egészséges táplálkozás zöldségek tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Habár télen nincs olyan nagy választék, azért nem kell lemondanod a hazai zöldségekről, amelyek rendkívül egészségesek, és még fogyni is lehet velük. 
  • cékla

A cékla rengeteg káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, ként tartalmaz, valamint A-, B- és C-vitamint. Élénk színét egy bizonyos betacianin nevű vegyületnek köszönheti, amelyet rendkívül erős antioxidánsként tartanak számon. Egy amerikai kutatás például megállapította, hogy a prosztata- és mellrákkal küzdő betegeknek adagolt betacianin 12,5%-kal lassította a tumorsejtek növekedését. A céklában található folsav a sejtek osztódása szempontjából nélkülözhetetlen vitamin. Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, különösen a várandós édesanyáknál, ugyanis a terhesség korai szakaszában segíti a kisbaba fejlődését. Száz gramm cékla fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10%-át, ezáltal segíti az emésztést, a jó anyagcserét, amire fogyókúra esetén is nagy szükség van.

A cékla rengeteg káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, ként tartalmaz Forrás: Shutterstock

A jó anyagcsere a karcsúság titka

A megfelelően működő anyagcsere amellett, hogy ellátja a szükséges tápanyagokkal a sejtjeinket, nem hagyja felhalmozódni testünkben a salakanyagokat. Éppen ezért az egészséges étrenddel kiegészítve távol tartja vagy éppen leégeti a plusz kilókat. A jó közérzet már csak a bónusz. Olvasd el korábbi cikkünket!

  • karalábé

A céklához hasonlóan a karalábét sem csak feldolgozva, például levesbe főzve érdemes fogyasztani, hanem magában is lehet ropogtatni. Víztartalma az uborkáéval vetekszik, éppen ezért a fogyókúrába az egyik leginkább beilleszthető zöldség. Méregtelenítő hatású. Rostokban is bővelkedik, így jó hatással van az emésztésre, kalóriatartalma azonban kifejezetten alacsony. A vitaminok közül legnagyobb arányban C-vitamint tartalmaz, de ásványianyag-tartalma is magas: gazdag káliumban, kalciumban, szelénben, mangánban, nátriumban, rézben, vasban és foszforban. Amikor az ómega-3 és ómega-6 zsírsavak kerülnek szóba, a karalábé ritkán hangzik el velük kapcsolatban, pedig bizony ezeket is tartalmazza.

A karalábé rostokban bővelkedik, így jó hatással van az emésztésre, kalóriatartalma azonban kifejezetten alacsony Forrás: Shutterstock
  • retek

Már az ókorban is kedvelt étel volt Keleten: Kínában és Japánban. Rengeteg fajtája van, de mindegyik bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban. Különösen magas C-vitamin-tartalma mellett A-, B1- és B6-vitamint is tartalmaz, valamint sok benne a kalcium, a magnézium, a réz, a mangán és a vas. A retek csípős ízét azok az olajok adják, amelyek a gyógyhatását is biztosítják. Tisztítja a légutakat, segíti a légzést. Jó hatással van az érrendszerre, vizelethajtó, gyulladáscsökkentőként is számon tartják. Magas a víz- és a rosttartalma, jó az emésztésre.

  • zeller

A zeller már nem az a zöldség, amit önmagában szívesen ropogtatunk, de egy almával összereszelve, egy kis citromlével meglocsolva szuper saláta válik belőle. Megéri ilyen trükkökkel megszeretni nyersen is a zellert, ugyanis rengeteg jótékony hatása van. Erős vízhajtó, serkenti a veseműködést, a bélműködést, salaktalanító hatású, így a diétába is jól beilleszthető. Magas az ásványianyag-tartalma: nátriumot, kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot és flavonoidot tartalmaz. Természetes fájdalomcsillapítóként, gyulladáscsökkentőként és idegnyugtatóként is működik.

A zeller vízhajtó, serkenti a veseműködést, a bélműködést, salaktalanító hatású, így a diétába is jól beilleszthető Forrás: Shutterstock
  • savanyú káposzta

A fehér káposzta fermentált, azaz erjesztett változata a savanyú káposzta, ami rendkívül egészséges. Gazdag C-vitaminban, de B6- és K-vitamint is tartalmaz. Ásványi anyagok közül bővelkedik nátriumban, vasban, mangánban, folsavban. Az erjesztő eljárás miatt a káposzta probiotikussá válik, azaz kifejezetten barátja a gyomornak. Segíti a bélflóra egyensúlyát, hiszen megnöveli a belekben a jó baktériumok arányát. Mivel kalóriatartalma alacsony, viszont rostot és lassú felszívódású szénhidrátot is tartalmaz, kifejezetten jó szolgálatot tesz a diétában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.