Igen, tudjuk, hogy a várandósság nem betegség, de mégiscsak egy másállapot, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagynod a karácsonyi időszakban sem. Nem kell természetesen a kanapéról figyelned a sürgés-forgást, de próbálj másként hozzáállni az ünnepi teendőkhöz.

Amit kismamaként fontos elkerülnöd, az a stressz. Épp ezért kerülj minden olyan helyzetet, ami túlzott izgalommal és feszültséggel járna. Adunk is pár tippet.

Ne ródd a kilométereket! 

A karácsony a családról szól, de nem mindenki olyan szerencsés, hogy szeretteivel ugyanabban a városban éljen. Ebben az időszakban sokan ingáznak, 3-4 nap alatt akár több száz kilométert is letudhatnak, ami rendkívül fárasztó és idegőrlő tud lenni. Kismamaként azonban nem kényelmes ennyit utazni, így idén inkább szervezzétek magatokhoz a nagy ünneplést. Amennyiben a ti lakásotok, házatok erre nem alkalmas, úgy nevezzetek ki egy bázispontot valamelyik nem túl távoli rokonnál.

Utazgatások helyett szervezzétek magatokhoz a nagy ünnepléstForrás: Shutterstock
Tévhitek, amelyek megkeserítik a várandósság időszakát

A várandósság egy csodás időszak, de a társadalomban beidegződött tévhitek igencsak beárnyékolhatják. Korábban már összegyűjtöttünk pár ilyet, ezt a sort pedig most folytatjuk. Olvasd tovább!

 

Kerüld a családi konfliktusokat! 

Az ünnep összehoz egymással olyan családtagokat is, akik a vérségi vagy rokoni köteléken túl semmiféle közös vonást nem mutatnak fel, sőt. Az ő ütközésük gyakran feszültséggel teli, vitáik, veszekedéseik, csendgyilkos nézeteltéréseik pedig kihatnak a többi egybegyűlt hangulatára is. Idén próbáld úgy szervezni a karácsonyt, hogy ezek az emberek a lehető legkevesebb időt töltsék egymás közelében, de ha ez nem megoldható, úgy nyomatékosan kérd meg őket, hogy idén ne harci díszbe öltöztessék fel a lelküket.

Ám fontos, hogy te se a mostani ünnepet próbáld kihasználni régi sérelmeid feloldására. Ezek gyakran ugyanis nem összeborulással, hanem ajtócsapkodással érnek véget.  

Kerüld a stresszt és a családi konfliktusokatForrás: Shutterstock


A sütés-főzést bízd másra! 

Hidd el, nem éri meg, hogy az egy-két napos konyhai tevékenységek miatt begörcsölj, megfájduljon a hátad, a lábad és feleslegesen idegeskedj. Akár azt a luxust is megengedheted magadnak, hogy az idei karácsonyi menüt megrendeld. Rengeteg stressztől szabadítod meg magad, ha nem az ételkülönlegességekbe fekteted az energiádat, főként, ha már a harmadik trimeszterben vagy.

Nem idén kell megváltanod a világot: ne vállald túl magad, ülj le nyugodtan, ha elfáradtál. A következő évi karácsonyod úgyis mozgalmasabb lesz egy csöppséggel a karodon.