Mi vihet rá egy 10 éves kislányt arra, hogy öngyilkos legyen, ráadásul édesanyja boldogsága érdekében? Azok számára, akik szerető családban nőnek vagy nőttek fel, elképzelhetetlen, hogy egy gyermekre otthon megaláztatás, önképének teljes lerombolása várjon, pedig sajnos a gyermekbántalmazások java része észrevétlenül történik. A lelki sebek láthatatlan módon hegesednek, de örökre megmaradnak.

Gyermekbántalmazás a WHO szerint
„A gyermek bántalmazása és elhanyagolása (rossz bánásmód) magában foglalja a fizikai és/vagy érzelmi rossz bánásmód, a szexuális visszaélés, az elhanyagolás vagy hanyag bánásmód, a kereskedelmi vagy egyéb kizsákmányolás minden formáját, mely a gyermek egészségének, túlélésének, fejlődésének vagy méltóságának tényleges vagy potenciális sérelmét eredményezi egy olyan kapcsolat keretében, amely a felelősségen, bizalmon vagy hatalmon alapul.”

Egy gyermek csecsemőkorban még édesanyjától vagy annak hiányában elsődleges gondozójától teszi függővé magát. Ez életének első pár hónapjában szó szerint értendő, hiszen azt érzi, hogy ő nem létezhet anyja nélkül, ők egy és ugyanaz a személy. Ez később átalakul, már „csak” a biztonságot keresi, később pedig jönnek a dackorszakok, melyek mind a gyermek szüleiről történő leválásának fontos mérföldkövei.

A csecsemő életének első pár hónapjában azt érzi, hogy ő nem létezhet anyja nélkül, ők egy és ugyanaz a személyForrás: Shutterstock

Az azonban, hogy egy gyerek már önállóan öltözik, el tud készíteni magának egy szendvicset, egyedül jár iskolába, igényli a privát szférát, nem jeleni azt, hogy nincsenek rá hatással szülei szavai és hozzáállása. Bár sablonosnak és megúszósnak hathat, de ettől függetlenül igaz az az állítás, mely szerint a gyermekkor milyensége határozza meg azt, hogy miként fogunk felnőttként működni. Tehát ennek az időszaknak a hatásai rendkívül fontosak.

Forrás: Thinkstock
A rossz szülők 6 jellemzője

Az első dolog, amit a szülőknek tudniuk kell, hogy nincs tökéletesség, csak tökéletességre való törekvés. A cél mindig a gyermek egészséges fejlődése kell, hogy legyen. Azonban sokan – akik gyakran maguk is rossz szülői mintát követnek – megnyomorítják gyermekük életét. Olvasd tovább!

 

Egy mérgező szülő mindent elronthat  

Mivel töröd meg gyermeked önértékelését, önbecsülését, önbizalmát, és juttatod a felesleges vagyok önmeghatározás küszöbére? Nem csupán a szavak számítanak, hanem a gyermekhez való hozzáállás, igényeinek, véleményének figyelembevétele is.

„Anyám folyamatosan azt éreztette velem, hogy nem vagyok elég jó. Gyakran hülyézett le, és szidott meg apróságok miatt – az ilyen kirohanásai alkalmával olyanokat is mondott, hogy 'Minek szültelek meg, ha semmire sem vagy jó?' vagy 'A vécébe kellett volna szarnom téged!'. Én mindig próbáltam a kedvére tenni, szerettem volna az érezni, hogy büszke rám.

Sokszor mondta, hogy nem vagyok elég szép, elég okos, ha belekezdtem valamibe, nem bátorított, sőt, inkább próbált lebeszélni. Nem hallgatott meg, csak az ő szava számított otthon. Ahogy nőttem, egyre jobban láttam a különbséget közte és a barátaim szülei között. Nem is értettem a dolgot, a szeretet másfajta kimutatását. Én azt hittem, anyám szeret, csak jobban kell igyekeznem, hogy megfeleljek neki. Felnőttként, két terápiával a hátam mögött azonban már tudom, hogy anyám sosem szeretett” – Linda (33)

A lelki sebek láthatatlan módon hegesednek, de örökre megmaradnakForrás: Shutterstock

Akkor, ha éreztetjük gyermekünkkel, hogy felesleges, döntéseiknél semmibe vesszük az igényeit, lenézőek vagyunk vele szemben, sosem hallgatjuk meg, sőt éreztetjük vele, hogy nélküle az életünk könnyebb lenne, nem kell feltétlenül testi fenyítést alkalmaznunk ahhoz, hogy megforduljon a fejében az öngyilkosság gondolata.

Számára nincs lehetőség elmenekülni, nem tud úgy mérlegelni, mint egy erős lelkű felnőtt. Ő csak azt látja, hogy jelenleg egyetlen kiút áll a rendelkezésére, amellyel jó eséllyel még boldoggá is teheti azokat, akiket a világon mindennél jobban szeret, a szüleit.

"""Forrás: Shutterstock "
Tegyél ellene, tegyél érte!

Amennyiben környezetedben bárminemű, gyermekkel szembeni bántalmazást, visszaélést, veszélyeztetést tapasztalsz, úgy lehetőséged nyílik segíteni! Egy gyermek sem érdemli meg, hogy a feltétel nélküli szeretetét, elfogadását és jóhiszeműségét kihasználják, se azt, hogy testi- és érzelmi terrorban kelljen élnie. Tégy ellene, tégy érte! A felelősség közös!

Hívd a rendőrséget (107), vagy keresd fel a körzetes Gyermekjóléti, Családsegítő Központot.