz mindenféle üdítőről, és kizárólag vizet iszol, már azzal rengeteget tehetsz az egészségedért és a cukorbeviteled csökkentéséért. A light és a zero termékek is annyi adalékanyagot tartalmaznak, hogy tényleg az a legjobb, ha nagy ívben elkerülöd őket.

  • Tésztaszószok

Nincs is könnyebben és gyorsabban összedobható ebéd, mint egy kis teljes kiőrlésű tészta, amit finom paradicsomszósszal tálalunk. A szószt azonban érdemes friss paradicsomból, de legalábbis paradicsompüréből elkészíteni, mintsem előre összeállított szószból.

A tésztaszószok helyett készíts feltétet paradicsompüréből és fűszerekből Forrás: Shutterstock
  • Kávé, tea

A feldolgozott élelmiszereken túl a rejtett cukorbevitel egy másik módja, amikor például kávéba, teába tesszük. Egész egyszerűen nem gondolunk bele, hogy mennyi cukrot bír el egy csésze kávé. De van megoldás. Ha jó minőségű teát választasz, annak olyan intenzív íze van, hogy semmilyen édesítést nem igényel. Kávéból is érdemes jó minőséget választani, ha így is túlságosan keserűnek érezzük, esetleg egy kevés fahéjjal ízesíteni. De mehet bele egy kis édesítőszer vagy a jóval egészségesebb, habár kalóriadús méz.

55 kilót fogyott, miután abbahagyta a fogyókúráthttp://www.life.hu/ez-zsir/20181108-amanda-valentine-55-kilot-fogyott-miutan-abbahagyta-a-fogyokurat.htmlHatéves kora óta túlsúllyal küzdött, később rengeteg fogyókúrát kipróbált. Amanda Valentine végül akkor tudott lefogyni, amikor felhagyott a diétákkal, és elindult egy másik, egészségesebb, emberi léptékű úton. Ismerd meg a történetét! Ez Zsír!OrigoKáposztacsipsz: egészséges nassolnivaló a hétvégérehttp://www.life.hu/ez-zsir/20181108-kaposzta-csipsz-egeszseges-nassolnivalo-hetvegere.htmlEgy jó kis hétvégi filmezéshez bizony szükség van nassolnivalóra is. A legtöbb bolti ropogtatnivaló azonban nem éppen egészséges: vagy rengeteg só van benne, vagy annál is több adalékanyag. Most megmutatjuk egy otthon is könnyedén elkészíthető csipsz receptjét. Ez Zsír!OrigoÍgy edz harmadik gyermeke születése után Farkasházi Rékahttp://www.life.hu/ez-zsir/20181029-farkashazi-reka-igy-edz-haromgyermekes-anyakent.htmlAz immár háromgyermekes édesanya, Farkasházi Réka az Ez Zsír! magazinban mesélt arról, hogyan telnek manapság a mindennapjai. A LifeTV kameráinak azt is elárulta, hogyan tartja magát formában. Ez Zsír!--Végre itt a sütőtökszezon: ezért imádjukhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181026-a-sutotok-jotekony-hatasai-es-egy-palacsinta-receptje.htmlKétségtelenül kevesebb hazai szezonális zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre a késő őszi időszakban, de panaszra azért nincsen okunk, hiszen ilyenkor jön az egyik nagy kedvencünk, a sütőtök, amelynek jótékony hatásai téged is azonnal meggyőznek majd arról, hogy minél többet fogyassz belőle. Ez Zsír!Origo"Az intenzíven döntöttem el, hogy változtatok" - Egy 50 kilós fogyás történetehttp://www.life.hu/ez-zsir/20181029-kara-cline-fogyasanak-eletmodvaltasanak-tortenete.htmlKezdetben a stresszes munka, majd két várandóssága alatt szedett fel pluszkilókat Kara Cline, aki még akkor is az evésbe menekült, amikor szégyellte a kövérségét. Végül az intenzív osztályon kötött ki, ahol elhatározta: újra a kezébe veszi az irányítást. Ismerd meg Kara történetét! Ez Zsír!OrigoŐszi zöldségek és gyümölcsök fogyókúrázóknakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181029-oszi-zoldsegek-es-gyumolcsok-fogyokurazoknak.htmlHa teheted, ősszel is válassz hazai idényzöldségeket és -gyümölcsöket. Ezzel nemcsak hogy csökkentheted az ökológiai lábnyomodat és támogathatod a hazai termelőket, de jót teszel az egészségeddel is, hiszen frissen, éretten szedett, tápanyagokban és vitaminokban gazdag élelmiszert választasz az utóérlelttel szemben. Íme öt hazai szuperétel őszre! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.