Mi imádjuk az elhagyatott helyeket, amelyekben a történelem és a társadalmi kultúra lenyomata szinte tapintható. Éppen ezért rendszeresen be is mutatunk ilyen épületeket, városokat, országokat. A következőkben az idei év kedvenceit szedtük egy csokorba.

 

Abházia, ahol nem járnak turisták  

Abházia nem az az ország, ami kedvelt turistacélpont lenne. A legtöbb állam el sem ismerte függetlenségét. Csupán pár éve annak, hogy egyáltalán átléphetik a határait üdülni vágyó „idegenek”, pedig csodás tengerpartjai és felfedeznivaló barlangjai vannak. A tőlünk mindössze 1700 kilométerre fekvő országot James Kerwin képein keresztül mutattuk be:

A látvány, ami elém tárult, kimondottan szürreális volt. Az egykori, ma már csupán romos házak, gyárak, raktárak és autók képe keveredett a lenyűgöző hegyekkel és buja zöld növényzettel. Abházia nyers és gyönyörű, és kimondottan fotogén ország.

Abháziának csodás tengerpartjai és felfedeznivaló barlangjai vannakForrás: jameskerwin.uk

Búvárkodj romos épületek között  

Öt olyan tavak és tengerek mélyére süllyedt épületet mutattunk meg, melyek különlegessége megkérdőjelezhetetlen. Jamaica partjainál például egy egész városrész került a tenger mélyére, ami fénykorában még a kalózok kedvenc kikötője volt. De volt itt búvárruhában látogatható börtön és víz alá süllyesztett sztriptízbár is.

Jamaica partjainál egy egész városrész került a tenger mélyéreForrás: learning-history.com

Szellemvárossá vált a New Orleans-i vidámpark  

2005-ben a Katrina hurrikán szó szerint lerombolta a város szélén lévő Six Flags New Orleans vidámparkot. Ám ez nem volt elég. A tragikus természeti csapás elvonulása után még közel egy hónapig víz alatt volt, melynek köszönhetően csak rozsdás és véglegesen megrongálódott játékok maradtak hátra.

A Katrina hurrikán után csak rozsdás és véglegesen megrongálódott játékok maradtak hátraForrás: NORTHFOTO/Jeff Hagerman / mediadrumworld.com/Jeff Hagerman / Mediadrumworld.Com