Ilyen a Provence ihlette vidéki stílus

francia Provance vidék lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy francia vidéki stílusban kialakított otthonba belépve, a világ bármely pontján is legyen, olyan, mintha Provence-ban lennénk. Annyira könnyed és lélekmelengető ez a lakberendezési stílus, hogy csak imádni lehet. 
  • Az inspiráció

Általánosságban is igaz a vidéki lakberendezési stílusokra, hogy a természetből nyernek ihletet. Ebben az esetben a provence-i táj az inspirációs forrás. Könnyedség, légiesség, kifinomultság jellemzi, miközben a rusztikusság jegyei is megtalálhatóak benne. Alapvetően semleges, természetes színeket használ, de a kiegészítőkben, szövetekben tapétákban kifejezetten szereti a játékosságot, például a botanikus mintákat.

Forrás: Sienna Fantozzi
  • Fő az egyensúly

Ha például egy francia kastélyban jársz, láthatod, hogy mennyiféle díszítési technikát használnak, aranyozást és különböző paneleket. A vidéki lakberendezésben ez a klasszikus francia elegancia találkozik a rusztikus stílussal. Az esztétikum, a szépség, illetve a mindennapi kényelem egyensúlyba és tökéletes összhangba kerül.

Forrás: Sienna Fantozzi
  • A természetes jegyek

A rusztikus vonal nyilvánvalóan a természetességre utal, például az anyaghasználatban. Jellemzőek a gerendás mennyezetek, a kőből vagy fából lerakott padlók, a kőkandallók. Ehhez jönnek azok a finomhangolások, amelyek az eleganciát adják hozzá.

Forrás: Sienna Fantozzi
  • Meleg színek

Habár a legnagyobb részben használt színek semlegesek, azokat is áthatja a melegség. A meleg árnyalatok barátságos, meghitt környezetet teremtenek. Ha színeket használ, akkor elsősorban pasztellt, ám egy-két sötétebb árnyalat is megjelenhet kontrasztként.

Forrás: Instagram/provencepoiriers
  • A bútorok is meghatározóak

Az egyszerű, modern vonalvezetés helyett a francia stílusú bútorok íveltek. Jellemző görbéik kifejezetten emelt hangulatot kölcsönöznek a szobának, de mivel anyagában ezek is természetesek, nem jellemzi őket például az erőteljes fényezés, így otthonosak is. Az ülőalkalmatosságokat a kárpitozás jellemzi, a vidéki stílusban kifejezetten figyelnek arra, hogy ez kényelmes is legyen.

Forrás: Instagram/provencepoiriers
  • Karakteres minták

A minták színt és karaktert adnak az otthonoknak. A hagyományos minták közé tartozik a levendula, a napraforgó és az olajbogyó. Ezeket főleg asztalterítőkőn, függöny- vagy párnaanyagokon láthatjuk, de a különböző minták például tapétákon is felbukkanhatnak.

Forrás: Instagram/provencepoiriers
  • Régi és új

A francia vidéki stílus egyúttal a régi és az új keveredéséről szól. Egy 21. században kialakított otthonból sem hiányozhatnak a vintage, antik holmik. A régiségek kifejezetten egyedivé teszik az enteriőrt, legyen szó kerámiákról, tükrökről, faliórákról vagy éppen csillárokról.

Forrás: Instagram/provencepoiriers

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.