Az addikció mint hajlam örökölhető. Ám az esetek nagyrészében nem a függőség megélése miatt nyúlnak drogokhoz a fiatalok. Azt gondolod, hogy a herointól és az LSD-től kell féltened a gyerekedet? Hatalmasat tévedsz! Nézzük meg, melyek azok a drogok, amelyekhez könnyűszerrel hozzájuthat bárki, a tizenévesek pedig előszeretettel élnek is velük.

„A drog jó” 

Én minden középiskolákban tartott drogmegelőzési órámat ezzel kezdem. Ezzel tudják a diákok, hogy nem egy szokványos, papolós előadást kell végigszenvedniük. Nem hazudok nekik, nem beszélek magas lóról. A drog jó, hiszen elrepít, önbizalmat ad, jókedved lesz tőle, ellazít, felpörget, beindít, vicces leszel, eltölt a szeretet... a különböző szereknek különböző hatása van, de mindegyik jó – egy darabig.

A középiskolákban tartott drogmegelőzési órákon őszintén kell beszélni a fiatalokkalForrás: Shutterstock

Innentől kezd érdekessé válni a prevenciós óra, hiszen jöhet a fekete eves, amire már befogadóak a fiatalok. A droghasználat menekülés, önámítás, a tested és a lelked feletti kontroll elvesztéséhez, erőszakhoz és a jövőd elvesztéséhez vezethet. Sőt, nem is olyan szélsőséges esetben halálhoz is.

Drognak minősül minden olyan anyag, amely a szervezetbe jutva befolyásolja a központi idegrendszer működését. Ezek egy része hazánkban legális, és igen nagy rájuk a kereslet, de természetesen vannak illegális szerek is.

A drogokat számos típusba be lehet sorolni – serkentők, hallucinogének, gátlók –, és mindegyiknek megvan a maga tipikus felhasználói köre. A bódító és „leszedáló” szerek például nagyon népszerűek a magányos, kirekesztett vagy épp bántalmazott fiatalok körében, akik a hétköznapi megaláztatás, elhanyagoltság és sivár jövőkép elől egyszerűen csak szeretnének elmenekülni pár órára. Ők nagyon könnyen terelhetők a kemény drogok felé, amikre már nem elég a zsebpénz, sem az apa tárcájából kicsent ötezres. Ezek ugyanis szinte azonnali függőséget okoznak, komoly és azonnali elvonási tünetekkel.

Fotó: Mudra László/Origo
Biblioterápiával a drogfüggőség ellen – Interjú egy pszichiáterrel

A Nyírő Gyula Kórház Addiktológiai osztályán, keskeny folyosó végén, zárt ajtó mögött bújik meg dr. Nagy István Miklós világa. Vörös fotelek, kis dohányzóasztal, vitrines szekrény, no meg könyvek az ablakpárkányon, a sarokban felhalmozva, az asztal alatt... az ember nem ezt várná egy addiktológus-pszichiáter szobájától. Ám maga a doktor úr sem szokványos fehér köpenyes, komoly hangvételű orvos. Kockás ingében kedvesen fogad minket. Olvasd tovább!

Drogozok, mert lázadok... 

Alkohol

Egy tinédzser ezzel a droggal kerül a legkönnyebben kapcsolatba. Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a fiatalok és az alkohol kapcsolatával, sokuk sajnos nem csupán a buli kedvéért fogyasztja, többen is elmondták, hogy a rossz hangulat elűzésére is előszeretettel vesznek a kezükbe poharat. Megvédeni őket ettől szinte lehetetlen – hiszen a család is koccint jeles alkalmakkor, apa is meg szokott inni egy doboz sört otthon a meccshez, anya is hétvégén elkortyol egy pohár bort –, így a hangsúlyt nevelésük során a mértéktartásra célszerű fektetni. 

Egy tinédzser az alkohollal kerül a legkönnyebben kapcsolatbaForrás: Shutterstock

Energiaital és kávé

A koffein miatt ezek is drognak minősülnek. Már napi 2-3 csésze erős kávétól is heves szívverés törhet rá egy fiatalra, az energiaitalból pedig még ennél is többet fogyasztanak. Reggel ezzel nyitnak, napközben is elkortyolnak egyet, délután a haverokkal is felpattintják az alumínium dobozt, majd este, otthon is lecsúszik egy. Serkentik magukat vele, de a hatás elmúlásával még fáradtabbak lesznek, tehát ismét az energiaitalhoz nyúlnak, amivel létrehozzák a lefelé vezető spirált. Hosszút ávon, nagy mennyiség fogyasztása alvászavarokhoz, szédüléshez, fejfájáshoz, heves szívveréshez, mellkasi fájdalomhoz, pánikrohamhoz is vezethet.

Cigaretta

Igen, ez is egy olyan drog, amely a felnőtté válást és a lázadást szimbolizálja. Ma már egyre több füstölgő fiatalt látni akár az iskola előtt is álldogálni. A nikotin káros a szervezetre, ez köztudott, de ami a legrosszabb vele kapcsolatban, hogy hajlamosít más szerek használatára is. Egy függőségből ugyanis sokkal könnyebb belezuhanni egy másikba.

Drogozok, mert el akarok szállni...  

Ilyen állomás lehet a kannabiszhasználat is. A fű ellazít, jókat lehet a hatása alatt nevetni, és igen, egy olyan illegális drog, amely könnyen beszerezhető. Ennél fogva ideális az önmagukat már felnőttnek kikiáltó gyermekek körében. Nem a kannabiszszármazékoktól kell igazán félteni őket, hanem attól, amit a használatuk jelent: egy bejáratot, amelyen nehéz volt bejutni, de a szobában már az összes keményebb droghoz vezető ajtó tárva-nyitva áll előtte. 

Nem a kannabiszszármazékoktól kell igazán félteni őket, hanem attól, amit a használatuk jelentForrás: Shutterstock

Szerves oldószerek

A szipu olcsó, könnyen kivitelezhető, de az egyik leggyorsabban és a legnagyobb mértékben pusztító drog. A benzin, gázok, lakkok, körömlakklemosók, ragasztók, festékek, hígítók ilyen formájú használata szinte azonnal bódultságot vált ki, és már rövidtávon is visszafordíthatatlan szervi károsodást okoz – ezen túl szellemi leépülés is jellemzi.

Drogozok, mert csak így pörög a buli...  

Partidrogok – mint a speed vagy az ecstasy – egy-egy szórakozóhelyen játszi könnyedséggel beszerezhetők. Képtelenség tőlük elfáradni, felhőtlen boldogság érzetét keltik, a zene és a fények egy teljesen más dimenzióba repítenek a használatukkal. Hosszabb távon azonban érzelmi sivárságot, agressziót is okozhatnak, sőt, gyakori a fogínysorvadás, csontritkulás is.

A dizájnerdrogokról korábban már készítettünk egy remek összefoglalót. Legnagyobb veszélyük abban rejlik, hogy az interneten könnyen beszerezhetők, a hatásuk pedig kiszámíthatatlan – így könnyen túl lehet adagolni. Sok emlékezetkiesést, ájulást, rosszullétet okoz, mely sajnos gyakran vezet erőszakhoz, rabláshoz.

Amikkel nehezebben, de ugyanúgy összefuthat a gyerek  

A kokain, heroin, kristály, meszkalin, LSD... stb. már nehezebben hozzáférhető drogok, nemcsak kapcsolat hiányában, de az áruk miatt is. Természetesen egy fiatal számára nem létezik lehetetlen, ezek pedig nagyon veszélyes szerek.

A kokain, heroin, kristály, meszkalin, LSD... stb. már nehezebben hozzáférhető drogok, de egy fiatal számára nem létezik lehetetlenForrás: Shutterstock

Szinte elenyésző azok száma, akik droggal kapcsolatos első élményüket egy igazán kemény szerrel élik át, jellemzően előtte a már fent felsoroltak közül többet is kipróbáltak.

Idáig általában csak azok jutnak, akik felett a szüleik semmiféle kontrollt nem gyakorolnak, nem tudnak rájuk hatással lenni, nem mozdítják ki őket a demoralizáló közösségből, akiknek nincsenek céljaik, nincs elég önbecsülésük, nem mernek nemet mondani, nem egészséges a mentális állapotuk. Ugyanakkor egy rossz, a tizenévesre erősen ható társaság könnyen ráveheti a kipróbálásukra akkor is, ha egyébként megfelelő szülői háttérrel és neveltetéssel rendelkezik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy abban a korszakukban, amikor a kortársaik felé fordulnak, a szülő észrevegye azokat a jeleket, amelyek a droghasználatra utalnak. Ehhez természetesen kell egyfajta bizalmi kapcsolat, amelyet már kiskorban el kell kezdeni megalapozni.