Télen hajlamosak vagyunk elfelejteni a kertet. Hideg, nyirkos az idő, senkinek sincs kedve kint tevékenykedni, pedig ha ebben az időszakban nem vagy rest, megalapozhatod a tavaszi csodás kertet. Mutatjuk a legfontosabb decemberi teendőket.

Tervezés 

Ülj le bent a házban egy forró teával, és tervezd meg a következő évi katalógusok segítségével vagy a kertészeti áruházak látogatásával, hogy hol, mit szeretnél termeszteni a kertedben.

Forrás: Shutterstock
9 elpusztíthatatlan kerti növény
Sokan nagy gonddal nevelgetik gondosan kiválasztott kerti növényeiket, vigyáznak rájuk, megfelelő tápoldatokkal gondozzák őket. Ha te nem erősíted a hobbikertészek táborát, úgy számodra hoztunk pár szuper strapabíró és szinte elpusztíthatatlan kerti növényt. Olvasd tovább!

 

Tényleges kerti munkák 

A hideg időben is célszerű időnként felásni kerted azon részét, ahová tavasszal szeretnél virágokat, fűszer- és egyéb növényeket ültetni. Ezt természetesen csak a megfelelő körülmények között lehet megtenni, tehát ha nem túl nedves és fagyos a talaj.

A cserjék és díszfák metszésére nem is találhatnál megfelelőbb időt. Azonban a frissen metszett növényeket meg kell védeni a fagytól, így a körülöttük lévő földet takard be. Sőt, még ültetni is tudsz, amennyiben a föld még épp langyos. A csupasz gyökerű fákat például ilyenkor érdemes elhelyezni a kertedben.

A cserjék és díszfák metszésére nem is találhatnál megfelelőbb időtForrás: Shutterstock

Amire még érdemes odafigyelned 

Takarításra remek a hidegebb idő: a letört, elhalt ágaktól a maradék lehulló leveleken át tisztítsd meg mindentől a kertedet. De pár ágat érdemes egy kupacba halmozva meghagynod, hogy a hibernáló állatok – ízeltlábúak, kétéltűek és hüllők – menedéket leljenek.

A kültéri csapot is fontos lezárnod és szigetelned még a nagy fagyok előtt – miután természetesen kieresztetted belőle az összes vizet.