Elhagyott helyek - Búvárkodj romos épületek között

Olaszország Észtország tenger börtön Portugália búvárkodás elhagyott helyek elsüllyedt város
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elhagyott helyek már önmagukban is rémisztő hangulatot árasztanak, ha pedig a víz alá helyezzük őket, az megduplázza a negatív vonzerejüket. Mutatjuk a tavak és tengerek mélyére süllyedt épületeket.

Port Royal - Jamaica

A kalózok kedvelt kikötővárosa fénykorában a prostitúció, az alkohol és a bűn melegágya volt. 1692-ben a nagy részét elpusztította egy hatalmas földrengés, a romokat pedig 12 méter mélyen elnyelte a Karib-tenger. Jelenleg ez a víz alatti szellemváros arra vár, hogy a Világörökség részévé váljon.

Port Royal — Jamaica Forrás: learning-history.com

Rummu-i börtön - Észtország

Amikor Észtország még szovjet tagállam volt, Rummu városa egy börtönnek és munkatábornak adott otthont. A rabokat szörnyű körülmények között tartották, és az épület melletti kőbányában dolgoztatták. Miután az ország elnyerte függetlenségét, kiürítették és felszámolták a területet. A bányát is bezárták, és a talaj-, valamint az esővizet sem szivattyúzták tovább, ami idővel teljesen elárasztotta a börtön épületét – csupán egy kis része látszik ki. A Rummu-i börtön most kedvelt merülőhely és strand.

Nymphas Show Bar - Eilat, Izrael

2013-ban fedezték fel ezt az elhagyott víz alatti sztriptízklubot. A partról egy 70 méter hosszú híd és pár lépcső vezetett az Akabai-öbölben lévő szórakozóhelyre, melyet eleve is a víz felszíne alá terveztek – tehát nem elsüllyedt. Azt sajnos nem lehet tudni, hogy pontosan mikor és miért hagyták magára ezt az egyedülálló és titkos helyet, de mióta „rátaláltak", előszeretettel látogatják búvárok.

Nymphas Show Bar - Eilat, Izrael Forrás: YouTube

Vilarinho da Furna - Portugália

Egy alig 300 lakosú falu romjait árasztotta el a víz, ami az 1967-ben megépült gát miatt tört be a területre. A hegyekkel körülölelt terület csodás kirándulóhely, sőt, még fürödni is lehet a vízben.

Vilarinho da Furna - Portugália Forrás: Shutterstock

Curon torony - Olaszország

A Lago di Resia egy mesterséges tó, melyet egy kisváros elárasztásával hoztak létre 1950-ben – Curonhoz 163 otthon és 523 hektárnyi termőföld tartozott, no meg persze egy templom. Ennek tornya látszik ki a vízből, jelezve egy város „elesését". Télen, amikor a tó befagy, akár oda is lehet sétálni hozzá, sőt. Többen állítják, hogy ilyenkor hallani lehet a 14. századi torony harangját, pedig azt már több mint 50 éve leszerelték.

Curon torony – Olaszország Forrás: Shutterstock
Elhagyott helyek, európai templomok: hívők helyett romos falakhttp://www.life.hu/otthon/20180522-elhagyott-helyek-europai-templomok-hivok-helyett-romos-falak.htmlAmikor egy templomban járunk, nagyon nehéz elképzelni, hogy ezek a szent és fenséges épületek milyen hátborzongatóak is tudnak lenni. Európában számos templom vált elhagyatottá, mivel a keresztények száma egy időben radikálisan megcsappant. OtthonOrigoElhagyott helyek - Magányos zongorák nyomában Európábanhttp://www.life.hu/otthon/20180502-elhagyott-helyek-romos-epuletek-es-zongorak-nyomaban-europaban.htmlMi lehet jobb annál, mintha az ember hivatása és hobbija egymásba fonódik? Szinte semmi, hiszen így a munka nem teher többé, hanem élvezet. Erre remek példával szolgál Romain Thiery, aki a képek és a hangok művésze. OtthonOrigoElhagyott helyek - Benito Mussolini villája Rodoszonhttp://www.life.hu/otthon/20170826-elhagyott-helyek-benito-mussolini-villaja-rodoszon.htmlA Rodoszon található Villa De Vecchi a fasiszta diktátor számára épült, de küszöbét sosem lépte át. Nem csupán nyugdíjas éveire gondolt, mikor ezt a helyet választotta, ám a történelem alakulása közbeszólt. OtthonNorthfotoElhagyott szobák, amelyek titkai most feltárulnakhttp://www.life.hu/otthon/20170720-elhagyott-szobak-melyek-titkai-most-feltarulnak.htmlGyerekként hatalmas felfedező túrát jelentett a nagyszülők padlásának vagy pincéjének zseblámpás felfedezése; a régi bútorok, letűnt emlékek közötti modern jelenlét egyszerre volt izgalmas és hátborzongató. Hasonlóan érezhették magukat azok is, akik a következőkben bemutatott „szobákat" találták meg. Otthon--Az elhagyott és elfelejtett épületek szellemének őrzőjehttp://www.life.hu/otthon/20170518-az-elhagyott-es-elfelejtett-epuletek-otthonok-szellemenek-orzoje-thomas-jorion.htmlA funkciójukat vesztett házak, világítótornyok, paloták, szállodák és kaszinók, mind egy elfeledett, múltbéli részletet képviselnek. A gazdag társadalmakban az emberek egyszerűen nem törődnek a régi, elhagyott épületekkel. Ezek pedig egyfajta időkapszulaként őrzik meg nekünk a történelem egy darabkáját, amelyet most a híres francia fotográfus szemén át mi is megmutatunk. Készülj az időutazásra! Otthon--Állattetemek és diákokat váró tantermek: az elhagyott főiskola - Fotókhttp://www.life.hu/otthon/20170512-allat-tetemek-es-diakokat-varo-tantermek-az-elhagyott-foiskola-foto.htmlA Knoxville-i Főiskola úgy néz ki, mintha nem is Amerikában, hanem a csernobili katasztrófa helyszínén járnánk. Az az érzésünk támadhat a képek láttán, hogy péntek délután hazamentek a diákok és a tanárok, de hétfőn valamiért már senki sem ment be... és azóta se. Egyes termekben csupán egy kis takarítás hiányzik, és már kezdődhetne is a tanóra. Miért áll elhagyatottan ez az épület? Az ok egyszerre érthető és fejet vakartató. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.