Lelki egészségre fel: 3 meditációs tipp kezdőknek

Forrás: Shutterstock -
lelki egészség egészség meditáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudjuk jól, hogy a testi és a lelki egészség kéz a kézben jár. Bármelyik nélkül fél emberek vagyunk. A lelki problémák okozta megbetegedések száma ráadásul a 21. században egyre nő, a lelki egészség kérdése így egyre nagyobb teret kap. Ha te is szeretnél vele foglalkozni, próbáld ki például a meditációt!

A meditáció elméletben egyszerűnek hangzik: leülsz, és egyszerűen nem csinálsz semmit, kizárod a rossz gondolatokat, és lecsillapítod az elmédet. Amikor az ember erre próbál koncentrálni, akkor azonban könnyen átfordulhat a kezdeti cél, és hirtelen mindenféle gondolat, persze a nyomasztóak is, elöntik az agyunkat. Mielőtt feladnád, és a meditáció helyett benyomnád a kedvenc sorozatodat, elárulunk néhány tippet, amelyekkel könnyebben indulhatsz el a lelki kiegyensúlyozottság útján.

A lelki egészséged épp olyan fontos, mint a testi Forrás: Shutterstock
  • Nem kell egyedül nekiindulnod

Ha nehezedre esik egyedül belevágni, vagy kifejezetten csaponganak a gondolataid, akkor próbáld meg az irányított meditációt. Szerezz be akár egy agykontroll-lemezt, ahol lépésről lépésre segítenek abban, hogy ellazulj, hogy egy mélyebb szintre juss önmagadban, és ott pozitív változtatásokat indíts. Ha nem küzdesz csapongó gondolatokkal, megpróbálkozhatsz a meditációs zenével is. Egyszerűen csak hangolódj rá, és hagyd, hogy pihenjen a tested, a lelked pedig feltöltekezzen a zene vibrálása által.

  • Nem kell kiürítened az elmédet

Ha hallgattál már irányított meditációt, akkor jól tudod, hogy egy relaxáció nem csak olyan lehet, amiben teljes elmekiürítésre van szükség. Sőt nyugodtan játszhatsz a gondolataiddal, itt mindent lehet. Képzeld el magad egy napsütötte szigeten, ahogy kellemesen süt a nap, érezd a bőrödön a melegét, érezd, ahogy a tenger nyaldossa a lábaidat, ahogy a homokban fekszel. Képzelj el az életeddel kapcsolatos pozitív képeket, így miközben pihensz és kikapcsolsz, pozitívra hangolhatod a tudatalattidat.

Képzeld magad egy olyan helyre, ahol szívesen lennél, és amelyik megnyugtat Forrás: Shutterstock
  • Kösd össze valamilyen tevékenységgel

Ha kezdetben nehezedre esik csak befelé figyelni, a relaxációt kösd össze valamilyen tevékenységgel. Vegyél például egy színezőt, és add át magad a színeknek, a formáknak és ezek összhangjának. Vagy tegyél egy nagy sétát, és közben koncentrálj a légzésedre, vagy a lépteidre. Ezzel is nyugtathatod és szabályozhatod az idegrendszert. Belemerülve egy kellemes tevékenységbe, sikerül elirányítani a figyelmedet az aktuális aggodalmaktól, felszabadulhatsz, kikapcsolhatsz egy kicsit. A lelked hálás lesz érte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.