A hajmosás nem egy bonyolult dolog, de sokan nem tudják, a szép haj titka a hajmosás mikéntjében rejlik. Tippek, amelyekkel szebbre és kevésbé zsírosodóvá varázsolhatod a hajadat!

1. hiba: a sampon a legfontosabb része a hajmosásnak 

Megveheted a piacon kapható legdrágább sampont is, az nem ér semmit, ha nem használod helyesen. A fejbőr és a haj gondos átmasszírozása és az öblítés legalább olyan fontos, mint maga a sampon. A fejbőrt soha ne körömmel dörzsöld, használd a puha ujjbegyeket. A masszírozás fontos, mert eközben ledörzsölöd a fejbőrről a verejték- és faggyúmirigyek váladékát, a balzsam, a hajformázók maradványait is, így a fejbőröd tiszta és egészséges lesz. 

2. hiba: a házi samponok mindig jobbak 

Természetesen léteznek olyan házi samponok, amelyek nagyon jó hatással vannak a fejbőrre és a hajra, de nem mindegyik recept tartozik ide. Azok, amelyekben például citrom van, kifejezetten irritálhatják a fejbőrt és a hajszálak gyökereit, a menta és a mentol pedig allergiás reakciókat is okozhat. 

3. hiba: sok hajhoz sok sampon kell 

Sokan jóval több sampont használnak annál, mint amennyire valóban szükség lenne, mert szeretik, ha jó sok hab képződik hajmosás közben. Pedig a hab tulajdonképpen ahhoz kell, hogy segítse a sampont "dolgozni" a hajszálakon és a fejbőrön, de ha túl sok képződik belőle, az megakadályozza, hogy a sampon kifejtse a hatását. Mivel a hajmosásnál csak a fejbőrödet kell igazán megmosni, és a fejről lecsurgó sampon pont elég ahhoz, hogy lemossa a hajszálakról is a szennyeződést, sok hajhoz tulajdonképpen ugyanannyi sampon kell, mint kevéshez.

Forrás: Shutterstock

4. hiba: a különleges adalék mindig hatásosabb 

Léteznek olyan samponok, amelyek különleges adalékokat tartalmaznak, mint például olívaolaj vagy kaviár. Ahhoz, hogy ezek a termékek valóban különbözzenek "közönséges" társaiktól, 1-3 százaléknyi különleges hozzávalónak jelen kell lennie bennük. Ez viszont azt eredményezheti, hogy a hajad egyszerűen telítődik 4-5 hajmosás után az extra hozzávalóktól. Ugyanez a helyzet a 2in1 samponokkal is - főleg, ha azokat nap mint nap használod. Ilyenkor a sampon nem tudja véghezvinni azt, amire hivatott, nevezetesen, hogy lemossa a balzsamot a hajról, hiszen egyszerre hatnak. Érdemes tehát a gyakori hajmosáshoz kizárólag sampont használni.

Plusz 1 tipp azoknak, akiknek könnyen zsírosodik a hajuk: 

Hajmosás után csak a hajad tövét szárítsd meg, ha lehet, a többi részét hagyd magától megszáradni. Így sokkal kevésbé lesz zsíros a hajad.