Külföldi kutatók megállapították, hogy tényleg a genetikán múlik, hogy ki sovány és ki hízékony.

Az elmúlt években rengeteg kutatás irányult a túlsúlyos emberekre, de valahogy a soványság okát soha nem vizsgálták. Ezen változtattak most, és összehasonlítottak 1600 egészségesen sovány embert 2000 túlsúlyossal és 10 400 normál súlyú emberrel. Természetesen a genetikájuk mellett szigorúan vizsgálták a résztvevők életmódját is, hogy az étkezési zavarokat – mint okok – kizárhassák.

A túlsúly nem feltétlenül a helytelen étkezés miatt alakul kiForrás: AFP

A kutatók azt találták, hogy az elhízott embereknek nagyobb eséllyel volt az elhízásra hajlamosító génjük. Míg a soványaknak nemcsak kevesebb ilyenjük volt, de egy másik génterületen is találtak változást a túlsúlyosakhoz képest, amely a kutatók szerint az egészséges vékonysággal van összefüggésben. A Cambridge Egyetem professzora ezek után arra kéri az embereket, hogy ne ítélkezzenek olyan könnyedén. „Ez az első kutatás, amely bebizonyította, hogy a sovány emberek általában azért vékonyabbak, mert kevesebb olyan génjük van, amely elhízásra hajlamosítaná őket, nem pedig azért, mert erkölcsileg felsőbbrendűek, ahogy ezt sokan hinni szeretik"”– mondta Sadaf Farooqi professzor hozzátéve, hogy a korábbi elképzelésekhez képest sokkal kevesebb a befolyásunk a súlyunk felett. A következő lépés az, hogy alapos vizsgálatnak vessék alá az egészséges vékonyságot elősegítő géneket, ezzel pedig egy új út nyílhat meg a túlsúlyosak kezelésére.

Tim Spector, a King's College dietetikus professzora kommentálta a tanulmányt. Elmondta, hogy ez egy nagyon fontos és alapos kutatás, ám azért azt sem szabad elfelejteni, hogy a felnőttkori elhízás egyik fő oka továbbra is a mozgásszegény életmód és a kalóriadús ételek fogyasztása. Hozzátette, a mozgás és az egészséges étrend továbbra is javasolt – írja a BBC.