Adományozni nem csak karácsonykor lehet, de az ünnep minőségéből adódóan ebben az időszakban a legaktívabbak az emberek. Fontos, hogy ne azt vidd el egy-egy gyűjtőhelyre, amit egyébként kidobnál. Azért, mert valaki szegény, nehéz helyzetű, még nem a lejárt szavatosságú konzerveket, törött játékokat, lyukas ruhákat érdemli. Ezeket a különböző alapítványok és adománygyűjtő helyek egyébként ki is szelektálják.

Forrás: Shutterstock
Nem csak karácsonykor jobb adni, mint kapni – Adományozás és önkéntes munka


Az ünnepek alatt az a gyakran láthatatlan társadalmi réteg is nagyobb figyelmet kap, amelyről hajlamosak vagyunk megfeledkezni az év többi részében. Pedig számukra a segítség nem csak decemberben ér kincset.

Divatjamúlt, kinőtt ruhák és cipők, megunt játékok, iskolatáskák stb. Ezek egy nehéz körülmények közt élő gyermek számára felbecsülhetetlen értékkel bírnak. Ami számunkra természetes, az nekik csak álom. Életminőségük javítása elsősorban elegendő élelmiszerrel, az évszaknak megfelelő ruházattal, iskolai felszereléssel és tisztálkodási szerekkel javítható. Nem is csoda, hogy a különböző alapítványok, szervezetek egész évben várják a hasonló felajánlásokat. A hátrányos helyzetű gyerekek elsősorban családban élnek, így a felnőttek, vagyis szüleik, nagyszüleik támogatása sem elhanyagolható tényező. Ők is éhesek, a hidegben ők is fáznak, gondoljunk tehát rájuk is.

MikulásGyár

Ez a kezdeményezés már-már hagyománynak számít Budapesten. Az adományok átvételén túl kedves és érdekes programokkal is készülnek a szervezők. Az önkénteseik azok, akik szétválogatják az adományokat, majd így kerülnek a Magyar Vöröskereszthez – a postán érkezők egyenesen az adott megyei központjukba érkeznek –, és ők azok, akik rászorultsági alapon szétosztják azokat.

Mit lehet adományozni? Tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű ruhát, takarót, játékot, könyveket.

Meddig? 2018. december 21-ig

Hol? A Millenáris Parkban 9 és 21 óra között, valamint a Lurdy Házban 10-től 19 óráig. Továbbá hivatalos MikulásGyár-gyűjtőpont a legtöbb posta is.

Az adományok átvételén túl kedves és érdekes programokkal is készülnek a szervezőkForrás: mikulasgyar.hu

Baptista szeretetszolgálat – Cipősdoboz-akció

Ez a kezdeményezés sem új keletű, és kifejezetten gyermekek karácsonyi ajándékgyűjtéséről szól. Döntsd el, hogy milyen nemű és korú gyermek számára szeretnél összeállítani egy cipősdoboznyi ajándékot,majd töltsd meg, csomagold be, és vidd el az egyik gyűjtőpontra. A Baptista Szeretetszolgálat eljuttatja a gyermekekhez még az ünnepek előtt.

Mit kerülhet a dobozba? Elsősorban mese-, ifjúsági könyv, színező, játékok, tisztálkodási szerek, íróeszköz és más iskolai felszerelés.

Meddig? 2018. december 20-ig

Hol? 294 gyűjtőponton, melyek listáját ITT találod.

Csak annyi a dolgod, hogy megtölts egy cipősdobozt, becsomagold, és elvidd az egyik gyűjtőpontraForrás: ciposdoboz.hu

Katolikus Karitász – Angyalbatyu

Ebben az esetben is karácsonyi ajándékot állíthatsz össze egy rászoruló gyermek számára. Egy dobozba tegyél bármit, aminek a kiválasztott nemű és korú gyermek örülhet, majd vidd el egy gyűjtőpontra. Az összegyűjtött ajándékokat a Katolikus Karitász juttatja el a gyermekekhez, akik családlátogatások alkalmával, a Karitász szervezeteinél, illetve ünnepi műsorok alkalmával veszik át még az ünnepek előtt.

Mit kerülhet a dobozba? Játékok, könyvek, színezők, tisztálkodási szerek, édességek, sapkák, sálak, iskolai felszerelés

Meddig? 2018.december 19-ig

Hol? Az Angyalbatyu gyűjtőpontokon, amelyek listáját ITT találod.

Egy dobozba tegyél bármit, aminek a kiválasztott nemű és korú gyermek örülhet, majd vidd el egy gyűjtőpontraForrás: karitasz.hu
Ezeken kívül valamennyi anya- és gyermekotthon, jótékonysági- és civil szervezet is szívesen fogad adományokat, az év bármely időszakában.